FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 maart 2023

Random Pics van de Dag #885

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Sea of Stars komt ook naar Xbox-platformen

Sea of Stars komt ook naar Xbox Series X|S en Xbox One. Dat heeft ontwikkelaar Sabotage Studios aangekondigd. Het komt net als de andere versies (PlayStation, Switch en pc) op 29 augustus uit.

Sea of Stars is een retro-RPG met prachtige pixel graphics die in 2020 via Kickstarter is gefundeerd. De game draait om twee helden die de kracht van de zon en de maan kunnen gebruiken om te vechten. Het bevat verder veel puzzels en een Chrono Trigger-achtig vechtsysteem.

Ghostwire: Tokyo krijgt update en Xbox-port

Ghostwire: Tokyo komt op 12 april uit voor Xbox Series X|S. Op diezelfde dag komt ontwikkelaar Tango Gameworks ook met de 'Spider's Thread'-update. Deze update is dus ook gelijk beschikbaar voor de PS5- en pc-versies die vorig jaar zijn uitgekomen.

Spider's Thread is een nieuwe modus die volledig apart staat van de hoofdgame. In deze roguelike-achtige modus moet je door dertig levels willekeurige levels heen. Het doel is om simpelweg het einde te halen, maar als je dood gaat moet je weer van voor af aan beginnen.

De update voegt ook een nieuwe locatie en extra missies toe aan de hoofdgame. Tango vertelt verder dat ze een aantal verhaalscenes iets langer hebben gemaakt om het narratief meer diepgang te verlenen. Ghostwire: Tokyo is later deze maand gratis beschikbaar via PlayStation Plus Extra en op 12 april komt het ook uit voor Xbox Game Pass.

De PlayStation Plus Extra- en Premium-games van maart

Sony heeft de PlayStation Plus Extra- en Premium-games van maart bekendgemaakt. Abonnees kunnen onder andere de Uncharted-collectie spelen of leuke RPG's zoals Final Fantasy Type-0 HD en Neo: The World Ends With You. Een andere opvallende game is Tchia, een nieuwe release die dus gelijk vanaf de lancering verkrijgbaar is via de service.

De onderstaande games zijn vanaf 21 maart beschikbaar

PlayStation Plus Extra en Premium

 • Uncharted Legacy of Thieves Collection
 • Tchia
 • Tom Clancy's Rainbow Six Extraction
 • Ghostwire Tokyo
 • Life Is Strange: True Colors
 • Immortals Fenyx Rising
 • Life is Strange 2
 • Dragon Ball Z: Kakarot
 • Street Fighter V Champion Edition
 • Untitled Goose Game
 • Final Fantasy Type-0 HD
 • Rage 2
 • Neo: The World Ends with You
 • Haven

PlayStation Plus Premium | Classics

 • Ridge Racer Type 4 | PS1
 • Ape Escape 2 | PSP
 • Syphon Filter: Dark Mirror | PSP

Exitpoll Noord-Brabant: ook hier BBB de grootste

Ook in Noord-Brabant lijkt BBB het meeste aantal stemmen te gaan halen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. 

Exitpoll Noord-Holland: BBB en VVD aan kop, FvD fors onderuit

De eerste exit poll van vandaag Noord-Holland:

NASCAR-coureur Byron ook in Phoenix de beste na overtime

Voor de NASCAR-liefhebber keren we nog even een stukje terug en wel naar de Phoenix International Raceway. Daar werd alweer de vierde race van het seizoen in de NASCAR Cup Series afgewerkt, met vooral een spannend einde.

Poleposition was in handen van Kyle Larson, met Denny Hamlin naast zich en Brad Keselowski, William Byron, Ross Chastain en Christopher Bell daar achter. In de eerste stage gebeurde verder weinig: Byron nam snel de leiding en won de stage zeer overtuigend, voor Larson, Bell en Hamlin.

Met Larson en Byron voorop konden we door voor stage twee, die alleen even werd onderbroken door een probleem bij Aric Almirola. Verder gebeurde er weinig en kon Larson zonder noemenswaardige problemen de stagewinst pakken, voor Byron en Kevin Harvick.

