Bosbranden Tenerife breiden zich verder uit

Op het Spaanse eiland Tenerife blijft de natuurbrand zich uitbreiden ondanks de inzet van blusvliegtuigen en helikopters. De autoriteiten zijn er nog niet in geslaagd om de brand onder controle te krijgen.

De brand heeft inmiddels bijna 3300 hectare natuur vernietigd, terwijl het dinsdagavond nog ging om ongeveer 1800 hectare. Het vuur verspreidt zich over een gebied van zo’n 40 kilometer en heeft acht gemeentes getroffen. Ongeveer 4000 mensen zijn geëvacueerd en het Rode Kruis heeft noodopvang geregeld in sporthallen.

 "De brand is uit de hand gelopen... de vooruitzichten zijn niet positief", zei de leider van de regio, Fernando Clavijo, op een persconferentie in de hoofdstad van Tenerife, Santa Cruz. 

Het noordelijke deel van Tenerife, nabij de vulkaan Teide, is moeilijk toegankelijk vanwege de vele heuvels en diepe ravijnen. Bovendien ontbreken er wegen, waardoor de brandweer de brandhaarden niet kan bereiken. De droogte en wind bemoeilijken ook het werk. Hoewel Tenerife vaker te maken heeft met natuurbranden, stelt regiopresident Fernando Clavijo dat het eiland in tientallen jaren niet zo’n hevige brand heeft meegemaakt.