FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 januari 2023

Skiër Yule slalomt naar winst in Kitzbühel, Mowinckel wint in Cortina

De World Cup alpineskiën leverde zondag weer twee mooie wedstrijden op. De mannen werkten een slalom af op de Ganslernhang in Kitzbühel, terwijl de vrouwen voor een super-G in actie kwamen op de Olympia delle Tofana in Cortina d'Ampezzo, waar in 2026 de Olympische Spelen gehouden worden en waar de afgelopen twee dagen een afdaling op het programma stond.

Slalom mannen, Kitzbühel
Op de Ganslernhang was Manuel Feller voor eigen publiek de snelste in de eerste run, op 0,31 seconden gevolgd door de Noor Lucas Braathen. Linus Strasser uit Duitsland noteerde op 0,50 seconden de derde tijd, met de Fransman Clement Noël vlak achter zich (+0,53). Verder stonden ook de Zwitsers Loïc Meillard (+0,68), Ramon Zenhäusern (+0,75) en Daniel Yule (+0,85) nog binnen een seconde van Feller.

Yule wist zijn positie in de tweede run te verdedigen, Zenhäusern zakte met 0,58 seconden achterstand drie plekken weg. Meillard leverde met 0,53 seconden ook drie plekken in, Noël zakte met 0,71 seconden zelfs vijf plekken weg. Strasser kon ook niet voor Yule blijven: 0,42 seconden en twee verloren plekken. Met 0,41 seconden leverde ook Braathen twee plekken in, waarna Feller mocht proberen Yule van de zege te houden. De Oostenrijker ging zeer fel van start en dat ging fout: al na een paar poortjes was hij klaar. Yule pakte zo de zege, voor de van plek zestien gekomen Brit Dave Ryding en Braathen.

Super-G vrouwen, Cortina d'Ampezzo
Marta Bassino ging voor eigen publiek als een dolle naar beneden en noteerde een indrukwekkende tijd, waarmee ze lang bovenaan bleef staan. Als elfde kwam Ragnhild Mowinckel naar beneden en de Noorse deed er een schep bovenop: 0,47 seconden sneller. Een tijdje later volgde Cornelia Hütter uit Oostenrijk, die zich op 0,30 seconden op plek twee nestelde, en na Lara Gut-Behrami's optreden (+0,50) was het wel gedaan wat de echt gevaarlijke dames betreft: Mowinckel won, voor Hütter en Bassino.

AI Picture Gallery #102

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #840

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Verrassende kwartfinalisten op Australian Open

Ook in het mannentoernooi op de Australian Open zijn de eerste vier kwartfinalisten bekend. Rafael Nadal en Daniil Medvedev sneuvelden in de bovenste helft van het speelschema al, waardoor de weg open lag voor wat verrassende namen bij de laatste acht.

De als 31e geplaatste Japanner Yoshihito Nishioka nam het op tegen de Rus Karen Khachanov, als achttiende geplaatst. Die overrompelde de Japanner door hem in de eerste twee sets geen enkele game te gunnen, waarna Nishioka de eer nog wist te redden door er een tiebreak uit te halen in set drie, die hij wel verloor: 6-0, 6-0, 7-6 (4).

De Amerikaan Sebastian Korda, als 29e geplaatst, speelde tegen de als tiende geplaatste Pool Hubert Hurkacz. Dat werd een spannende partij, waarin het vier sets lang alle kanten op ging. In de vijfde set was een tiebreak nodig, die lange tijd spannend was en waarin Korda ietwat verrassend wist te winnen: 3-6, 6-3, 6-2, 1-6, 7-6 (7).

Stefanos Tsitsipas is als nummer drie van de plaatsingslijst de hoogst overgebleven speler in het slagveld van de top-20, waarvan er überhaupt nog maar vijf over zijn. De Griek had het zwaar met de Italiaan Jannik Sinner (15), maar wist hem na vijf sets uiteindelijk toch op de knieën te krijgen: 6-4, 6-4, 3-6, 4-6, 6-3.

Tsitsipas neem het in de kwartfinales op tegen dé sensatie van het toernooi: de jonge Tsjech Jiri Lehecka, de nummer 71 van de wereld. Die won tot een goede week geleden nog nooit een Grand Slam-wedstrijd, maar zegevierde in ronde drie tegen de als elfde geplaatste Brit Cam Norrie en schakelde zondag zelfs de als zesde geplaatste Canadees Felix Auger-Aliassime uit: 4-6, 6-3, 7-6 (2), 7-6 (3).

Tennisster Rybakina klopt Swiatek op Australian Open

Tennisster Iga Swiatek is op de Australian Open in Melbourne verrassend uitgeschakeld. De Poolse wereldranglijstaanvoerster ging op het Australische hardcourt in de achtste finales onderuit tegen de Kazachse Elena Rybakina, die met twee keer 6-4 te sterk was.

Wimbledonkampioene Rybakina neemt het in de kwartfinales op tegen Jelena Ostapenko uit Letland, als zeventiende geplaatst. De voormalig winnares van Roland Garros rekende met 7-5, 6-3 redelijk overtuigend af met de als zevende geplaatste Amerikaanse Coco Gauff.

