FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 januari 2023

AI Picture Gallery #103

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #841

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Snowboarders en freestyleskiërs op Laax Open geteisterd door wind

Voor de liefhebbers van de freestylesporten keren we de blik even op Zwitserland, want daar werd het befaamde Laax Open weer afgewerkt. Dit keer niet alleen voor snowboarders, maar ook de freestyleskiërs mochten - in elk geval op de slopestyle - meedoen, terwijl de halfpipeskiërs een World Cup in Calgary afwerkten.

Snowboard slopestyle mannen
Marcus Kleveland scoorde een fraaie 83,61 punten in zijn eerste run en dat bleek genoeg voor zijn eerste overwinning op het Laax Open - run twee werd een ererondje. De Amerikaan Dusty Henricksen wipte met 82,45 punten naar de tweede plek in run twee, terwijl de Zweed Sven Thorgren met 80,23 punten het podium mocht completeren. Sam Vermaat eindigde als zeventiende, Niek van der Velde werd 35e en Casper Wolf 49e.

Snowboard slopestyle vrouwen
De Nieuw-Zeelandse Zoi Sadowski Synnott kwam als tweede de finale in, maar trok er net wat extra's uit: 81,30 punten in run één, maar ook haar 80,96 punten uit run twee zou goed genoeg zijn geweest voor de winst. De pas 16-jarige Britse Mia Brookes pakte met 79,91 punten de tweede plek, voor de dubbel zo oude Oostenrijkse Anna Gasser (77,05). Melissa Peperkamp strandde op plek elf in de halve finales.

Snowboard halfpipe mannen
De finales werden vanwege de veel te harde wind geannuleerd, waardoor de kwalificaties als wedstrijduitslag genomen werden. Dat leverde een overwinning op voor de Japanner Ruka Hirano, die tot 95,25 punten was gekomen. De Australiër Scotty James benaderde hem met 95,00 punten, terwijl er met Yuto Totsuka (91,50) nog een Japanner op het podium kwam te staan.

Snowboard halfpipe vrouwen
Ook bij de vrouwen werd de kwalificatie gewonnen door een lid van het Japanse team: Mitsuki Ono scoorde 89,50 punten en was daarmee nipt beter dan de 89,00 van de Chinese Wu Shaotong. Met 82,50 punten keerde de Amerikaanse Maddie Mastro weer eens terug op het podium op de derde plek, vlak voor de Spaanse veterane Queralt Castellet.

Freestyleskiën slopestyle mannen
Voor het eerst deden de freestyleskiërs mee in Laax en dat leverde een thuiszege op: Andri Ragettli scoorde 79,08 punten en ging er met de overwinning vandoor. De Amerikaan Alexander Hall pakte met 76,81 punten de tweede plek, voor de Noor Birk Ruud en diens 75,63 punten.

Freestyleskiën slopestyle vrouwen
Vanwege de alsmaar sterker wordende wind moest de vrouwenfinale helaas afgelast worden, waardoor de uitslagen van de halve finales als resultaat werden gepakt. Zo ging de winst naar de Noorse Johanne Killi en haar 85,65 punten, voor de Zwitserse Sarah Höfflin (81,53) en de Française Tess Ledeux (80,21).

Tennissers Koolhof en Rojer naar kwartfinales Australian Open

Het gaat op de Australian Open lekker met de Nederlandse tennissers in het dubbelspel, met name bij de mannen. De twee hoogstgeplaatste Nederlanders staan nog altijd in het toernooi en hebben inmiddels de kwartfinales bereikt, beiden aan een andere kant van het speelschema.

Wesley Koolhof is samen met de Brit Neal Skupski als eerste geplaatst en had het in de achtste finales eigenlijk niet zo lastig: de Kroaat Nikola Cacic en Aisham-ul-Haq uit Pakistan gingen met 6-4, 6-2 voor de bijl. Jean-Julien Rojer en zijn Nicaraguaanse kompaan Marcelo Arevalo, samen als derde geplaatst, troffen de als zestiende geplaatste Nederlanders Robin Haase en Matwé Middelkoop, die ze met 6-3, 7-6 (6) de baas waren.

