Turkije en Syrië: ruim 24.000 doden, nog steeds overlevenden uit puin gered

Vijf dagen na de aardbeving werden in de rampgebieden in Syrië en Turkije nog mensen levend aangetroffen tussen het puin. Er zouden onder andere een zwangere vrouw en een negenjarig meisje zijn gered. Het aantal geborgen doden in het Turks-Syrische grensgebied is inmiddels opgelopen tot ruim 24.000, waarvan bijna 21.000 in Turkije. 

Het aantal gewonden loopt ook in de tienduizenden, miljoenen zijn dakloos volgens schattingen van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

De noodhulpcoördinator van de buitenlandse hulp van de Arbeiter-Samariter-Bund, Axel Schmidt, vertelde aan Deutschlandfunk ook de noodzaak om naast noodhulp ook de dagelijkse bevoorrading eten en drinken te organiseren. Wie bij temperaturen onder nul geen dak boven het hoofd heeft en te weinig eet en drinkt, is nog kwetsbaarder dan anders.Bovendien moeten bijvoorbeeld gewonden na behandeling in het veldhospitaal en de drinkwatervoorziening moet worden gegarandeerd. De ASB zal daarom eind volgende week een medisch zorgcentrum opzetten in de provincie Hatay.

Schmidt, die met een ASB-onderzoeksteam door Turkije reist, zei dat de Turkse regering "echt alles" doet om de reddingsteams te ondersteunen. Maar hij hoorde ook kritiek op de crisisbeheersing van de autoriteiten. Zelf wenste hij soms een betere coördinatie.

Volgens de autoriteiten zijn tot nu toe bijna 93.000 mensen uit de aardbevingsgebieden in Turkije gered. Meer dan 166.000 hulpdienstmedewerkers zijn betrokken bij reddings- en hulpoperaties. Sinds de eerste beving op maandagochtend zijn bijna 1.900 naschokken geregistreerd.

De mensenrechtenorganisatie Pro Asyl riep de federale regering op om druk uit te oefenen op Turkije vanwege de gesloten grensovergangen naar Syrië.

Terwijl de reddingspogingen aan Turkse zijde aan de gang waren, zouden de mensen die getroffen waren door de aardbeving in Noord-Syrië min of meer worden genegeerd door dichte grensovergangen. De leden van de VN-Veiligheidsraad onderzoeken momenteel ook een resolutie waarin wordt opgeroepen tot het openen van grensovergangen tussen Turkije en Syrië.

De Nederlandse reddingsploeg USAR redde inmiddels 12 overlevenden van de aardbeving in Turkije uit het puin. Nieuwsuur stapte samen met het team in het vliegtuig. In onderstaande videoinformatie over de catastrofale aardbeving en een verslag van de reddingsoperatie door USAR.

Hieronder een droneopname van een gigantische breuklijn in Zuid-Turkije, de beelden zijn gemaakt in de provincie Kahramanmaraş, het epicentrum van de aardbeving.