Energierekening 171 euro hoger in 2024

In 2024 gaan huishoudens gemiddeld 171 euro meer betalen voor hun energie dan in 2023. De stijging is grotendeels te wijten aan aanpassingen in de energiebelasting en een toename in netbeheerkosten.

Dit blijkt uit berekeningen van energievergelijk.nl, ondersteund door cijfers uit het Belastingplan en ramingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Verschuiving in energiebelasting van stroom naar gas
De energiebelasting voor stroom zakt in 2024 met ruim 2 cent per kilowattuur, maar de belasting op gas stijgt juist, namelijk met 11,3 cent per kuub. Deze verschuiving van belastingtarieven is een duidelijke boodschap van het kabinet: huishoudens worden aangemoedigd om het gasverbruik verder te verminderen of zelfs volledig van het gas af te stappen. “Huishoudens die nog steeds veel gas verbruiken zullen het grootste deel van deze stijging voelen”, stelt energie-expert Koen Kuijper. Met de nieuwe belastingtarieven zal een huishouden dat 1.600 m3 gas verbruikt, bijna 180 euro extra aan gasbelasting moeten ophoesten. Aan de andere kant kunnen Nederlanders die volledig overstappen naar stroom flink besparen. Een huishouden met een stroomverbruik van 6.000 kWh gaat bijna 125 euro minder aan belasting betalen.

Netbeheerkosten nemen toe
Naast de wijzigingen in de energiebelasting spelen de netbeheerkosten ook een grote rol in de stijging. De ACM voorspelt dat huishoudens met zowel een gas- als stroomaansluiting maandelijks 8 euro meer zullen betalen voor het transport en onderhoud van het energienet. Dit is een gevolg van stijgende energieprijzen en noodzakelijke investeringen in energietransitie.

Impact op huishoudens
Huishoudens met een verbruik van 2.479 kWh stroom en 1.169 m3 gas zien hun energierekening in 2024 stijgen naar € 2.683,63, blijkt uit de berekeningen. Dat is een toename van 171 euro ten opzichte van 2023. “Met name gezinnen in oudere woningen, die vaak minder goed geïsoleerd zijn en een hoger gasverbruik hebben, voelen hun portemonnee krimpen. Daar komt bij dat er voor de laagste inkomensgroepen volgend jaar nauwelijks compenserende maatregelen zijn”, aldus Kuijper. Het noodfonds energie lijkt de enige mogelijke verlichting te bieden, want het prijsplafond wordt afgeschaft en de energietoeslag van 1.300 euro is in 2024 niet meer aan te vragen.