In het gemengd dubbelspel is de rol van de Nederlanders uitgespeeld. Demi Schuurs sneuvelde met de Kroaat Nikola Mektic tegen het Amerikaans-Britse duo Taylor Townsend/Jamie Murray: 7-6 (5), 4-6 [5-10]. Middelkoop ging samen met de Amerikaanse Nicole Melichar met 1-6, 4-6 onderuit tegen Makoto Ninomiya uit Japan en de Uruguayaan Ariel Behar.

Tennisster Garcia onderuit op Australian Open, droom 17-jarige voorbij

Voor tennisster Carolina Garcia zit de Australian Open er op. De Franse nummer vier van de plaatsingslijst was in de achtste finales in Melbourne niet opgewassen tegen de Poolse Magda Linette, die met 7-6 (3), 6-4 won en zo voor het eerst de laatste acht bereikte op een Grand Slam-toernooi.

In de kwartfinales moet Linette het opnemen tegen de Tsjechische Karolina Pliskova, de nummer dertig van de plaatsingslijst. Die had weinig moeite met Shuai Zhang uit China, als 23e geplaatst, die er met 6-0, 6-4 af ging.

De als vijfde geplaatste Wit-Russische Aryna Sabalenka moest even op gang komen tegen Belinda Bencic (12), maar daarna schoof ze de Zwitserse met 7-5, 6-2 toch netjes aan de kant. Sabalenka speelt hierna tegen de Kroatische Donna Vekic, die de droom van de 17-jarige Tsjechische Linda Fruhvirtova met 6-2, 1-6, 6-3 tot een einde bracht.

Djokovic met speels gemak naar kwartfinales US Open, Rublev klopt Rune

Tennisser Novak Djokovic heeft zich met opvallend gemak geplaatst voor de kwartfinales op de Australian Open. De als vierde geplaatste Serviër, jagend op zijn tiende titel in Melbourne, liet weinig heel van thuisfavoriet Alex de Minaur (22): 6-2, 6-1, 6-2.

Djokovic neemt het in de kwartfinales op tegen de als vijfde geplaatste Rus Andrey Rublev. Die moest beduidend meer knokken voor zijn plekje en wel tegen de als negende geplaatste Holger Rune uit Denemarken. Dat ging lang gelijk op, ook in de vijfde set, maar in een zinderende tiebreak pakte Rublev toch de winst: 6-3, 3-6, 6-3, 4-6, 7-6 (9).

De Amerikanen Ben Shelton en JJ Wolf stonden voor het eerst in de achtste finales van een Grand Slam-toernooi en maakten er onderling een flinke strijd van. Met onder meer drie tiebreaks was er een vijfde set nodig, waarin Shelton dan toch beduidend meer krachten over had: 6-7 (5), 6-2, 6-7 (4), 7-6 (4), 6-2.

Shelton krijgt in de kwartfinales wederom een Amerikaan tegenover zich. Tommy Paul stond één set af aan de als 24e geplaatste Spanjaard Roberto Bautista Agut en had het verder nog maar één set echt lastig, waardoor hij met een 6-2, 4-6, 6-2, 7-5 zege naar zijn eerste kwartfinale ooit gaat op een Grand Slam-toernooi.

Ogier domineert Rallye Monte Carlo en opent seizoen met zege

In en rond Monte Carlo is het wereldkampioenschap rally de afgelopen dagen van start gegaan. De traditionele Rallye Monte Carlo trapte het nieuwe seizoen af, met de droogste editie in een decennium - er viel nagenoeg geen enkele keer sneeuw.

Op dag één waren er hier en daar wat relatief kleine problemen: Elfyn Evans en navigator Scott Martin kampten met een lekke band onder hun Toyota, terwijl Sebastien Ogier met Vincent Landais last had van een probleem met de hybride boost in hun Toyota. Ogier domineerde dag één echter wel en stond ruim bovenaan, voor teamgenoot en wereldkampioen Kalle Rovanperä en navigator Jonne Halttunen (+36,0) en de Hyundai van Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe (+37,9) - Ott Tänak en Martin Järveoja volgden op 54,2 seconden in de Ford, voor Evans (+1:02,3).

