Laatste prognose: BBB op 16 zetels, mogelijk 17, in Eerste Kamer

De overwinning van de BBB is groter dan gisteravond werd aangenomen. Volgens de laatste prognose van de Verkiezingsdienst (ANP) komt de partij van Caroline van der Plas uit op zestien zetels in de Eerste Kamer. Dat kunnen er nog zeventien worden. Daarmee is de BBB de Eerste Kamer binnengebulderd en van niets de grootste partij geworden: de combinatie GroenLinks-PvdA blijft voorlopig op vijftien zetels steken, dat is één zetel winst.

Forum voor Democratie, haalde in 2019 twaalf zetels in de senaat er heeft daarvan nog maar twee zetels over, Het CDA verliest ook fors van de negen Eerste Kamerzetels, verliezen ze er vier. De VVD zakt van twaalf naar tien zetels, D66 van zeven naar zes en de ChristenUnie halveert zijn zetelaantal en komt twee uit. 

Er zijn nog kleine verschuivingen met grote gevolgen mogelijk. Op basis van deze prognose kan de gezamenlijke fractie van GroenLinks-PvdA Rutte lV nog aan een kleine meerderheid in de Eerste Kamer helpen. Indien de BBB een zeventiende zetel behaalt ten koste van een van de coalitiepartijen, moet er om aan een meerderheid te komen nog een partij erbij worden gezocht.