In stage drie had Larson wederom stevig de touwtjes in handen, maar in de laatste vijftig ronden begon Harvick alsmaar dichterbij te komen. Nog eens tien ronden later ging de veteraan voorbij Larson, waarna hij een alsmaar ruimere voorsprong op wist te bouwen.

Tien ronden voor het einde was die voorsprong echter weg: Harrison Burton was gespind en de caution was een feit. Bijna iedereen kwam nieuwe banden halen, maar niet hetzelfde aantal: onder meer Larson en Byron gingen voor twee stuks, terwijl Harvick zes plekken inleverde, maar wel vier nieuwe banden had.

Bij de herstart behield Larson de leiding, maar het duurde niet lang: AJ Allmendinger en Ty Gibbs raakten los van elkaar in de problemen, caution. Bij de volgende herstart greep Byron de leiding en hij maakte het zeer overtuigend af, voor Blaney, Tyler Reddick en Larson.

Stembiljetten bij meerdere stembureaus Amsterdam op, stemmen lukt niet

In verschillende stembureaus in Amsterdam lukt het sinds 20.00 uur niet meer om te stemmen, omdat de stembiljetten daar op zijn. Dat laten meerdere Amsterdammers zojuist weten aan AT5.

Het gaat onder meer om de Cinetol op de Tolstraat in Zuid. "Ze gaan nu een half uur sluiten", laat iemand die in de rij stond weten. "Mensen stappen uit de rij. Er komen mensen aanlopen van andere stembureaus, daar schijnt hetzelfde aan de hand te zijn. Bizar." Een ander die op dezelfde locatie wilde stemmen: "Er stond een hele rij buiten die over een half uur terug moesten komen als ze wilden stemmen. Misschien dat het dan was opgelost"

In het stembureau aan de Albert Neuhuysstraat in de Hoofddorppleinbuurt speelt dit probleem ook. "We kunnen niet stemmen!! Wat nu?", stuurt iemand via Whatsapp naar AT5. "Er werd gezegd dat andere bureaus ze ook niet hadden. Maar sta nu bij de Leiduinstraat en die heeft ze wel."

In de Hallen kon ook niet gestemd worden. Daar werd ook verteld dat er op andere locaties ook geen biljetten meer zijn.

Stadsloket Zuid
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er om 19.00 uur kort een tekort aan stembiljetten was bij stadsloket Zuid en dat mensen toen naar andere locaties werden doorverwezen. Inmiddels zijn daar wel voldoende biljetten.

De problemen op de andere locaties zijn bij de gemeente nog niet bekend, maar de woordvoerder komt er later vanavond op terug. 

WK voetbal vanaf 2026 met 104 in plaats van 64 wedstrijden

Vanaf 2026 organiseert de FIFA het WK voor mannen met 104 in plaats van de huidige 64 wedstrijden. De FIFA-raad heeft tijdens zijn bijeenkomst in Rwanda een overeenkomstig voorstel aangenomen. De finales in de VS, Canada en Mexico worden voor het eerst gespeeld met 48 teams, in plaats van de 32 teams zoals in Qatar.

Aangezien FIFA de eerder geplande reeks met 16 groepen van drie vervangt door twaalf groepen van vier, wordt het aantal wedstrijden 104. Het toernooi zou daardoor ongeveer een week langer moeten duren dan voorheen. 

Geldboete voor bedreigen onderbuurman

De rechtbank veroordeelt een 35-jarige man - die destijds in Arnhem woonde - tot een geldboete van 200 euro. De man maakte zich schuldig aan het bedreigen van zijn onderbuurman en het beschadigen van diens voordeur.

De man dreigde op 14 november 2022 tegenover zijn ex-partner om de onderbuurman te vermoorden. Aanleiding daarvoor was een langlopend burenconflict over overlast en de Vereniging van eigenaren (VvE). De man zette de bedreiging kracht bij door uit zijn keuken 3 grote messen te pakken en daarmee richting de woning van de onderbuurman te lopen. Met 1 van die messen kraste de man op de voordeur van de buurman. Later die dag herhaalde de man - bij de crisisdienst - de doodsbedreigingen over zijn onderbuurman tegenover meerdere zorgprofessionals van Pro Persona. Deze uitlatingen maakten zoveel indruk dat zij zich genoodzaakt voelden daarvan melding te maken bij de politie, die vervolgens de onderbuurman op de hoogte bracht van de uitspraken. 

