Oostenrijkse schansspringers vliegen naar winst na mooie strijd met SloveniŰ

In het Sloveense Planica is het afsluitende weekeinde van het World Cup-seizoen voor de schansspringers in volle gang. Op de monsterlijke Letalnica-vliegschans staat het skivliegen op het programma, met een iets aangepast schema: de individuele wedstrijd van vrijdag moest vanwege flinke wind verplaatst worden naar zaterdagochtend en werd ingekort naar één wedstrijdronde, gelijk gevolgd door de landenwedstrijd.

Individueel
Gregor Deschwanden stond met een uitstekende vlucht lange tijd bovenaan de lijst, tot Jan Hörl uit Oostenrijk de Zwitser passeerde. De Pool Piotr Zyla deed het nog even wat beter, gelijk daarna gevolgd door thuisfavoriet Anze Lanisek. Baas boven baas was echter wereldrecordhouder Stefan Kraft: de Oostenrijker vloog naar 239,5 meter en pakte de winst, voor Lanisek, Zyla en de Noorse World Cup-leider Halvor Egner Granerud.

Team
Al vrij snel werd duidelijk dat het een strijd werd tussen drie teams, aangevoerd door het thuisland met Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc en Anze Lanisek. De Noren volgden met Johann André Forfang, Bendik Jakobsen Heggli, Robert Johansson en Halvor Egner Granerud en Oostenrijk stond na de eerste doorgang op de derde plek met Daniel Tschofenig, Michael Hayböck, Jan Hörl en Stefan Kraft.

In de finaleronde moest Noorwegen beetje bij beetje afhaken, terwijl Slovenië en Oostenrijk om de winst sprongen. Dankzij vooral een ijzersterke Zajc kwamen de Slovenen op voorsprong, maar bij de laatste sprong ging het toch fout voor de duizenden thuisfans: Kraft vloog heerlijk als Oostenrijkse slotspringer, Lanisek kwam nét tekort. Oostenrijk pakte zo de winst, voor Slovenië en Noorwegen.