Op de zaterdag viel het wat mee met de problemen, hoewel Ogier nog steeds niet helemaal lekker zat met zijn Toyota. Des te knapper was zijn prestatie: de Fransman, jagend op zijn negende Monte Carlo-zege, hield de schade beperkt en zag Rovanperä naderen tot 16,0 seconden. Neuville schoof op naar de derde plek op 32,0 seconden, de Belg kende een erg lekkere dag, terwijl Evans op 56,5 seconden vóór Tänak (+1:37,3) kwam te staan.

De posities veranderden op de laatste dag niet meer, in elk geval bovenin het klassement. Ogier reed de rally keurig uit en pakte zijn negende overwinning in Monte Carlo, waarmee hij Sebastien Loeb achter zich laat - voor Landais was het zijn eerste zege. Rovanperä won de afsluitende power stage en pakte op 18,8 seconden de tweede plek, voor Neuville (+44,6).

Skicrosster Näslund domineert voor eigen publiek, Mobärg-broers ook succesvol

De beste skicrossers ter wereld kwamen afgelopen weekeinde in actie in Zweden. In Idre Fjäll lag het roemruchte parcours er mooi bij en werd er weer fel gestreden op het befaamde laatste rechte stuk, met flink wat succes voor de thuisploeg.

Mannen
In de eerste finale was Zweden vertegenwoordigd door de Mobärg-broers, David en Erik, met ook nog de Canadees Reece Howden en Niklas Bachsleitner uit Duitsland. Howden leek er met de overwinning vandoor te gaan, maar op het schier oneindigde laatste rechte stuk, vol sprongen, raakte David Mobärg de sprongen perfect en gleed hij naar de winst. Howden werd tweede, voor Erik Mobärg en Bachsleitner.

Howden en Erik Mobärg stonden ook op de tweede dag in de finale, dit keer met de Duitser Tobias Müller en Simone Deromedis uit Italië. In de finale ging Deromedis nog voor de eerste bocht al onderuit, waarna Howden de leiding weer pakte en deze dit keer wél vast wist te houden. Erik Mobärg pakte een tweede plek, Müller completeerde het podium.

Vrouwen
Sandra Näslund was torenhoog favoriete, zeker voor eigen publiek, en de Zweedse liet er weer geen gras over groeien: bij de start sloeg ze een gat en bij de finish zag de rest haar pas terug. De Zwitserse Fanny Smith kwam als tweede over de finish na een fraai duel met de Duitse Daniela Maier, met wie ze een klein jaar geleden in een soap rond olympisch brons verwikkeld raakte. De Oostenrijkse Katrin Ofner bolde als vierde over de meet.

Op dag twee was Näslund alleen maar nóg dominanter: de finale kon wat de winst betreft net zo goed schriftelijk afgedaan worden. Ofner stond wederom in de finale en pakte met plek twee dit keer wél een podiumplaats, voor de Canadese Marielle Thompson - Smith was dit keer de ongelukkige vierde in de finale.

Wagner bedankt strijdkrachten, veel rekruten gevangen, gedeserteerd of gedood

Het hoofd van de beruchte Wagner-huurlingengroep, Yevgeny Prigozhin, heeft zijn huurlingen bedankt voor hun inzet in de strijd om de Oost-Oekraïense stad Soledar. In een videofragment dat vandaag is verspreid, waarin Prigozchin te zien is voor een groep huurlingen bij een transportvliegtuig, spreekt hij over hij de afgelopen maanden in de oorlog.

"We hebben nu een half jaar oorlog achter de rug, zoals noch je grootvaders noch je overgrootvaders hebben meegemaakt", zei Prigozhin. Vergeleken met de veldslagen om Soledar was de strijd van het Rode Leger om Stalingrad in 1942 tegen de Duitse Wehrmacht "meer een vakantie".