Indringende wijze uiten van doodsbedreigingen
Volgens de man was het niet de bedoeling dat zijn onderbuurman hiervan op de hoogte zou raken. De rechtbank gaat hier niet in mee. Kijkend naar de inhoud van de doodsbedreigingen en de indringende manier waarop deze werden geuit tegen meerdere personen, stelde de man zich willens en wetens bloot aan de aanmerkelijke kans dat de bedreigingen bij zijn onderbuurman terecht zouden komen. Uit de aangifte bleek dat de onderbuurman echt bang was dat de man zijn bedreigingen zou uitvoeren. 

Geldboete
De bedreiging en beschadiging van de voordeur zijn vervelende en beangstigende feiten. De rechtbank houdt er rekening mee dat de spanningen met zijn onderbuurman een grote wissel trokken op de man. Vooral omdat eerdere pogingen om het probleem met zijn onderbuurman op te lossen niet slaagden. De man heeft geen strafblad. Daarbij zat hij 4 dagen in voorarrest . Alles bij elkaar - en kijkend naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd - legt de rechtbank een geldboete van 200 euro op. De 4 dagen die de man in de politiecel heeft doorgebracht worden hiervan afgetrokken (50 euro per dag). Dat betekent dat de man niets meer hoeft te betalen.

Brian May geridderd door koning Charles III

Sir Brian May is geridderd door koning Charles III in Buckingham Palace. Als virtuoze gitarist in de rockband Queen is de 75-jarige verantwoordelijk voor enkele van de grootste riffs in de populaire muziek, van de solo op Don't Stop Me Now tot de melodieuze tokkels van Somebody To Love.

Samen met wijlen frontman Freddie Mercury, bassist John Deacon en drummer Roger Taylor scoorde hij talloze nummer één hits tijdens de hoogtijdagen van de groep in de jaren 80 en toerde hij de wereld rond. Nadat hij in het paleis was geëerd, gaf Sir Brian toe dat hij "overweegt" om dit jaar opnieuw op tournee te gaan.


Biden: 'maak wapenfabrikanten verantwoordelijk voor wapengeweld'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft tijdens een toespraak tegen het Congres gezegd verder te moeten gaan met het ter verantwoording roepen van wapenfabrikanten.

Hij sprak op een evenement in Monterey Park, Californië, waar hij  strengere wapenwetgeving aankondigde. In Monterey Park was in januari dit jaar een dodelijke schietpartij, waarbij een schutter 11 mensen doodde in een balzaal. 


Parijs zwaar vervuild door staking vuilnismannen

Montmartre, met de Moulin Rouge en zijn seksshops, heeft altijd een louche kant gehad. Maar in de afgelopen 10 dagen is het befaamde Boheemse trefpunt van Parijs veranderd van louche naar ronduit smerig, terwijl het afval steeds hoger opgesteld ligt.

"We hadden dit niet echt verwacht", zegt de in Engeland geboren toerist Dave Grice, 62, die in San Francisco woont. Nippend aan een kopje koffie tegenover de Moulin Rouge op enkele meters van een stapel stinkende 'ordures', zoals de Fransen onzin noemen, voegde hij eraan toe: "We hebben de hele stad doorkruist en het is overal hetzelfde. Ik denk dat de burgemeester meer zou kunnen doen want dit benadeelt het toerisme. De geur is al vreselijk, als de temperatuur hoger lagen was de stank niet meer te harden."

De staking van de vuilnismannen heeft geleid tot een opeenstapeling van vuil in de Franse hoofdstad, er ligt zo'n 5.600 ton vuilnis verspreid door de stad. De afvalbergen worden met de dag groter en de geur van rottend voedsel hangt in de lucht.

De regering, de vakbonden en de ambtenaren van de stad Parijs geven elkaar de schuld van de staking. Vuilnismannen kunnen momenteel met pensioen vanaf 57 jaar, dat komt door de bijzonder zware aard van hun baan. Macron wil de minimumpensioenleeftijd verhogen van 62 naar 64 jaar en wil daarnaast ook de eisen voor een volledig pensioen aanscherpen.