De hoogstgeplaatste speelster die nog in het toernooi zit is nu de Amerikaanse Jessica Pegula. De nummer drie van de plaatsingslijst won zondag met 7-5, 6-2 van Barbora Krejcikova uit Tsjechië (20) en staat zo net als in de voorgaande twee edities in de kwartfinales.

In die kwartfinales speelt Pegula tegen de als 24e geplaatste Wit-Russische veterane Viktoria Azarenka, de winnares van het toernooi in 2012 en 2013. Azarenka begon stroef tegen Lin Zhu uit China, maar draaide het om en won met 4-6, 6-1, 6-4.

Schansspringer Kobayashi pakt voor eigen publiek dubbele zege in Sapporo

's Werelds beste schansspringers kwamen gedurende het weekeinde in actie in Japan en wel op de schans van Sapporo. Daar kwam ook de 50-jarige legende Noriaki Kasai weer eens in actie, hoewel hij de kwalificaties niet door wist te komen, helaas.

Vrijdag
In de eerste ronde was het redelijk spannend, met Dawid Kubacki uit Polen die de beste sprong afleverde. Hij werd gevolgd door thuisfavoriet Ryoyu Kobayashi, de enige Japanner die lekker mee kon draaien. De Noor Halvor Egner Granerud stond op drie en verder deden met name de Pool Kamil Stoch en Andreas Wellinger uit Duitsland nog goed mee.

Wellinger leverde in de tweede ronde drie plekken in, met de Oostenrijker Stefan Kraft aan de leiding. Stoch behield zijn positie wel en zag Granerud zich vervolgens verzekeren van een podiumplek. Kobayashi liet zien echt weer terug te zijn en pakte ruim de leiding, waarna het aan Kubacki was. De Pool hield het echter niet vast en werd tweede, voor Granerud, maar achter Kobayashi.

Zaterdag
In ronde één was Kraft met flinke afstand de beste, Granerud volgde en voerde min of meer de rest van het veld aan. De Sloveen Peter Prevc stond vlak achter de Noor, samen met de verrassende Pool Aleksander Zniszczol en vlak voor diens landgenoot Kubacki, de Sloveen Timi Zajc, Stoch en de Oostenrijkers Daniel Tschofenig en Clemens Aigner.

Aigner zakte in de tweede ronde zes posities, Tschofenig verloor een plekje aan Kobayashi, die zo nog aan de leiding ging. Stoch verloor vier plekken, Zajc gaf er acht prijs en Kubacki hield de schade beperkt tot één plek - Kobayashi stond nog altijd op één. Zniszczol zakte door het ijs en verloor 21 plekken, Prevc leverde er tien in. Granerud hield wél stand en pakte de leiding, waarna Kraft het afmaakte: hij won, voor Granerud en Kobayashi.

Zondag
Granerud was weer geweldig in de eerste ronde en wederom stond Kobayashi er ook lekker bij op de tweede plek. Zajc volgde op plek drie, die hij deelde met de Noor Johann André Forfang. Tschofenig en Kubacki stonden weer keurig in de top-6, voor de Duitser Markus Eisenbichler en Prevc.

Peter Prevc leverde in de tweede ronde een plekje in bij broertje Domen, die zag hoe Eisenbichler hem wel voor kon blijven. Kubacki leverde vijf plekken in, Tschofenig verloor er drie en Forfang hield de schade beperkt tot twee posities. Zajc zakte acht plekken, waarna Kobayashi voor eigen publiek ruim de leiding pakte. Granerud sloot het weekeinde af, maar kon Kobayashi niet van diens tweede zege van het weekeinde af houden: Kobayashi won, voor Granerud en Eisenbichler.

Chinees Nieuwjaar: het jaar van het konijn is begonnen!

Chinees Nieuwjaar wordt over de hele wereld gevierd, terwijl mensen zich voorbereiden op het Jaar van het Konijn. In China staat het bekend als het Lentefestival of het nieuwe maanjaar, het is een van de belangrijkste feestdagen op de Chinese kalender en het startsein voor 15 dagen feest in Chinese gemeenschappen over de hele wereld. Terwijl er afscheid wordt genomen van het Jaar van de Tijger wordt het Jaar van het Konijn feestelijk verwelkomd.

The Guardian geeft een inkijkje hoe dit feest wordt gevierd en welke ceremonies erbij horen.

Ook in Den Haag werd zaterdag het Chinees Nieuwjaar groots gevierd. Met traditionele zang, een kungfuvoorstelling en natuurlijk de drakendans werd het Jaar van het Konijn goed gestart. 

Uitslag AZ - Fortuna Sittard

AZ heeft zondag een gemakkelijke overwinning geboekt op Fortuna Sittard (3-1). Door het puntenverlies van Feyenoord eerder op de dag is het verschil nu twee punten met koploper Feyenoord.

AZ begon goed aan de wedstrijd en na vier minuten stond het al 1-0 voor de thuisploeg dankzij Dani de Wit, die een voorzet van Jens Odgaard binnenkopte. Lang kon de thuisploeg niet van de voorsprong genieten, want vijf later zorgde Burak Yilmaz vanaf de strafschopstip voor de gelijkmaker.