Tijdens weken van bittere gevechten om het stadje Soledar in Oost-Oekraïne, voerden huurlingen van Wagner de Russische aanvallen aan. De huurlingen leden zware verliezen bij het veroveren van de plaats. Prigozhin, zou tienduizenden gevangenen hebben gerekruteerd om voor Rusland in Oekraïne te vechten.

Volgens burgerrechtenactivisten zijn er van de 50.000 rekruten die in Russische gevangenissen zijn gerekruteerd voor de oorlog in Oekraïne nog maar 10.000 man bij de troepen. "De rest is gedood, gewond, vermist, heeft zich overgegeven of is gedeserteerd, ook naar Rusland met wapens in hun handen", zei de niet-gouvernementele organisatie (NGO) Rus Sidyashchaia ("Rusland achter de tralies") op haar Telegram-kanaal.

De gevangenen werden voornamelijk gerekruteerd Wagner. Vooral ontsnapte rekruten en krijgsgevangenen vormen een potentieel probleem voor het hoofd van de Wagner-groep, de oligarch Yevgeny Prigozhin, zei de oprichter van de organisatie, Olga Romanova.

Romanova zei dat Prigozhin deze statistieken niet aan de Russische president Vladimir Poetin mocht laten zien. Omdat de oligarch die bekend staat als 'Poetins kok' onbeperkte bevoegdheden heeft gekregen om gevangenen te rekruteren - op voorwaarde dat hij ze de baas blijft.

Coldeweijer moet video over Rachel Hazes verwijderen van rechtbank

Yvonne Coldeweijer, die ook wel de 'juicekoningin van Nederland' wordt genoemd, moet van de rechter haar video met uitspraken over Rachel Hazes verwijderen en moet daarnaast een rectificatie plaatsen. Ook mag de juicevlogger de term 'gecremeerde kroket', waarmee ze Hazes bedoelde, niet meer gebruiken. Zo meldt AT5

Elk uur dat de video over Hazes nog online blijft staan moet Coldeweijer een dwangsom betalen van 1.000 euro, dit kan oplopen tot maximaal 50.000 euro. De rectificatie moet zij binnen 48 uur op haar Instagram plaatsen. 

In aanloop naar de zaak sprak AT5 met mediawetenschapper Linda Duits en rechtsgeleerde Tarlach McGonagle over het fenomeen van BN'ers tegenover de juicekanalen in de rechtbank. Volgens Duits was de rechtszaak tussen de twee bepalend voor de volgende strijd in 'juiceland'. "Als Coldeweijer wint, voelen juicekanalen zich meer gepermitteerd om dit soort dingen te doen. Op het moment dat ze verliest, dan hebben BN'ers hun privacy iets meer terug."

Chinees Nieuwjaar ingeluid met leeuwendans

Het Chinees Nieuwjaar is gisteren begonnen! Dit jaar staat in het teken van het Konijn. Chinees Nieuwjaar wordt ook wel 'Lunar New Year' genoemd. Deze feestdag wordt namelijk niet alleen in China gevierd, maar in veel meer Aziatische landen

Volgens legenden was Nian (net als het Chinese woord voor 'jaar' uitgesproken als [njen]) een mensetend roofdier in het oude China, dat ongemerkt huizen kon binnendringen. Heel het jaar verbleef Nian in de diepe zee en kwam alleen bij de overgang van Oud- op Nieuwjaar tevoorschijn. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, Chinese leeuwen en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.

Vandaag werden er op de Zeedijk drie nieuwe leeuwen ingewijd tijdens een traditionele dans. FOK! was erbij en maakte onderstaande beelden. 

Prijzen bestaande koopwoningen in alle provincies gedaald

In het vierde kwartaal van 2022 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen in alle provincies gedaald ten opzichte van het kwartaal er voor. Het aantal woningtransacties is in tien van de twaalf provincies gestegen in vergelijking met het derde kwartaal. Ook van alle woningtypen daalden de prijzen. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in het vierde kwartaal van 2022 met 2,4 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is de eerste prijsdaling in 9 jaar. In alle provincies daalden de prijzen. Dat is na het tweede kwartaal van 2013 niet meer voorgekomen. Met 3,9 procent was de prijsdaling het grootst in Utrecht. Het kleinst was de daling in Limburg (1,2 procent).