VS en Rusland beschuldigen elkaar na drone-crash Zwarte Zee

Washington geeft Rusland de schuld van de Amerikaanse drone-crash in de Zwarte Zee, Moskou wijst de beschuldigingen van de hand en spreekt van 'provocatie'. Tegelijkertijd benadrukten beide partijen dat ze geen confrontatie opzochten.

De Amerikaanse versie over het incident in de Zwarte Zee wijkt aanzienlijk af van het Russische verslag. Moskou benadrukt dat de Amerikaanse drone niet is beschoten of anderszins is aangevallen door de Russische jets. Er zou geen contact zijn gemaakt, maar de drone viel in zee tijdens het maken van een scherpe bocht.

In Washington benadrukte Pentagon-woordvoerder Pat Ryder: "Een van de Russische SU-27-jets raakte de propeller van de MQ-9-drone. De Amerikaanse strijdkrachten moesten de drone vervolgens boven internationale wateren laten crashen. Voor de botsing dumpten de Russische Jets brandstof meerdere keren op de drone en vloog op een roekeloze en onprofessionele manier voor de drone uit." 

Drone 'vol gevoelige verkenningstechnologie'
Volgens de voormalige opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa, Wesley Clark, zullen de VS proberen de neergestorte drone uit de Zwarte Zee te halen voordat de Russische kant daar de kans voor krijgt: "We behandelen deze drones met de grootste voorzichtigheid", aldus Clark op de televisienetwerk CNN. "We hebben deze drones nog niet beschikbaar gesteld aan de Oekraïners omdat ze vol zitten met gevoelige verkenningstechnologie. We hebben de mogelijkheid om de opgeslagen gegevens op afstand te kunnen verwijderen. Ik hoop dat we dat hebben gedaan", vervolgde Clark.

De Amerikaanse MQ-9-drones zijn onbemande luchtvaartuigen van ongeveer 10 meter lang en 20 meter spanwijdte. Ze worden voornamelijk gebruikt voor verkenning, maar kunnen ook worden uitgerust met raketten.

Russische ambassadeur spreekt van 'provocatie'
De Amerikaanse regering heeft de Russische ambassadeur Anatoly Antonov ontboden op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. In een schriftelijke verklaring van de Russische ambassade in Washington beschuldigde Antonov de VS van het verzamelen van inlichtingen voor Oekraïne om Russische troepen en Russisch grondgebied aan te vallen. Antonov noemde het drone-incident een 'provocatie' en riep de VS op om de operaties nabij de Russische grens stop te zetten. Tegelijkertijd benadrukte de ambassadeur dat Rusland geen confrontatie met de Verenigde Staten zocht.

De woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, verwierp het verhaal van Rusland over de drone-crash en waarschuwde Moskou voor een escalatie. De Verenigde Staten hebben het recht om verkenningsvluchten uit te voeren boven internationale wateren, benadrukte Kirby. Volgens Kirby overweegt Washington om beelden vrij te geven van de Amerikaanse drone die in botsing komt met een van de Russische jets om het Amerikaanse verslag van het incident te ondersteunen.

Kirby: 'Blijf in gesprek'
In het CNN-interview benadrukte Kirby at Washington nog steeds de dialoog zoekt met Moskou: "Daarom willen we de communicatiekanalen open houden, zodat we heel direct en open kunnen blijven uitwisselen wat onze zorgen zijn."

Tot nu toe hebben beide partijen deze lijn gevolgd: scherpe retoriek, maar geen interesse in een daadwerkelijke, laat staan militaire, escalatie.

Inflatie in ArgentiniŰ gestegen tot 102,5 procent

De economische situatie in Argentinië blijft verslechteren: de inflatie is binnen een jaar meer dan verdubbeld. Het land registreert een van de hoogste prijsstijgingen ter wereld.

De economische en financiële crisis in Argentinië wordt steeds hachelijker: de inflatie op jaarbasis is gestegen tot 102,5 procent. Alleen al in februari stegen de prijzen in het Zuid-Amerikaanse land met 6,6 procent, aldus de statistiekautoriteit. Met name de prijzen voor eten en drinken, maar ook internet- en telefoonkosten liepen daarna fors op.

Overheidsbeleid drijft de inflatie aan
De inflatie in Argentinië behoort tot de hoogste ter wereld. De centrale bank drukt voortdurend vers geld om het begrotingstekort te financieren. Het land lijdt onder een groot staatsapparaat, lage industriële productiviteit en een grote informele economie die de staat veel belastinginkomsten ontneemt.

