Zelenskyy krijgt toch zijn gewenste ATACMS-raketten van Biden

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft zijn optimisme uitgesproken over de mogelijke levering van Amerikaanse raketten met een groter bereik. Ze hebben over verschillende soorten langereafstandswapens en artilleriestukken gesproken, maar ook over luchtverdedigingssystemen, zei Zelenskyy tijdens een bezoek aan de Canadese hoofdstad Ottawa.

“Ik geloof dat we overeenstemming zullen kunnen bereiken over het grootste deel van wat gisteren met president (Joe) Biden is besproken”, vervolgde de Oekraïner. Het is ook een kwestie van tijd. Nadat Zelenskyy donderdag Biden had ontmoet in het Witte Huis, meldden Amerikaanse media dat de Verenigde Staten Oekraïne binnenkort zouden kunnen voorzien van het Army Tactical Missile System – of ATACMS-raketten – met een bereik tot 300 kilometer. 

De Amerikaanse regering wil binnenkort het door Kyiv gevraagde wapensysteem leveren ter verdediging in de Russische agressieoorlog, zo melden de Washington Post en de Amerikaanse omroep NBC News, daarbij verwijzend naar verschillende bronnen die bekend zijn met de zaak. De Amerikaanse regering heeft de berichten nog niet bevestigd. Maar de woordvoerster van het Witte Huis zei in Washington dat altijd duidelijk was gemaakt dat de levering van ATACMS nooit van tafel is geweest.