Skiërs Kriechmayr en Stuhec winnen World Cup-finales op afdaling

In skioord Soldeu in Andorra zijn de World Cup-finales in het alpineskiën van start gegaan. De afsluitende week van dit seizoen werd geopend met de afdalingen, met als kanttekening dat zowel bij de mannen als bij de vrouwen al bekend was wie het eindklassement zou winnen: Aleksander Aamodt Kilde uit Noorwegen en de Italiaanse Sofia Goggia.

Mannen
De mannen openden het bal, te beginnen met Romed Baumann. De Duitser zette een prima afdaling neer en zag landgenoot Andreas Sander op 0,04 seconden van hem eindigen. Vervolgens kwamen er wel een paar in de buurt, maar aanvankelijk bleef het bij 0,14 seconden achterstand voor de Oostenrijker Daniel Hemetsberger, en een hele rits skiërs die daar weer vlak achter zaten.

Als negende betrad Vincent Kriechmayr de piste en die Oostenrijker wist wél af te rekenen met Baumann: de halve Belg Kriechmayr ging 0,09 seconden sneller naar beneden en duwde Baumann, voormalig Oostenrijker, naar plek twee. Daar bleef hij ook staan, terwijl Sander het podium completeerde - het eerste dubbele Duitse podium sinds het 1-2'tje van Felix Neureuther en Fritz Dopfer op de slalom in Madonna di Campiglio in december 2014.

Vrouwen
Federica Brignone kwam als eerste naar beneden en de tijd van de Italiaanse was prima, hoewel Lara Gut-Behrami uit Zwitserland er 0,15 seconden onderdoor dook. Daar bleef het even bij, tot Ilka Stuhec naar beneden kwam. De Sloveense boekte in januari haar eerste World Cup-zege na héél veel blessureleed en is weer terug in topvorm, zo liet ze in Soldeu zijn: maar liefst 0,81 seconden sneller dan Gut-Behrami.

De winnares van de afdalingsbokaal, Sofia Goggia, betrad niet veel later de piste, maar kwam 0,51 seconden tekort om Stuhec van het podium te stoten. Gut-Behrami hield haar derde plek vast en completeerde zo het podium.