De schuldenberg groeit voortdurend, de nationale munteenheid, de peso, blijft in waarde dalen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De inflatie in Argentinië werd nu extra aangewakkerd door de mondiale situatie zoals de oorlog in Oekraïne en de verstoringen in de toeleveringsketens.

Prijzen bevroren voor veel producten
Om de inflatie tegen te gaan, heeft de overheid een prijsplafond ingevoerd. Het plan 'eerlijke prijzen' beperkt de prijsstijgingen voor geselecteerde alledaagse producten tussen 1 februari en 30 juni tot maximaal 3,2 procent per maand.

"Dit is een programma gericht op het verminderen van de inflatie en het bereiken van prijsstabiliteit om de koopkracht van het inkomen van de bevolking te herstellen", is de eigen definitie van de regering.

Critici klagen echter over het marktverstorende effect van dergelijke maatregelen. Bovendien zouden feiten worden verdraaid. "Officieel krijgen de producenten en hun veronderstelde bereidheid om te speculeren de schuld van de hoge inflatie", vertelde Lars-Andre Richter van de Friedrich Naumann Foundation in Buenos Aires, die dicht bij de FDP staat, aan DW. Echter, "de gelddrukmachines van de overheid die bijna de klok rond draaien" zijn verantwoordelijk.

Gevolgen voor de bevolking
De inflatie vreet aan de lonen en de lage niveaus van de sociale voorzieningen. Een derde van de Argentijnen leeft in armoede, afhankelijk van buurtnetwerken en gaarkeukens.

Velen proberen hun spaargeld in Amerikaanse dollars te sparen. Maar deze zijn schaars, omdat de staat de uitwisselingen heeft beperkt en zijn eigen reserves nodig heeft.Vreemde valuta is alleen verkrijgbaar op de zwarte markt, tegen een aanzienlijk hogere wisselkoers dan de officiële koers.

Regering onder druk
Maar niet alleen op individueel niveau is er onduidelijkheid en onzekerheid. Volgens berichten in de media is er op regeringsniveau onenigheid over hoe om te gaan met de economische uitdagingen van het land. Drie ministers van Economische Zaken wisselden afgelopen zomer om de beurt vier weken af, toen de economische crisis in het land verergerde.

De regering staat steeds meer onder druk, dit jaar zijn er verkiezingen in Argentinië. Onder president Alberto Angel Fernandez is het armoedecijfer gestegen.

In december keurde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Argentinië goed voor nog eens $ 6 miljard aan hulpbetalingen. Dit was de laatste uitbetaling voor Argentinië in het kader van een programma van 30 maanden dat naar verwachting in totaal $ 44 miljard zal bedragen.

Weense politie beducht op mogelijke terroristische aanslag

Volgens de autoriteiten in Wenen zijn er aanwijzingen voor van een mogelijke aanslag op kerken. De politieaanwezigheid op straat en bij kwetsbare voorzieningen is verhoogd. Maar er is geen acuut gevaar volgens een politiewoordvoerder.

In Wenen is de politie gealarmeerd vanwege een mogelijke terroristische dreiging. Er zijn aanwijzingen voor een geplande aanslag door islamisten op kerkgebouwen, aldus de politie op Twitter. De aanwezigheid van patrouilles en antiterroristische eenheden op straat is opgevoerd en objecten die mogelijk gevaar lopen worden scherper in de gaten gehouden, schrijft de politie. 

Volgens de politie is er geen direct gevaar
"De Politieagenten zijn uitgerust met kogelvrije helmen en vesten en een aanvalsgeweer. Ze zullen bewakingsactiviteiten uitvoeren en daarnaast het verkeer controleren", citeerde de Oostenrijkse omroep ORF een politiewoordvoerder.

De woordvoerder benadrukte echter dat er geen reden tot paniek was en dat er geen acuut gevaar was. Er werd alleen besloten om de beoordeling van de autoriteiten te publiceren om de toegenomen politieaanwezigheid te verklaren. Als er op een bepaalde locatie een specifiek gevaar dreigt, alarmeert de politiedirect.