AZ moest zich even herpakken, maar halverwege de eerste helft stond het opnieuw op voorsprong. Na een harde voorzet van Odgaard kreeg de linksback van Ximo Navarro de bal tegen zijn been en ging het eigen goal. Na rust had AZ de wedstrijd onder controle en tien minuten in de tweede helft werd het 3-1 dankzij Vangelis Pavlidis. AZ speelde de wedstrijd rustig uit en staat door de overwinning op de tweede plaats op twee punten van koploper Feyenoord, die eerder op de dag punten verspeelde in de klassieker.

Uitslag FC Twente - FC Utrecht

FC Twente heeft zondag goede zaken gedaan in de eredivisie. De ploeg van Ron Jans won met 2-0 van een matig FC Utrecht en staat door de zege op een voorlopige derde plaats.

In de eerste helft had FC Twente het overwicht, maar kwam niet tot veel grote kansen tegen FC Utrecht. Toch stond de thuisploeg met 1-0 voor dankzij een doelpunt van Václav Cerný. Utrecht kon daar weinig tegenover stellen in de eerste helft. Na rust was het wel even gevaarlijk nadat een schot van Taylor Booth van richting werd veranderd, maar gelukkig voor de thuisploeg ging zijn inzet net naast. Met nog een half uur te spelen besliste Virgil Misidjan de wedstrijd door de 2-0 op het scorebord te zetten.

Door de zege stijgt Twente naar een voorlopige derde plaats achter Feyenoord en PSV.

Van Empel en Van der Poel pakken winst in wereldbeker veldrijden

Fem van Empel en Mathieu van der Poel hebben de wereldbeker veldrijden in het Spaanse Benidorm gewonnen. Van Empel pakte de winst bij de vrouwen voor Puck Pieterse en Shirin van Anrooij, terwijl Van der Poel won bij de mannen door een sprintje van Wout van Aert te winnen.

Na weken door de modder rijden kregen de rensters en renners nu een snel parcours voorgeschoteld. Op het parcours kon er weinig verschil gemaakt worden, maar toch wisten vrij snel vier rensters weg te rijden bij de rest: Fem van Empel, Puck Pieterse, Shirin van Anrooij en de Italiaanse kampioene Silvia Persico. Persico en Van Anrooij moesten er meermaals vanaf als Van Empel en Pieterse versnelde, maar telkens wist het tweetal terug te komen.

Maar na een nieuwe versnelling van Van Empel moest Van Anrooij en Persico passen en alleen Pieterse kon de Europees kampioen nog volgen. Tot aan een nieuwe versnelling in het laatste deel van de ronde moest ook Pieterse passen en pakte Van Empel de zege, en is ook de winnaar van de wereldbeker.

Bij de mannen stonden Van der Poel, Van Aert en wereldkampioen Tom Pidcock voor de laatste keer dit seizoen samen aan de start, doordat Pidcock zijn laatste veldrit reed. De Engelsman ging er in de openingsronde hard vandoor, maar halverwege de cross kon hij een aanval van Van der Poel niet beantwoorden en zou de wereldkampioen niet meer mee doen voor de zege. Waar Pidcock afhaakte sloot Van Aert aan bij Van der Poel en maakte er een spannende wedstrijd van. In de technische gedeeltes was Van der Poel beter, terwijl als het omhoog liep Van Aert weer wat sterker was.

In de slotronde speelde Van der Poel zijn voordeel uit. Op de balkjes nam de Nederlander een paar meters en hield die voorsprong vast tot aan de finishstreep. Hij won voor Van Aert en Iserbyt. Over twee weken staat het WK in Hoogerheide op het programma.

Results powered by FirstCycling.com

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag sc Heerenveen - FC Groningen

sc Heerenveen heeft de Derby van het Noorden gewonnen. In Friesland wonnen de Friezen met 3-1 van FC Groningen, waardoor Heerenveen nu op de zevende plaats staat. FC Groningen staat halverwege het seizoen op een teleurstellende vijftiende plaats.

Heerenveen kwam al binnen de vijf minuten op voorsprong. Op een lange bal van Andries Noppert wist Amin Sarr te scoren. Bij rust was de stand weer in evenwicht nadat Florian Krüger vijf minuten voor rust de terechte gelijkmaker maakte.

Na rust ging het lange tijd gelijk op, tot Pelle van Amersfoort in de 81e minuut van dichtbij een corner van Thom Haye binnentikte. En anderhalve minuut later besliste Sarr de wedstrijd door zijn tweede goal van de middag te maken.

Groningen staat door de nederlaag vijftiende en heeft evenveel punten als de nummers zestien en zeventien (FC Emmen en FC Volendam). Heerenveen staat op een keurige zevende plaats.

Uitslag Feyenoord - Ajax

De klassieker tussen Ajax en Feyenoord heeft geen winnaar opgeleverd. In de Kuip eindigde de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel.

