Yesilgöz (VVD) sluit samenwerking met PVV niet uit, Bontenbal (CDA) wel

VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz sluit niet bij voorbaat uit om een samenwerking aan te gaan met de PVV. Ze wil eerst afwachten wat de heer Wilders te bieden heeft en verwijst naar zijn recente uitspraak over het overstijgen van ego’s. Sinds de mislukte samenwerking met Wilders als gedoogpartner in het kabinet-Rutte I (2010 - 2012), wilde Rutte geen verdere samenwerking met de PVV. Voor de verkiezingen in 2017 stelde Rutte dat Wilders eerst zijn uitspraak over “minder Marokkanen” moest terugnemen.

De huidige minister van Justitie en Veiligheid, die Rutte opvolgde als lijsttrekker, wil echter niet op voorhand de mogelijkheid tot samenwerking uitsluiten. Ze noemt het uitsluiten van partijen voorafgaand aan onderhandelingen “Haags gedoe”. Haar focus ligt vooral op wie er aan tafel zit en met welke intenties.

Yesilgöz noemt de uitspraak van Wilders in 2014 over “minder Marokkanen” verwerpelijk, maar ze wil nu vooral vooruitkijken. Ze wijst erop dat Wilders zich na de val van het kabinet direct constructief opstelde en bereid was om na de verkiezingen met de VVD samen te werken, ondanks de eerdere problemen in het gedoogkabinet. 

Het CDA, daarentegen, sluit de PVV en Forum voor Democratie wel uit. De aankomende lijsttrekker van het CDA, Henri Bontenbal, verklaarde maandag in Nieuwsuur: “Ik sluit ze uit. Wij zullen niet in een coalitie met PVV en Forum voor Democratie gaan, ook niet in een gedoogconstructie.” 

PVV heeft al aangegeven geen enkele partij te zullen uitsluiten van samenwerking.