Skiester Flury stunt met wereldtitel op afdaling

In het Franse Méribel is zaterdag tijdens het wereldkampioenschap alpineskiën de afdaling bij de vrouwen afgewerkt. Dat leverde een behoorlijk verrassende winnares op, op een dag waarop het weer wel enig effect leek te hebben op de snelheid op de Roc de Fer-piste.

Jasmine Flury mocht als tweede naar beneden en de Zwitserse deed dat op het oog uitstekend. Hoe langer het duurde, hoe meer 'uitstekend' echter een understatement leek te worden: Nina Ortlieb uit Oostenrijk naderde Flury tot op 0,04 seconden en Flury's landgenote en wereld- en olympisch kampioene Corinne Suter kwam 0,12 seconden tekort.

Bijna iedereen verloor op het relatief rechte bovenste stuk al flink wat tijd, mogelijk doordat de goed schijnende zon zorgde voor wat opstijgende warme lucht. Hoe het ook zij, niemand kwam meer aan de tijd van Flury, die het in de World Cup moest doen met een super-G-zege in 2017 en een tweede plek op de afdaling in Garmisch een jaar geleden.

Goud was dus voor Flury, voor Ortlieb, die zo een medaille pakte in dezelfde omgeving waar vader Patrick in 1992 olympisch goud won. Suter pakte brons, terwijl de Italiaanse favoriete Sofia Goggia baalde: ze leek niet genoeg energie in de run te kunnen stoppen, ging ook nog eens bijna hard onderuit en werd gediskwalificeerd omdat ze bij haar bijna-val een poortje nét had gemist.