EK-zilver voor baanrenner Eefting op scratch, Milan wint mooie achtervolging

heywoodu

In het Zwitserse Grenchen is vrijdag de derde dag van het Europees kampioenschap baanwielrennen afgewerkt. Er stonden weer vier onderdelen op het programma: drie duuronderdelen en een keer sprinten voor de vrouwen, het Nederlandse succes zette zich ook vrijdag weer een beetje door.

Scratch mannen
De Portugees Iuri Leitão zorgde na een paar seconden voor de eerste stevige aanval, maar werd weer bijgehaald. Jack Murphy deed daarna een dappere poging, maar ook de Ier moest het hoofd buigen. De Deen Carl-Frederik Bevort was de volgende met een echte aanval, maar hij werd teruggepakt door onder meer de Fransman Donavan Grondin. Leitão deed in de slotronden nóg eens een poging, maar vlak voor het einde werd hij bijgehaald door een sprintende Oliver Wood en de Brit pakte de titel, voor de Nederlander Roy Eefting en Grondin.

Individuele achtervolging mannen
In de kwalificaties was de Brit Dan Bigham de snelste, maar Jonathan Milan legde hem het vuur na aan de schenen in de finale. De Italiaan hield uitstekend stand en wist vervolgens een indrukwekkende versnelling door te voeren, waarna hij met een daverende slotkilometer goud pakte in 4:03,744 minuten, voor Bigham (4:05,860). De Duitser Tobias Buck-Gramcko pakte met eveneens een sterk slot brons door in 4:09,796 af te rekenen met de Fransman Corentin Ermenault (4:10,261). Brian Megens was er ook bij: hij moest het met 4:14,086 doen met een degelijke elfde plek in de kwalificatie.

Omnium vrouwen
De Britse Katie Archibald was een klasse apart, of eigenlijk wel twee: ze won de scratch, ze won vervolgens de tempokoers en daarna won ze de afvalkoers, om in de afsluitende puntenkoers geen seconde in de problemen te komen. Zilver was voor de Poolse Daria Pikulik, die in de laatste sprint nog langs de Belgische Lotte Kopecky wipte. Maike van der Duin stond derde na drie onderdelen, met onder meer een tweede plek op de scratch, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plek.

Sprint vrouwen
Het was een Duits onderonsje in de finale, waarin Lea Friedrich uiteindelijk in twee heats te sterk was voor landgenote Pauline Grabosch. Het brons was voor de Britse Sophie Capewell, die de gedoodverfde favoriete Mathilde Gros uit Frankrijk in twee heats versloeg. Hetty van der Wouw ging er in de kwartfinales uit, Steffie van der Peet sneuvelde nog een ronde eerder.