Klimaatactivisten zoeken aandacht tijdens ronde van Vlaanderen

Plaktivistenclubje Extinction Rebellion, vooral bekend van het vastlijmen aan kunstwerken en andere zaken, heeft aangekondigd dat ze tijdens de Ronde van Vlaanderen met 'lijken' onder een wit laken en rode rook (milieuvriendelijke rook? - red) zullen protesteren in een weiland langs het parcours.

De groep richt zich op oliegiganten en banken die investeren in fossiele brandstoffen. KBC, sponsor van de Ronde, is zo'n bank. Wouter Mouton, een overtuigde plaktivist, legt uit dat de keuze voor de Ronde van Vlaanderen vooral te maken heeft met het verkrijgen van media-aandacht.

Vorig jaar haalde Mouton het nieuws door tijdens de Ronde van Vlaanderen over de dranghekken te springen en een T-shirt met klimaatslogans te onthullen en lijmde hij zich vast aan het glas voor het schilderij 'Het meisje met de parel' van Vermeer in Den Haag, wat hem een levenslang verbod opleverde om Brugse musea te betreden.

Mouton wil graag individuele acties opzetten om in de media te komen, maar geeft toe dat dit steeds moeilijker wordt. Vorig jaar probeerde hij de Bloedprocessie in Brugge te verstoren, maar werd ondanks zijn vermomming ontdekt.

Of Mouton ook dit jaar weer een stunt plant tijdens de Ronde van Vlaanderen, wil hij nog niet verklappen. Hij is echter vastberaden om zichzelf in de media te laten zien.