LTCM: 25 jaar later

Long-Term Capital Management. Wie financiële markten al wat langer volgt, al voor de dotcombubbel, zal deze naam zeker kennen. Vandaag precies 25 jaar geleden ging het spectaculair mis en was een bailout nodig.

Halverwege de jaren negentig was het één van de meest gerespecteerde hedgefondsen op de markt. Opgezet door obligatiebankier John Meriwether (ex Salomon Brothers) en twee Nobelprijswinnaars, Myron Scholes en Robert Merton, behaalden ze tussen 1994 en 1997 aanvankelijk rendementen van meer dan 30% per jaar.

In de Aziëcrisis ging het echter bergafwaarts. Er werd meer risico genomen omdat rendementen minder werden doordat de strategie gekopieerd werd. De genadeklap kwam met de Russische default op staatsobligaties.

LTCM werd uiteindelijk behoed voor een faillissement door een door de Fed gearrangeerd reddingsboei van ruim $3,6 miljard, bijeengebracht door een reeks financiële instellingen, om te voorkomen dat een domino effect meer partijen in de problemen zou brengen. Het lukte hiermee om de paniek in financiële markten te stoppen en was daarmee een belangrijke grond om in de grote financiële crisis zo'n 10 jaar later banken te redden die veel risicovolle hypotheken op de balans hadden.