Biatleten Bø en Bø voeren Noors 1-2-3-4'tje op WK aan, ook Duitse wereldtitel

In het Duitse Oberhof is het wereldkampioenschap biatlon in volle gang. Na de gemengde estafette, waarmee het kampioenschap af werd getrapt, werden vrijdag en zaterdag ook de eerste individuele medailles vergeven en wel op de sprint - twee schietbeurten, één liggend en één staand.

Vrouwen
Marketa Davidova uit Tsjechië was de beste van de vroege starters, zeker geholpen door haar tien treffers. De Italiaanse Lisa Vittozzi schoot één keer mis, maar was langlaufend een stuk sneller en dook een kleine vijf seconden onder Davidova's tijd door, maar de ogen waren gericht op Denise Herrmann-Wick: de Duitse schoot alles raak en met een verschroeiende slotronde dook ze 45,8 seconden onder Vittozzi's tijd door aan de finish.

Kort na Herrmann-Wick was Hanna Öberg onderweg en ook de Zweedse was goed bezig: eveneens tien treffers en na de tweede schietbeurt had ze negen seconden voorsprong op de Duitse. Die had echter een betere slotronde en Öberg kwam nét tekort: tweede op 2,2 seconden. Haar landgenote Linn Persson zorgde met tien treffers en 26,2 seconden achterstand wel voor een dubbel Zweeds podium, terwijl de Noorse Marte Olsbu Røiseland zich op plek vier nog voor Vittozzi en Davidova nestelde.

Mannen
Het was inmiddels flink mistig in Oberhof, maar de wedstrijd kon wel gewoon doorgang vinden. De torenhoge favoriet Johannes Thingnes Bø uit Noorwegen mocht als eerste vertrekken en begon met een misser bij het liggende schieten, maar staand trof hij alles. Landgenoot Sturla Holm Lægreid leek een aanval te plaatsen, maar zijn tiende schot ging mis en in de slotronde kon hij Bø's tempo niet bijbenen: hij finishte op 39,9 seconden.

Een tijdje later kwam oudere broer Tarjei Bø in actie en hij wist zowaar tien keer raak te schieten. Langlaufend was hij, zoals gebruikelijk, de mindere ten opzichte van zijn jongere broer, maar op 14,8 seconden noteerde hij wel de tweede tijd. Met Johannes Dale kwam alleen een vierde Noor nog in de buurt, maar hij strandde op 43,6 seconden en plek vier, voor de foutloze Oekraïner Dmytro Pidruchnyi en de vijfde Noor, Vetle Sjåstad Christiansen.