EMA is nog niet van plan om te stoppen met dierproeven

Anders dan in de VS moeten alle nieuwe medicijnen in Europa op dieren worden getest. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA zegt tegen het Duitse persbureau dat dierproeven nog niet helemaal kunnen worden afgeschaft.

Nieuwe alternatieve methoden die in plaats daarvan zouden kunnen worden gebruikt, zouden moeten worden getest om er zeker van te zijn dat ze betrouwbaar zijn. Vorig jaar heeft de EMA een werkgroep opgericht om dit proces te versnellen.

De VS heeft onlangs de verplichting dat alle medicijnen op dieren moeten worden getest voordat ze op mensen worden getest afgeschaft. Hoewel dierproeven tijdens een onderzoek niet verboden zijn, zijn ze ook niet meer verplicht. In plaats daarvan kunnen in de toekomst middelen zoals organoïden (kunstmatig gecreëerde, orgaanachtige celstructuur van kleine omvang), multi-orgaanchips of computergebaseerde methoden worden gebruikt. Dierenbeschermingsorganisaties zijn verheugd over de wet.

De vereniging Doctors Against Animal Experiments kondigde aan dat meer dan 90 procent van de kandidaat-geneesmiddelen die alle dierproeven met succes hebben doorstaan, later alsnog worden uitgetest tijdens klinische proeven op mensen. Reden daarvan zijn vaak een gebrek aan effectiviteit of significante bijwerkingen.