F1: Verstappen naar poleposition in spannende kwalificatie Australië

heywoodu

De poleposition voor de Grand Prix van Australië is voor Max Verstappen. De Nederlandse Red Bull-coureur was in Albert Park in Melbourne de snelste tijdens de kwalificatie van zaterdag, hoewel hij er wel flink voor moest knokken.

Q1
De eerste sessie begon bepaald niet best voor Red Bull: Sergio Perez schoot rechtdoor de grindbak in en kwam vast te staan, vermoedelijk door een technisch probleem. De kwalificatie was voor de Mexicaan gelijk klaar, wat voor een rode vlag zorgde.

We konden door en Max Verstappen reed de snelste tijd, waarna Fernando Alonso er onderdoor ging. De wat opdrogende baan werd echter steeds sneller en met een 1:17,384 minuten reed Verstappen uiteindelijk de snelste tijd van de sessie, terwijl de Mercedessen van George Russell (+0,270) en Lewis Hamilton (+0,305) zich er aan het eind goed bij kwamen melden.

Esteban Ocon zette zijn Ocon op een prima vierde plek (+0,386), voor Alonso en Aston Martin-teamgenoot Lance Stroll, terwijl Nyck de Vries op 1,066 seconden van Verstappen een keurige veertiende tijd reed. Oscar Piastri, Zhou Guanyu, Logan Sargeant, Valtteri Bottas en uiteraard Perez konden inpakken.

Q2
In de tweede sessie was het wederom Verstappen die het tempo dicteerde, hoewel de verschillen niet al te groot waren. Alonso volgde op 0,227 seconden, terwijl Ferrari met Carlos Sainz (+0,293) en Charles Leclerc (+0,334) ook beter het tempo wist te vinden, net als de verrassend sterke Nico Hülkenberg, die in de Haas op 0,356 seconden plek vijf noteerde.

De Vries kwam er dit keer net niet echt aan te pas en moest op 1,279 seconden genoegen nemen met de vijftiende tijd. De tiende tijd was voor Alexander Albon, die in zijn Williams 0,007 seconden voor de Alpine van Esteban Ocon zat. Naast Ocon gingen ook Yuki Tsunoda, Lando Norris, Kevin Magnussen en dus De Vries eruit in Q2.

Q3
In de beslissende derde sessie hing de regen constant in de lucht, hoewel die uiteindelijk niet kwam. De verschillen waren aanvankelijk miniem en na de eerste serie rondjes zat er amper anderhalve tiende van een seconde tussen de snelste tijd, van Verstappen, en de vijfde tijd.

De laatste run gooide de boel nog eens flink op een hoop, vooral ook wat de verschillen betreft: Verstappen reed een geweldige 1:16,732 minuten en gooide de boel daarmee op slot, poleposition. Russell nestelde zich op 0,236 seconden op de tweede plek, terwijl rij twee wordt gevormd door Hamilton (+0,372) en Alonso (+0,407), gevolgd door Sainz (+0,538) en Stroll (+0,576).

De volledige kwalificatieuitslag is hier te vinden.