Tong's voetbalverhalen # 202

Na het winnen van het EK-88 "faalde" Oranje op het WK-90. Hoef ik niet over uit te wijden, alles immers tot in den treuren herkauwd. Ik had meer verdriet over het niet winnen van het EK-92 in Zweden. Nederland werd door de Duitsers uitgeschakeld op dat WK-90. Op het EK-92 kans op revanche. Het bleef bij één legendarische overwinning.

In misschien de beste wedstrijd die oranje ooit speelde op een groot toernooi. Deze spelers stonden aan de aftrap van één van de beste wedstrijden die het Nederlands-Elftal ooit speelde. Een voorhoede met Gullit, van Basten. Daarachter het grote talent Dennis Bergkamp. Wouters en Winter samen met Rob Witschge op het middenveld. Achterin Rijkaard, van Tiggelen Koeman en de Boer. De Duitsers boften dat het maar bij 3-1 bleef. Nederland ging de Duitsers niet uitdagen zoals op het WK-74, maar opzoek naar een grote overwinning. Dan ben je niet alleen superieur. Maak je ook duidelijk wie er Europees kampioen gaat worden. Althans, dat dachten we/ik. We moesten alleen nog even van Denemarken winnen in de halve finale. Ik had het feestmaal al besteld. Gehaktballen en kratten bier. Het werd echter een galgenmaal. In plaats van het bier werden we zelf kalt gesteld.

Waar we op het EK-88 superieur waren tegen de Ieren en met geluk vlak voor tijd scoorden, zat het nu tegen. Een omhaal van Marco van Basten op de lat bijvoorbeeld. Rijkaard scoorde de verdiende 1-1. Vergeet nooit meer de woorden van m'n beste vriend Klaas, toen ik hem juichend in de armen vloog. 'Herm, wat stinkt je weer ut oew muil.' Het juichen en lachen verging me later na de wedstrijd.

Er moesten strafschoppen worden genomen. Uitgerekend San Marco, op het toppunt van zijn kunnen, miste als enige. Terwijl hij er in z'n loopbaan maar 3 van de 54 zou missen. Ik vervloekte doelman Schmeichel. Verweet van Breukelen niks. Je kunt raden welk land wél de finale haalde naast de Denen. M'n bier terecht koud gezet. Denemarken Europees-kampoen. Respect voor Die Manchaft. Daarna toch een pilsje genomen op Europees-Kampioen Denemarken. Een ander groot voetballand........Uit het verleden.

tong80