In het eerste gedeelte van de wedstrijd was Feyenoord de bovenliggende partij. De Rotterdammers hadden echter moeite om tot uitgespeelde kansen te komen. Het was nog het dichts bij een doelpunt toen Timber de bal bijna in eigen doel schoot, keeper Rulli kon dat nog net voorkomen. Na een half uur kreeg Ajax twee grote kansen vlak achter elkaar, Kudus kopte net naast en een inzet van Timber werd gekeerd door Bijlow.

Het was uiteindelijk toch Feyenoord wat op voorsprong kwam. Paxao zorgde met een prachtig schot in de verre hoek voor de openingstreffer. Met die stand gingen beide ploegen de rust in en vlak na rust was Feyenoord dicht bij de 2-0, Danilo schoot net naast. Feyenoord bleef de betere ploeg maar doordat het niet scoorde bleef Ajax hopen. Kudus was dicht bij een goal maar Bijlow en Hartman konden dit nog net voorkomen.

Vlak daarna was het wel raak voor de Amsterdammers. Klaassen kopte via Wieffer binnen. De slotfase was rommelig, al was Feyenoord nog dicht bij een doelpunt. Een grote kans voor Gimenez werd niet benut.

Feyenoord

1 - 1

AFC Ajax

 34' Paixão    71' Klaassen
 
 Gele kaart: Jahanbakhsh, Kökçü, Pedersen, Wieffer, (Feyenoord), Taylor, J.Timber, Álvarez, Klaassen, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Pedersen
Geertruida
Hancko
Hartman
Wieffer
Szymanski (Q.Timber/81)
Kökçü
Jahanbakhsh (Idrissi/81)
Danilo (Gimenez/74)
Paixão (Dilrosun/74)
  Rulli
Sánchez
Álvarez
J.Timber (Wijndal/90 2)
Bassey
Berghuis (Brobbey/72)
Klaassen
Taylor
Conceição (Bergwijn/46)
Kudus
Tadic

'Versplintering van de Nederlandse politiek in kaart gebracht'

Met nog minder dan 2 maanden te gaan voor de Provinciale Statenverkiezingen bevestigt een peiling van Peil.nl hetgeen wat we al langer zien: de verdergaande versplintering van politiek Nederland. De samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer, die vanuit de Provinciale Staten in mei wordt gekozen, zal het nog lastiger maken om tot beslissingen te komen. In januari 2023 hebben de regeringspartijen 32 van de 75 zetels in de Eerste Kamer. Dat kan onder de 30 zetels zakken, omdat het CDA veel zetels lijkt te gaan verliezen aan onder meer BBB. 

Meer kaarten en informatie over deze peiling van Maurice de Hond zijn hier te vinden. 

Terroristen bestormen overheidsgebouwen Mogadishu, Somalië

Terroristen hebben de zetel van de regionale regering in de Somalische hoofdstad Mogadishu bestormd.

Na een explosie bij de poort van het regeringsgebouw probeerden gewapende mannen het pand binnen te komen en schoten in het rond. Er zouden meerdere doden zijn gevallen. De burgemeester en tal van andere functionarissen zijn in veiligheid gebracht, aldus een politieagent.

De islamitische militie Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist. In Somalië voert de regering al enkele maanden een militair offensief tegen Al-Shabaab. In ruil daarvoor plegen de extremisten herhaaldelijk aanslagen.

Fun met Funda #264 : 'Alsof je bij oma op visite gaat'

Een degelijk gebouwde, vrijstaande woning in Hardinxveld-Giessendam met een aangebouwde garage op een perceel van maar liefst 671 m2. De woning beschikt over 189 m2 woonoppervlakte en een wooninhoud van circa 648 m3! Bij binnenkomst kun je niet anders dan beamen; hier is gebouwd met liefde en waardering voor hout. Een voorbeeld: de robuuste, massieve binnendeuren gaan al 46 jaar mee en zijn nog tip-top in orde.

De woning ligt nu wat verscholen in de weelderige maar bossige tuin rondom. Hak het een en ander weg en er komt een kast van een woning tevoorschijn. Het geheel kan wel een modernisering gebruiken, maar als je een jaren zeventig liefhebber bent dan kun je de bewoning zo betrekken! 

Vraagprijs € 695.000 kosten koper

  • 7 kamers (5 slaapkamers)
  • badkamer met 1 apart toilet
  • 3 woonlagen
  • Glasvezelkabel
  • Energielabel C 
  • Gedeeltelijk dubbel glas en muurisolatie
  • Cv-ketel en warmwatervoorziening Bennraad (gas gestookt combiketel uit 1995, eigendom)
  • Aan rustige weg, beschutte ligging, in centrum en in woonwijk
  • Achtertuin (gelegen op het zuiden) voortuin en zijtuin (van 230 m²)

Fun met Funda- Alsof je bij oma op visite gaat (Foto:Funda)
Fun met Funda- Alsof je bij oma op visite gaat (Foto:Funda)

Fun met Funda- Alsof je bij oma op visite gaat (Foto:Funda)
Fun met Funda- Alsof je bij oma op visite gaat (Foto:Funda)

Fun met Funda- Alsof je bij oma op visite gaat (Foto:Funda)
Fun met Funda- Alsof je bij oma op visite gaat (Foto:Funda)

Fun met Funda- Alsof je bij oma op visite gaat (Foto:Funda)
Fun met Funda- Alsof je bij oma op visite gaat (Foto:Funda)

Fun met Funda- Alsof je bij oma op visite gaat (Foto:Funda)
Fun met Funda- Alsof je bij oma op visite gaat (Foto:Funda)

Minstens 10 doden en 10 gewonden bij schietpartij in Los Angeles

In een dansstudio nabij een Chinees nieuwjaarsfeest zijn zeker 10 mensen doodgeschoten, minstens 10 anderen werden naar tal van lokale ziekenhuizen vervoerd en hun toestand varieert van stabiel tot kritiek.

