VS schieten 'UFO' neer boven Alaska

Een Amerikaanse F-22 straaljager heeft vrijdag een onbekend vliegend object (UFO)neergeschoten dat hoog boven Alaska vloog, zeiden Amerikaanse functionarissen, minder dan een week nadat het leger  de Chinese ballon neerhaalde die over de Verenigde Staten vloog.

Een Sidewinder-raket heeft het vliegend object neergehaald, dat ongeveer zo groot was als een kleine auto, zei US Brig. Generaal Patrick Ryder, de hoofdwoordvoerder van het Pentagon.

"We weten niet wie de eigenaar is van dit object", zei de woordvoerder van het Witte Huis, John Kirby, eraan toevoegend dat het onduidelijk was waar het vandaan kwam.

President Joe Biden gaf opdracht tot het neerhalen. Zowel het Pentagon als het Witte Huis weigerden een gedetailleerde beschrijving van het neergehaalde object te geven en zeiden alleen dat het veel kleiner was dan de Chinese ballon.

Amerikaanse functionarissen weigerden te speculeren over wat het object zou kunnen zijn, zelfs na een dag observatie, wat vragen oproept over wat er nou zo moeilijk te identificeren zou kunnen zijn door ervaren Amerikaanse piloten en inlichtingenfunctionarissen.

Het Pentagon zei dat het object donderdag voor het eerst werd waargenomen met behulp van grondradars. F-35-vliegtuigen werden vervolgens naar de UFO gestuurd om te onderzoeken. Het object vloog op ongeveer 40.000 voet (12.190 meter) in noordoostelijke richting en vormde een risico voor het civiele luchtverkeer.