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 5,1 procent duurder. Een kwartaal eerder was de prijsstijging op jaarbasis 11,9 procent. In het vierde kwartaal van 2022 kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 415.546 euro.

Aantal woningtransacties stijgt in meeste provincies
Het aantal bestaande koopwoningen dat van eigenaar wisselde in het vierde kwartaal van 2022 bedroeg 51.345. Dat was 1,8 procent meer dan een kwartaal eerder. In 10 provincies steeg het aantal transacties. Alleen in Flevoland en Utrecht niet. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2021 lag het aantal transacties in Nederland 2,8 procent lager.

Grootste prijsdaling in gemeente Utrecht
Ook in de vier grootste steden van Nederland daalden de prijzen van bestaande koopwoningen ten opzichte van het derde kwartaal van 2022. Utrecht noteerde in het vierde kwartaal van 2022 met 6,3 procent de grootste daling. Alleen in Rotterdam was de daling met 1,7 procent kleiner dan gemiddeld in Nederland. Het aantal woningtransacties nam in Den Haag en Amsterdam toe ten opzichte van het derde kwartaal van 2022, maar daalde in Utrecht en Rotterdam.

Prijsdaling appartementen het grootst
Van alle woningtypen zijn de prijzen gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. De prijzen van appartementen daalden met 3,8 procent het sterkst in het vierde kwartaal van 2022. De prijsdaling van vrijstaande huizen was het kleinst (1,8 procent). Het aantal transacties van appartementen en vrijstaande huizen is gestegen. Van de overige woningtypes zijn er minder van eigenaar gewisseld dan in het derde kwartaal.

De NVM publiceerde bijna twee weken geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Bobsleeërs strijden om EK-goud en World Cup-zeges, Duitsers in eigen huis verslagen

In het Duitse Altenberg is gedurende het weekeinde het Europees kampioenschap bobsleeën afgewerkt. Dat was een reguliere World Cup-wedstrijd, maar de Europese deelnemers vormden een eigen ranglijst die dan ook nog telde als EK.

Monobob vrouwen
In run één stond er geen maat op Kaillie Humphries: de Amerikaanse was ruimschoots de snelste en zag hoe alleen thuisfavoriete Laura Nolte met 0,46 seconden binnen een halve tel bleef. Breeana Walker uit Australië deed het prima met plek drie (+0,59), voor de Chinese Qing Ying (+0,76) en Andreea Grecu uit Roemenië (+0,86).

Grecu leverde in run twee haar plek op 0,03 seconden in bij de Canadese Cynthia Appiah, waarna Ying met 0,17 seconden haar positie verdedigde. Walker maakte onderin een foutje, maar was wel 0,36 seconden sneller en was zeker van haar eerste World Cup-medaille. Nolte haalde met 0,76 seconden voorsprong flink uit en legde de druk bij Humphries, maar die was niet onder de indruk: winst met 0,52 seconden voorsprong.

Tweemansbob mannen
Verrassend genoeg werd de snelste tijd in run één neergezet door de Zwitser Michael Vogt, met remmer Sandro Michel achter zich. De Duitser Francesco Friedrich volgde met Alexander Schüller op 0,03 seconden, met landgenoten Johannes Lochner en Erec Bruckert op 0,10 seconden. Verder stonden alleen de Britten Brad Hall en Taylor Lawrence (+0,20) in de buurt, de door Christoph Hafer en Tobias Schneider (+0,40) aangevoerde rest moest hopen op fouten van de mannen bovenaan.

Hafer behield in de tweede run zijn positie en zag vervolgens hoe Hall nog eens 0,31 seconden sneller ging. Lochner was op zijn beurt weer 0,44 seconden sneller en deed zo een flinke gooi naar de winst; hij ging met 0,38 seconden in elk geval Friedrich voorbij. Vogt wist de droomzege nét niet binnen te halen, maar de Zwitser pakte op 0,05 seconden samen met Michel wél verrassend zilver in de World Cup én het EK, achter winnaar Lochner en voor Friedrich.

