Amerikaans Hooggerechtshof zet streep door positieve discriminatie universiteiten

Amerikaanse universiteiten mogen ras niet meer als factor laten meewegen bij het toelaten van studenten, zo heeft het Hooggerechtshof besloten. Het hof zet daarmee een streep door het toelatingsbeleid van Harvard en de Universiteit van North Carolina (UNC), waarin positieve discriminatie plaatsvindt. Dit beleid is bedoeld om het aantal zwarte studenten, studenten met een Latijns-Amerikaanse achtergrond en studenten uit andere ondervertegenwoordigde minderheidsgroepen op de universiteiten te vergroten.

"Universiteiten hebben ten onrechte gedacht dat de identiteit van een persoon niet wordt bepaald door overwonnen uitdagingen, opgebouwde vaardigheden of geleerde lessen, maar door hun huidskleur", zo oordeelde opperrechter John Roberts. Rechter Sonia Sotomayor is het niet eens met de beslissing van het conservatieve hof en stelt dat deze decennia van vooruitgang tenietdoet.

Een actiegroep genaamd Students for Fair Admissions, die tegen dit soort beleid is, heeft beslissingen van lagere rechtbanken aangevochten, en met succes. Volgens de 'Affirmative Action', werd bij de toewijzing van universitaire plaatsen rekening gehouden met huidskleur. De actiegroep vindt dat niet iedereen gelijke bescherming door de wet geniet met dit toelatingsbeleid. Zo geldt de positieve discriminatie niet voor Aziatisch-Amerikanen, die vaak goed presteren op school maar voor wie het moeilijker is om aangenomen te worden op de universiteit van hun keuze door dit beleid.

President Biden zei in een televisietoespraak in het Witte Huis dat de beslissing van de rechter afwijkt van tientallen jaren jurisprudentie. Hij zei het “zeer oneens” te zijn met het besluit en “diep teleurgesteld” is. Hij drong er bij de universiteiten op aan om deze uitspraak “niet als definitief” te beschouwen. “Ze moeten zich blijven inzetten voor studenten met verschillende achtergronden die heel Amerika vertegenwoordigen.” 

Maar indirect erkende de Democraat ook de zwakheden van het vorige systeem door driemaal te benadrukken: "Er bestaat nog steeds discriminatie in de VS. En daar verandert dit vonnis ook niets aan." De kinderen uit de 1 procent van de rijkste families in de VS hebben 77 keer meer kans om naar de elite-universiteit te gaan dan kinderen uit gezinnen met lage inkomens, zei Biden. Zij zouden baat hebben bij het systeem, maar arbeidersgezinnen niet. Wat nu nodig is, is een systeem dat voor iedereen werkt. 

Ex-president Donald Trump was verheugd over de uitspraak en verklaarde dat dit een prachtige dag was voor Amerika omdat het vonnis de nadruk legde op een terugkeer naar de meritocratie. 

Het promoten van etnische minderheden onder de noemer 'affirmative action' is al tientallen jaren een hot topic in de VS. Het moet de diversiteit onder studenten bevorderen.