Shorttrackers pakken World Cup-winst op gemengde aflossing en individuele podia

Tijdens de tweede dag van de World Cup-finales in het shorttrack, in Dordrecht, heeft de Nederlandse ploeg weer de nodige podiumplekken bij elkaar geraapt. In teamverband werd er een overwinning geboekt en individueel kwamen er wat podiumplaatsen bij.

1500m vrouwen
In een zinderende finale duelleerden Suzanne Schulting en de Belgische Hanne Desmet om de winst, waarbij ook Shim Suk-hee uit Zuid-Korea en de Canadese Courtney Sarault zich kwamen melden. Uiteindelijk drukte Desmet haar schaats 0,038 seconden vóór Schulting over de meet, terwijl de Nederlandse juist 0,012 seconden sneller was dan Shim. Sarault werd vierde op welgeteld vijf duizendsten van de Koreaanse. Rianne de Vries werd vierde in de B-finale, Yara van Kerkhof ging er in de halve finales uit.

1500m mannen
Friso Emons en Sjinkie Knegt moesten het doen met een optreden in de B-finale, waarin Emons won en Knegt vierde werd. De beste shorttracker van Nederland tegenwoordig, Jens van 't Wout, stond in de finale, waarin hij net niet sterk genoeg was om de Zuid-Koreanen Park Ji-won en Lee Dong-hyun het hoofd te bieden. Achter hen werd Van 't Wout derde, vlak voor de Let Reinis Berzins.

1000m vrouwen
Met Xandra Velzeboer en Selma Poutsma had Nederland in de finale twee ijzers in het vuur, hoewel Poutsma het na een sterke openingsfase moest laten gaan: zij werd vijfde en laatste. Velzeboer werd opzij geduwd door Kim Boutin en het was de Canadese die er met de winst vandoor ging, terwijl de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold profiteerde en Velzeboer naar de derde plek verwees. Michelle Velzeboer pakte in de B-finale keurig de winst.

1000m mannen
De Nederlanders schopten het niet tot de finale, hoewel Teun Boer het met een vierde plek in de B-finale wel prima deed - Itzhak de Laat en Kay Huisman sneuvelden in de kwartfinales. In de grote finale werd het een Canadees feestje: Steven Dubois was de rapste, voor Pascal Dion, terwijl de Let Roberts Kruzbergs nét voor Kim Tae-sung uit Zuid-Korea derde werd.

Gemengde aflossing
De Laat, Schulting, Jens van 't Wout en Xandra Velzeboer vochten een felle strijd uit met Canada, wat uiteindelijk uitmondde in een duel tussen Van 't Wout en Jordan Pierre-Gilles. Dat wist de Nederlander nét te winnen en dus kon de Nederlandse ploeg de winst vieren, voor Canada en Polen.

Aflossing vrouwen
De Vries, Schulting, Van Kerkhof en Xandra Velzeboer waren in de halve finales niet al te succesvol. De ploeg was de sterkste in de wedstrijd en met de finish in zicht was er niks aan de hand, maar uit het niks schoof Schulting niet voor het eerst dit seizoen onderuit, en dus moet men het zondag doen met een optreden in de B-finale.

Aflossing mannen
Boer, De Laat, Knegt en Jens van 't Wout konden enige tijd mee met Zuid-Korea en Japan in hun halve finale, maar hadden het vermogen niet om dat tot het einde door te zetten: de ploeg werd derde en zal zondag dus de B-finale af moeten werken.