Credit Suisse wil tot CHF 50 miljard lenen van Zwitserse Nationale Bank

De Zwitserse overheid gaat de noodlijdende bank Credit Suisse financieel ondersteunen als dat nodig is. Daarmee reageren ze op het verzoek om publieke steun dat de bank eerder vandaag deed.

Update 16 maart 10.35 uur: De in moeilijkheden verkerende bank Credit Suisse uit Zwitserland heeft aangekondigd tot 50 miljard Zwitserse frank te gaan lenen van de centrale bank van het land.

Eerdere berichtgeving: De centrale bank maakte woensdagavond samen met de Zwitserse financiëlemarkttoezichthouder Finma bekend dat de liquiditeit van 'Crédit Suisse' indien nodig gegarandeerd zou worden. Er zijn momenteel echter geen aanwijzingen voor een direct risico voor andere financiële instellingen in het land.

Afgelopen week veroorzaakte de ineenstorting van verschillende regionale Amerikaanse banken onzekerheid in de financiële sector. Dat was vandaag vooral te merken bij 'Crédit Suisse'. De aandelen van de bank daalden met meer dan 30 procent op een dieptepunt vandaag en sloten aan het einde van de dag af met een daling van meer dan 24 procent.

Bij de Zwitserse bank spelen al langer problemen. De bank kampt onder andere met verliesgevende investeringen. Vandaag zei de belangrijkste geldschieter, de Saudi National Bank, niet meer financieel te kunnen bij springen.

De voortdurende problemen bij Credit Suisse hebben als gevolg dat vandaag de aandelen van banken op de Europese effectenbeurzen fors onderuit. ING en ABN AMRO zakten bijna 10 procent in waarde. De AEX-index sloot bijna 3 procent lager.