De massale schietpartij, een van de ergste in Californië, vond plaats in blok 100 van West Garvey Avenue rond 22:22 uur (lokale tijd) vertelde sheriff-kapitein Andrew Meyer zondagochtend aan verslaggevers.

Er is weinig informatie over de verdachte: man en voortvluchtig. Er is geen motief bekend, noch een signalement van de schutter. "Toen agenten ter plaatse kwamen, zagen ze talloze mensen schreeuwend de locatie uitrennen. De agenten drongen de locatie binnen en lokaliseerden daar nog meer slachtoffers", zei Meyer.

Seung Won Choi, eigenaar van een barbecuerestaurant aan Garvey Avenue tegenover de plaats waar de schietpartij plaatsvond, zei dat drie mensen zijn restaurant binnenstormden en hem zeiden de deur op slot te doen. Ze vertelden dat er een man met een halfautomatisch pistool in de buurt was. De schutter, zeiden ze, had meerdere patronen bij zich, zodat hij herlaadde zodra zijn munitie op was, zei Choi.

Freestyleskiester Gu slaat dubbelslag in halfpipe, Sallinen en Ferreira winnen ook

De beste freestyleskiërs ter wereld, wat de halfpipe betreft in elk geval, streken deze week neer in het Canadese Calgary. Daar stonden twee wedstrijden op het programma in de halfpipe, met twee winnaars bij de mannen en één dominante vrouw.

Mannen
In de eerste wedstrijd noteerde Jon Sallinen in de eerste twee finaleruns een mislukte score, maar in de derde run haalde de Fin stevig uit: 96,00 punten. Dat bleek genoeg om thuisfavoriet Brendan Mackay (94,50) van de winst af te houden, terwijl Mackay's landgenoot Simon d'Artois met 93,00 punten de derde podiumplek pakte, nét voor de Amerikaan Alex Ferreira (92,50).

In wedstrijd twee kwam Ferreira in de tweede finalerun tot 94,50 punten, wat genoeg bleek te zijn voor de overwinning. Zijn landgenoot Birk Irving pakte met 93,00 punten een prima tweede plek, voor de 90,50 punten van de Canadees Noah Bowman.

Vrouwen
De Chinees-Amerikaanse Eileen Gu was in al haar drie finaleruns goed genoeg om de winst te pakken, met 95,00 was de tweede uiteindelijk de beste. Ook in run drie kwam ze tot die score, terwijl run één 90,00 opleverde. De Canadese Rachael Karker werd tweede met 89,00 punten, ruim voor de 77,25 van de Amerikaanse Hanna Faulhaber.

Ook in de tweede wedstrijd stond er geen maat op Gu, die wederom met al haar drie runs gewonnen zou hebben. De 93,50 uit de tweede run was de beste, Karker werd met 85,50 punten opnieuw tweede. Dit keer was plek drie voor de Chinese Zhang Kexin, die tot 81,75 punten kwam.

Lukt het je om onder het prijsplafond energie te blijven?

Het prijsplafond van 2.900 kWh electra en 1.200 m3 gas wordt verdeeld over de 365 dagen van het jaar. Deze verdeling is gebaseerd op het standaard verbruik van een gemiddeld huishouden. Zo gebruikt men in de winter meer elektriciteit en gas. Lukt het jou om onder het energieplafond te blijven?

Verdeling prijsplafond gas 2023 (Afbeelding:ANWB)

Verdeling prijsplafond gas 2023 (Afbeelding:ANWB)


Verdeling prijsplafond stroom 2023 (Afbeelding:ANWB)
Verdeling prijsplafond stroom 2023 (Afbeelding:ANWB)

Moslimlanden beledigd door Koranverbranding, relatie Turkije-Zweden op scherp

Opnieuw heeft een anti-Turkse protestactie in Zweden heeft de spanningen tussen de twee landen verder doen oplopen tegen de achtergrond van de geplande toetreding tot de NAVO. De woordvoerder van de Turkse president Erdogan, Kalin, zei dat Zweden ondanks alle waarschuwingen uit Ankara de demonstratie toch toestond. 

De protestactie valt volgens hem niet onder vrijheid van meningsuiting maar onder 'moderne barbarij'. Een geplande bijeenkomst van de ministers van Defensie van Zweden en Turkije om het Turkse veto tot NAVO toetreding te bespreken gaat voorlopig niet door.