Het publieke bewustzijn moet worden vergroot
Hoe lang de verhoogde waakzaamheid zal aanhouden, is nog niet duidelijk, zo meldde ARD-correspondent Oliver Soos. De informatie over de mogelijk op handen zijnde aanslag moet daarom afkomstig zijn van de Oostenrijkse geheime dienst. Met de openbaar gemaakte informatie wil de politie ook het bewustzijn van de bevolking vergroten, wat de kans op een aanslag zou kunnen verkleinen.

De politie riep op om de agenten op niet te filmen of te fotograferen of om dergelijke opnames op sociale netwerken te verspreiden.

Geen sluiting van de kerken
Soos meldde, dat de katholieke kerk in Wenen "blij zijn met de snelle voorzorgsmaatregelen". Michael Prüller, woordvoerder van het aartsbisdom Wenen, vond het niet nodig om de kerken te sluiten. De katholieke kerk staat in nauw contact met de politie. Vooralsnog verandert er niets aan de geplande activiteiten in de kerken.

Islamitische aanslag in Wenen in najaar 2020
In november 2020 kwamen vier mensen om het leven en raakten 23 gewond bij een aanslag in het centrum van Wenen. De dader was een sympathisant van de terreurmilitie 'Islamitische Staat'.

Uitspraak in zaak Promes uitgesteld, onderzoek heropend

Er komt vrijdag geen uitspraak in de strafzaak tegen Quincy Promes. Dat maakt de rechtbank vandaag bekend. Het onderzoek tegen de voetballer, die verdacht wordt van het neersteken van zijn neef, wordt namelijk heropend. Zo meldt AT5.

Waarom het onderzoek tegen de oud-Ajacied wordt heropend is nog onduidelijk. De zitting van komende vrijdag gaat nog wel gewoon door. De rechtbank belooft alles daar nader toe te lichten.

Promes wordt ervan verdacht ruim twee jaar geleden zijn neef te hebben neergestoken tijdens een familiefeest in Abcoude. Hij was op dat moment speler van Ajax. In oktober werd de eerste regiezitting gehouden. Twee weken geleden startte de inhoudelijke behandeling van de zaak. Het OM verdenkt Promes van poging tot moord en eist twee jaar celstraf tegen de voetballer.

Promes woonde de zittingen niet bij. Hij verblijft op dit moment in Rusland, waar hij sinds 2021 voor Spartak Moskou speelt.

In een andere zaak wordt Promes verdacht van betrokkenheid bij drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Zo zou de ex-Ajacied 250 duizend euro boete hebben betaald aan de Surinaamse drugsbaron Piet Wortel. Volgens het OM zou hij die boete hebben betaald als tegemoetkoming voor een ripdeal van 400 kilo coke. Het onderzoek in die zaak loopt op dit moment nog.

Coldcase: Jenneke kwam om door bombrief; wie weet meer?

Bij thuiskomst na een dagje uit met vriendinnen vond Jenneke de Wind uit Tilburg op 2 juli 1993 in haar woonkamer een envelop. Toen ze deze openmaakte, gleed er een aansteker uit, waarna een ontploffing volgde. De 53-jarige inwoonster van Tilburg raakte ernstig gewond en overleed enige tijd later aan de gevolgen hiervan.

Jenneke de Wind vond een envelop in haar woonkamer. Toen ze deze openmaakte, gleed er een aansteker uit, waarna een ontploffing volgde. Het bleek dat de bewuste bombrief, die persoonlijk was gericht aan Jenneke de Wind, die dag bij haar huis was afgegeven. Haar zoon, die toevallig even in de woning was, zag de bezorgde brief liggen en legde de envelop op de tafel in de woonkamer. Opvallend was dat Jenneke de Wind eerder aan haar zoon had verteld dat ze zich de laatste tijd niet veilig voelde in huis. Bovendien had ze het laatste half jaar tweemaal haar telefoonnummer veranderd, omdat ze telefonisch lastig werd gevallen. Aan bekenden vertelde ze niet te weten van wie die telefoontjes afkomstig waren.

De zoon van het slachtoffer en andere naasten vragen zicht tot op de dag van vandaag af wie er achter deze bombrief zat die Jenneke de Wind het leven kostte. Voor hen zijn alle tips die een antwoord kunnen geven op deze vraag zeer welkom.

Beloning 20.000 euro
Heeft u een idee wat de reden is dat Jenneke de Wind zich onveilig voelde? Of weet u wie verantwoordelijk zou kunnen zijn voor zijn dood? Laat al uw informatie achter via het tipformulier op de website van de politie. Of neem telefonisch contract op met de politie in Zeeland-West-Brabant via 0900-8844 (hier kunt u zonder uw naam te noemen ook vragen om een vertrouwelijk gesprek) of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Er is een belonning van 20.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Jenneke de Wind (53) kwam om door bombrief (Afbeelding: Politie)
Jenneke de Wind (53) kwam om door bombrief (Afbeelding: Politie)

FOK! introduceert Nova. Test de komende dagen gratis mee!

De komende dagen kan iedereen met een FOK!account onze forumchatbot Nova uitproberen in het daarvoor bestemde topic in het Feedbackforum. 

Nova is een op ChatGPT gebaseerde bot die vooral bedoeld is voor de lol, maar die hopelijk uit kan groeien tot een bron van FOK!informatie. Daaraan zal de komende tijd gewerkt worden.

Kom naar het topic, lees de openingspost waarin alle relevante informatie te vinden is en help mee met testen!

FOK! chatbot Nova
FOK! chatbot Nova

Geen bewijs: terrorismeverdachten vrijgesproken

De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag 9 mannen vrijgesproken die werden verdacht van het voorbereiden van terroristische misdrijven. Voor 7 van de verdachten had het OM al om vrijspraak gevraagd. In de 2 andere zaken komt de rechtbank niet tot een veroordeling. In het dossier wordt niet bewezen dat de mannen van plan waren om terroristische misdrijven te plegen.

Geen bewijs voor radicalisering
De rechtbank is van oordeel dat uit de inhoud van het dossier niet naar voren komt dat de verdachten zich intensief en over een langere periode hebben verdiept in IS propaganda en retoriek. Dat de verdachten zich hebben vereenzelvigd met het radicaal extremistische gedachtegoed van IS kan dus niet worden vastgesteld.

Instructievideo
Er zijn door verdachten video's bekeken waarin te zien is hoe een IS-strijder demonstreert hoe je iemand met een mes om het leven kan brengen en hoe een explosief kan worden gemaakt. Het is niet vast komen te staan met welke intentie naar deze video is gekeken. Bij de verdachten zijn geen steekwapens en geen grondstoffen voor het maken van explosieven gevonden.

Garagebox
De verdachten kwamen in een garagebox met fitnessapparatuur geregeld samen om te trainen. Uit het dossier en wat er op de zitting is besproken is niet naar voren gekomen dat de verdachten daar trainden om zich voor te bereiden op terroristische misdrijven. De rechtbank betrekt hierbij ook dat de garagebox niet door alle verdachten trouw werd bezocht en dat de discipline om te trainen ook niet bij iedereen aanwezig was of zelfs ontbrak.

Schietlessen
Enkele verdachten hebben in Bulgarije schietlessen gevolgd. Die lessen hebben 2 jaar voor hun aanhouding plaatsgevonden. Uit het dossier is niet gebleken dat de verdachten de schietlessen volgden met de intentie om terroristische misdrijven te plegen.

Humor en zelfspot
In alle zaken is door de verdediging aangevoerd dat de uitlatingen die onder andere uit tapgesprekken blijken moeten worden gezien als 'foute' humor en zelfspot, die hoort bij de jongerencultuur en dat alles wat hen wordt verweten ook in dat licht moet worden gezien. Dat ziet de rechtbank anders. De grens tussen humor of zelfspot en laakbare tot zelfs strafbare uitlatingen en gedragingen is dun.

In deze zaak kan niet meer worden gezegd dat de uitlatingen en gedragingen van de verdachte nog binnen de grenzen van (desnoods foute) humor vallen en het alleen maar als misplaatst 'grappig' moet worden beschouwd. Dat de grens van het strafbare is overschreden is echter niet gebleken.

Vrijspraak
De veelheid en aard van de gedragingen zoals die uit het dossier blijken hebben er toe geleid dat er steeds ernstige bezwaren zijn (geweest) in het kader van de voorlopige hechtenis en dat er sprake is geweest van een verdenkingen die noopten tot strafrechtelijk onderzoek.