De bekende rechtsextremist Rasmus Paludan heeft met toestemming een demonstratie gehouden voor de Turkse ambassade in Stockholm. Hij verbrandde hierbij een kopie van de Koran. Eerder hingen pro-Koerdische activisten een Erdogan-pop op voor het stadhuis van de Zweedse hoofdstad. Ook dat wekte ergernis en irritatie op in Ankara.

Woede in verschillende moslimlanden na koranverbranding
Net als Finland heeft Zweden de goedkeuring van Ankara nodig om lid te worden van de NAVO. Behalve Turkije en Hongarije hebben alle andere NAVO-leden al toegezegd toe te treden.

Het verbranden van de Koran door Paludan heeft ook in andere moslimlanden tot verontwaardiging geleid. De Verenigde Arabische Emiraten zeiden dat ze tegen elke actie zijn die gericht is op het destabiliseren van de veiligheid. Ook vertegenwoordigers van Saoedi-Arabië, Marokko, Jordanië en Koeweit spraken hun ongenoegen uit.

Wetenschappers noemen de veroordeling door Zweedse regering cynisch
De Zweedse premier Kristersson liet weten dat het verbranden van boeken die door velen als heilig worden beschouwd een zeer respectloze daad was. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Billström sprak van een afschuwelijke islamofobe provocatie.

De mediawetenschapper Christian Christensen van de Universiteit van Stockholm beschreef deze uitspraken als cynisch. Toen Paludan enige tijd geleden een koran verbrandde, noemde bijna niemand van politiek rechts in Zweden zijn actie islamofoob of afschuwelijk, twitterde hij. Integendeel, ze zouden destijds het recht van Paludan op vrijheid van meningsuiting hebben verdedigd. Maar nu het NAVO-lidmaatschap van Zweden in gevaar is, is een koranverbranding ineens wel beledigend.

Paludan provoceert al jaren islamofobe acties
Paludan is een Deens staatsburger en leider van de Stram Kurs-partij. Hij voert al jaren provocerende acties uit door onder meer in het openbaar de Koran te verbranden.

Yates wint slotrit Tour Down Under, eindwinst is voor Vine

Simon Yates heeft de slotrit in de Tour Down Under op zijn naam gebracht. De Brit van Team Jayco-Alula wonop Mount Lofty een sprintje van Jay Vine, die wel de eindzege pakte in de eerste WorldTourkoers van het jaar.

Na de waaierrit van zaterdag stond vandaag de laatste rit in de Tour Down Under op het programma. Een korte rit van 112 kilometer met wel vijf keer de beklimming van Mount Lofty, een klim van 1,3 kilometer lang. In het begin van de etappe waren er verschillende aanvallen, maar niemand kreeg veel ruimte van het peloton, waardoor alles werd beslist op de laatste beklimming van Mount Lofty.

Simon Yates opende de aanval op de laatste beklimming. De Engelsman probeerde nog een ultieme poging om Jay Vine uit de leiderstrui te rijden, maar de renner van UAE Emirates reageerde direct op de aanval van Yates. Ook Ben O'Connor ging mee in het wiel van Yates en Vine en kregen we een sprintje van drie en daarin was Yates de snelste. Hij won voor Vine, die wel de eindwinst pakte in zijn thuisronde. In het algemeen klassement won hij voor Yates en Pello Bilbao.

Results powered by FirstCycling.com

Politie dringend op zoek naar verdachte van dodelijke schietpartij Zwijndrecht

De politie is dringend op zoek naar de 49-jarige Minh Nghia Vuong. Hij wordt verdacht van het doodschieten van een 66-jarige vrouw op zaterdag 21 januari in Zwijndrecht, en het neerschieten van haar 38-jarige dochter.

De verdachte is 1.70 lang, heeft een licht getinte huid, een normaal postuur en kort zwart haar. Ten tijde van de schietpartij droeg hij een donkere jas model parka, hieronder droeg hij een kledingstuk met een capuchon. Vuong is ook bekend onder zijn bijnaam ‘Lucky’.

Minh Nghia Vuong is vlucht- en vuurwapengevaarlijk. Mensen die informatie hebben over zijn verblijfplaats, worden verzocht te bellen met 0900-8844, of anoniem via M op 0800-7000. Men kan ook bellen met Team Criminele Inlichtingen op 088 - 661 77 34.

Als men Vuong ziet, benader hem dan niet zelf, maar bel dan direct 112.

Verdachte dodelijke schietpartij Zwijndrecht
Verdachte dodelijke schietpartij Zwijndrecht

Toedracht Schietpartij 

Een 66-jarige inwoonster van Dordrecht werd zaterdagmiddag 21 januari doodgeschoten bij een schietpartij bij winkelcentrum Walburg aan het Hof van Holland in Zwijndrecht. Een 38-jarige vrouw uit Rotterdam raakte hierbij zwaargewond en is met een spoedtransport overgebracht naar het ziekenhuis. Het betreft een moeder en dochter. De dader wist weg te komen. Vermoed wordt dat de toedracht moet worden gezocht in de relationele sfeer.