Uiteindelijk is na - onder meer - een uitvoerig onderzoek ter terechtzitting gebleken dat er onvoldoende is om tot een bewezenverklaring te komen. De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen dat de verdachten - kort gezegd - de intentie hadden om een terroristisch misdrijf voor te bereiden of daarvoor in training is geweest.

De verdachten zijn daarom vrijgesproken.

FOK! Wat een weer: voorlopig laatste frisse dag

winterbanner

Goedemorgen!

Verspreid over het land zijn enkele buitjes te vinden, wellicht met natte sneeuw of hagel. Deze trekken zuidoostwaarts. Ook zal het op veel plekken droog bijven, met name in Noord-Holland en Groningen. Het is nog vrij fris met temperaturen rond het vriespunt of er iets onder. De komende dagen zal dit veranderen. Vanmiddag wordt het steeds droger en komt de zon tevoorschijn. Het wordt maximaal 8 graden.

Vanavond neemt de wind iets af naar zwak tot matig uit het zuiden, wat voor de warmere temperaturen zorgt. Vrijdag kan het vrijwel overal meer dan 15 graden worden. Morgen worden er al dubbele cijfers gehaald. Helaas gaat dit ook gepaard met neerslag. Maar ik denk dat vorst er niet meer in zit. Tot morgen!

 Na regen komt... (Foto: Anouk)
Na regen komt... (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Politie moet schadevergoeding betalen na blijvend letsel

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft beslist dat de Politie een schadevergoeding moet betalen aan een man die na zijn aanhouding ernstig blijvend letsel heeft opgelopen in zijn cel. De zaak werd door de Hoge Raad naar het hof verwezen.

In mei 2010 belde de echtgenote van de man de politie omdat er een levensbedreigende situatie was ontstaan in hun woning door de overspannen toestand van haar man. De agenten hebben de man meegenomen naar het politiebureau en hem in een zogenoemde Riagg-cel geplaatst, waar ze hem via camerabeelden konden observeren.

De toestand van de man verslechterde: hij begon zelfdestructief gedrag te vertonen door zich met zijn hoofd tegen de wanden en deur te gooien. Ongeveer 2,5 uur nadat de man in de cel was geplaatst is hij voor het eerst bezocht door een GGD-arts, later door een verpleegkundige. Nadat een psychiater besloot dat de man gefixeerd moest worden, zijn agenten hiervoor na middernacht de cel opnieuw binnengegaan. Tijdens de fixatie bleek dat de man een hartstilstand had, hij is toen gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht.

Uiteindelijk werd er bij de man acute letale katatonie vastgesteld. Hij heeft blijvend letsel opgelopen en is grotendeels aangewezen op dagopvang en op zorg van zijn echtgenote.

Verloop van de procedure
De man eist een schadevergoeding van de Politie en startte daarom een rechtszaak bij de rechtbank Overijssel. De rechtbank oordeelde dat de Politie niet aansprakelijk kon worden gesteld, waarop de man in hoger beroep ging bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Die besliste hetzelfde. Beide instanties hebben de camerabeelden uit de Riagg-cel niet bekeken tijdens de procedures. De man ging in cassatie bij de Hoge Raad. Die oordeelde dat de beslissing om de camerabeelden niet te tonen, onbegrijpelijk was gemotiveerd en verwees de zaak naar het gerechtshof ’s-Hertogenbosch.

Camerabeelden alsnog bekeken
Het hof heeft de camerabeelden tijdens de mondelinge behandeling alsnog bekeken en heeft een goed beeld gekregen van hoe het gedrag van de man zich heeft ontwikkeld vanaf het moment van insluiting. Politieagenten en de psychiater hebben later verklaard dat het lang duurde voordat de man de juiste medische zorg kreeg, terwijl hij die eerder nodig had.

Als de Politie eerder had ingegrepen, was de schade die de man heeft opgelopen beperkter geweest zo besluit het hof. De Politie is dan ook aansprakelijk voor de schade die de man heeft geleden en nog zal lijden en daarom moet de Politie de schade vergoeden. Om wat voor bedrag het gaat moet in een nieuwe procedure worden bepaald.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
©FOK.nl e.a.