Wright veel te sterk voor Price in finale Nordic Darts Masters

Peter Wright heeft het tweede toernooi van de World Series of Darts gewonnen. De Schot was de beste op de Nordic Darts Masters in het Deense Kopenhagen, waar hij in de finale teleurstellend - voor het neutrale publiek - eenvoudig afrekende met Gerwyn Price: 11-5.

De eerste ronde werd vrijdag gespeeld, waarin de acht PDC-toppers het opnamen tegen de meer lokale spelers. De Zweed Dennis Nilsson deed het prima en dwong Wright tot een beslissende elfde leg, verder wonnen alleen Nilsson's landgenoten Daniel Larsson en Andreas Harrysson drie legs tegen respectievelijk Jonny Clayton en Michael van Gerwen.

In de kwartfinales stonden zo 'gewoon' alle PDC-toppers tegenover elkaar. Wereldkampioen Michael Smith rekende daarin met 10-7 af met Luke Humphries, terwijl Wright een heerlijk spannende wedstrijd met 10-9 won van Van Gerwen. Price was in een kwalitatief hoogstaande wedstrijd met 10-7 te sterk voor Dimitri van den Bergh en Clayton klopte Rob Cross simpel met 10-4.

In de halve finales walste Wright aanvankelijk over Smith heen, hoewel de wereldkampioen nog wel beter in zijn spel kwam. Daar kon hij de nederlaag niet mee voorkomen: 11-8. Price en Clayton maakten er een kraker van, waarin Clayton weigerde om het af te maken. Geen moment stond Price op voorsprong, tot hij de beslissende leg won: 11-10. In de finale was hij echter kansloos en in een gezapig potje pakte Wright met 11-5 de titel.

Op 2 en 3 juni wordt het volgende World Series-toernooi gehouden, dan strijkt men neer in New York voor de US Darts Masters.

Oekraïense overheidsfunctionarissen verdacht van corruptie

In Oekraïne is een onderminister gearresteerd op verdenking van corruptie.

Media melden dat vice-minister voor de ontwikkeling van gemeenten, territoria en infrastructuur Lozynskyi wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen van 400.000 euro bij het kopen van stroomgeneratoren.

Het ministerie kondigde aan dat Losynsky zal worden ontslagen.

Minister van Defensie Reznikov is inmiddels uitgenodigd voor een hoorzitting in het parlement. Volgens het Nationaal Veiligheidscomité gaat het om meldingen van te dure voedselaankopen voor het leger. Deze moeten ook worden gecontroleerd door de Rekenkamer.

Oekraïne wil lid worden van de EU. Voorwaarden zijn onder meer een goede rechtsstaat en vooruitgang in de strijd tegen corruptie.

Londen: Rusland zal problemen krijgen om leger uit te breiden

Volgens een Britse analyse zal Rusland problemen gaan ondervinden om de plannen tot aanzienlijke uitbreiding van zijn leger door te voeren. "Rusland zal hoogstwaarschijnlijk moeite hebben met het vinden van personeel en materieel voor de geplande uitbreiding", zei het ministerie van Defensie in zijn dagelijkse inlichtingenbriefing in Londen.

De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu maakte onlangs onder meer bekend dat hij het aantal strijdkrachten wil verhogen van 1,15 naar 1,5 miljoen soldaten. "De plannen van Shoygu geven aan dat het Russische leiderschap er hoogstwaarschijnlijk van uitgaat dat een verhoogde conventionele militaire dreiging nog vele jaren zal voortduren na de huidige oorlog in Oekraïne", aldus Londen.

EMA is nog niet van plan om te stoppen met dierproeven

Anders dan in de VS moeten alle nieuwe medicijnen in Europa op dieren worden getest. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA zegt tegen het Duitse persbureau dat dierproeven nog niet helemaal kunnen worden afgeschaft.

Nieuwe alternatieve methoden die in plaats daarvan zouden kunnen worden gebruikt, zouden moeten worden getest om er zeker van te zijn dat ze betrouwbaar zijn. Vorig jaar heeft de EMA een werkgroep opgericht om dit proces te versnellen.

De VS heeft onlangs de verplichting dat alle medicijnen op dieren moeten worden getest voordat ze op mensen worden getest afgeschaft. Hoewel dierproeven tijdens een onderzoek niet verboden zijn, zijn ze ook niet meer verplicht. In plaats daarvan kunnen in de toekomst middelen zoals organoïden (kunstmatig gecreëerde, orgaanachtige celstructuur van kleine omvang), multi-orgaanchips of computergebaseerde methoden worden gebruikt. Dierenbeschermingsorganisaties zijn verheugd over de wet.

De vereniging Doctors Against Animal Experiments kondigde aan dat meer dan 90 procent van de kandidaat-geneesmiddelen die alle dierproeven met succes hebben doorstaan, later alsnog worden uitgetest tijdens klinische proeven op mensen. Reden daarvan zijn vaak een gebrek aan effectiviteit of significante bijwerkingen.

FOK! Wat een weer: rustig winterweer

winterbanner

Goede morgen!

Een vrij kort bericht vandaag, net als gister is het vandaag droog, op het zuiden van Limburg na, daar kan het gaan sneeuwen en geldt code geel wegens gladheid op lokale wegen, net als in Utrecht en Noord-Brabant. De temperatuur ligt tussen de 5 gaden aan ze tot het vriespunt landinwaarts. De wind is zwak tot matig en komt uit noordelijke richtingen. 

Morgen is het ook droog maar om te voorkomen dat het net zo'n kort bericht als nu wordt, houd ik het hier bij voor nu. Tot mogen!

Station Muiderpoort te Amsterdam gehuld in sneeuw. (Foto: DJMO)
Station Muiderpoort te Amsterdam gehuld in sneeuw. (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Handballers kansloos voor kwartfinales WK na nederlaag tegen Duitsland

De Nederlandse handballers hebben op het WK niet voor een verrassing kunnen zorgen tegen Duitsland. Tegen de Duitse handballers verloor Nederland met 26-33, waardoor Oranje geen zicht meer heeft op de kwartfinales.

De Nederlandse handballers moesten zaterdag een resultaat halen tegen Duitsland om zicht te houden op de kwartfinales van het WK. Oranje begon ook goed en kon lang mee met Duitsland. Lange tijd ging het gelijk op tussen de beide landen, maar in de slotfase van de eerste helft sloegen de Duitse handballers het eerste gaatje en gingen de rust in met een 12-15 voorsprong.

Na rust diepte Duitsland de voorsprong uit tegen Nederland. Pas in de negende minuut van de tweede helft wist Oranje te scoren, maar op dat moment stond het al 13-20 voor Duitsland en in het restant van de tweede helft speelde Duitsland het makkelijk uit.

Door de zege is Duitsland nu zeker van een plaats in de kwartfinales samen met Noorwegen, die eerder op de dag wonnen van Qatar. Beide ploegen hebben na vier wedstrijden acht punten, terwijl Servië en Nederland nu op vier punten staan met nog één wedstrijd te gaan in de poulefase.

Uitslag Cambuur- Sparta

Sparta Rotterdam blijft uitstekend presteren in de Eredivisie. In Friesland wonnen de Rotterdammers eenvoudig van Cambuur Leeuwarden met 0-3 en staan daarmee stevig op de zesde plaats.

In het eerste deel van de eerste helft besliste Sparta eigenlijk al de wedstrijd in Friesland. Tobias Lauritsen zorgde met een fraaie treffer in de eerste tien minuten van het duel voor de openingstreffer en niet veel later verdubbelde Koki Saito de score op een steekbal van Sven Mijnans.

Vroeg in de tweede helft maakte Sparta er ook nog 0-3 van.Vito van Crooij benutte een penalty, na een overtreding van Mees Hoedemakers op Lauritsen. Door de zege staat Sparta stevig op de zesde plaats in het zelfde puntenaantal als FC Twente, maar die hebben wel één wedstrijd minder gespeeld dan Twente.

Biatleet Bø wéér niet te kloppen, Herrmann overtuigend de beste

Tijdens de World Cup biatlon in het Italiaanse Antholz zijn zaterdag de achtervolgingen afgewerkt: vier schietbeurten - liggend, liggend, staand, staand - met de uitslag van de sprint als startlijst.

Vrouwen
Sprintwinnares Dorothea Wierer mocht als eerste vertrekken en nam de wedstrijd met tien treffers bij de twee liggende schietbeurten stevig in handen. De als tweede vertrokken Française Chloe Chevalier volgde, samen met de Duitse Denise Herrmann-Wick, Elvira Öberg uit Zweden en de Noorse Marte Olsbu Røiseland, allemaal op grofweg een halve minuut en met één misser.

Wierer liet bij de eerste staande schietbeurt een schijf staan en werd zo vergezeld door Røiseland, met Herrmann en Öberg er niet ver achter. Bij de laatste schietbeurt kwamen Røiseland, Herrmann en Wierer gezamenlijk aan, maar geen van hen bleef foutloos. Herrmann hield het bij één misser, Wierer en Røiseland schoten er twee en zo kon de Duitse als eerste de slotronde in.

Lisa Vittozzi uit Italië was vanaf plek dertien opgeschoven naar de tweede plek door twintig keer raak te schieten. Herrmann kon ze niet meer aanvallen en dus pakte de Duitse de winst, maar Vittozzi werd fraai tweede. Elvira Öberg pakte uiteindelijk de derde plek, een paar seconden voor haar van plek elf gekomen zus Hanna Öberg.

Mannen
De mannenwedstrijd was beduidend minder spannend, zeker wat de winst betreft: Johannes Thingnes Bø had de sprint gewonnen, begon met tien treffers en had een dusdanig grote voorsprong dat zijn twee missers bij het staand schieten voor geen enkel probleem zorgden. Zijn Noorse landgenoot Sturla Holm Lægreid was, zoals het hele seizoen, weer de 'best of the rest' en werd met foutloos schieten op veertig seconden tweede.

Ook de strijd om plek drie was verder niet geweldig spannend. Martin Ponsiluoma vertrok als tweede, maar met twee missers bij het liggend schieten werd hij gepasseerd door Lægreid. De derde plek hield de Zweed vervolgens keurig vast, hij finishte op een minuut van Bø en een ruime halve minuut voor de Duitser Roman Rees.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.