Tweemansbob vrouwen
In de eerste run was de Amerikaanse slee van Kaillie Humphries weer de snelste, met remster Kaysha Love achterin de slee. De Duitse Laura Nolte volgde, met Neele Schuten achter zich, op 0,19 seconden, voor landgenote Kim Kalicki en remster Anabel Galander (+0,26). De Zwitserse Melanie Hasler stond met Nadja Pasternack op 0,35 seconden, voor de Roemeense Andreea Grecu en remster Teodora Vlad.

Grecu verdedigde haar plek in de tweede run in elk geval, waarna Hasler nog eens 0,59 seconden sneller ging. Kalicki kwam 0,06 seconden achter de Zwitserse slee terecht, maar met 0,55 seconden pakte Nolte de leiding ruim over en met alleen de Amerikaanse Humphries te gaan waren Nolte en remster Schulte alvast zeker van de Europese titel. De World Cup-zege ontging haar wel nét: Humphries won met twee honderdsten van een seconde verschil, voor Nolte en de verrassende Hasler.

Viermansbob mannen
De Britse slee van Brad Hall was in de eerste run het snelst, maar spannend was het wel: de Duitser Francesco Friedrich gaf slechts twee honderdsten van een seconde toe. Michael Vogt volgde met de Zwitserse slee op 0,10 seconden, vlak voor de Duitser Johannes Lochner (+0,12). Verder deden ook de teams van de Let Emils Cipulis (+0,26), de Oostenrijker Markus Treichl en de Duitser Christoph Hafer (beiden +0,28) nog prima mee.

Treichl behield in run twee in elk geval zijn positie en liet Hafer met 0,04 seconden achter. Cipulis zakte met 0,35 seconden twee plekken weg, waarna Lochner met 0,08 de leiding pakte. Vogt was onderin bloedsnel en pakte met 0,21 seconden plek één over, maar Friedrich dook daar weer 0,13 seconden onder. Hall mocht proberen zijn zege van een week eerder te evenaren en met een heerlijke run lukte dat: winst met 0,09 seconden en de dubbel in de achtertuin van Friedrich, die tweede werd, en de eerste gouden EK-medaille ooit in de Britse bobsleehistorie.

Verdachte (72) van dodelijke schietpartij Los Angeles pleegt zelfmoord

De verdachte van een dodelijke schietpartij in een dansstudio in Californië, waarbij 10 mensen om het leven kwamen en 10 anderen gewond raakten, heeft zichzelf doodgeschoten, deelde de politie zondagavond mee.

De overleden verdachte is door de autoriteiten geïdentificeerd als de 72-jarige Huu Can Tran. Hij werd onderuitgezakt achter het stuur van een wit busje gevonden in Torrance, ongeveer 50 kilometer verwijderd van waar de schietpartij plaatsvond in Monterey Park, en ter plekke dood verklaard op de parkeerplaats van een Japanse kruidenierswinkel.

Tijdens een persconferentie op zondag bevestigde sheriff Robert Luna uit Los Angeles County dat de verdachte zelfmoord had gepleegd toen politieagenten het busje naderden waarmee hij de plaats van een poging tot een tweede schietpartij in Alhambra ontvluchtte. Er zijn geen andere verdachten meer. "De verdachte schoot op zichzelf en werd ter plekke dood verklaard", aldus sheriff Luna.

Franse biatletes en Noorse biatleten domineren estafettes in Süd-Tirol

In het Italiaanse Antholz in Süd-Tirol is de laatste World Cup biatlon vóór het WK afgesloten. Er stonden nog estafettes op het programma, alvorens men afreist naar het Duitse Oberhof, waar op 8 februari het wereldkampioenschap van start gaat.

Vrouwen
De vrouwen beten het spits af en al vanaf het begin was duidelijk dat Frankrijk de touwtjes in handen had. De jonge Lou Jeanmonnot pakte de leiding en haar meer ervaren teamgenotes bouwden de voorsprong beetje bij beetje uit: Anaïs Chevalier-Bouchet, Chloe Chevalier en Julia Simon brachten Frankrijk uiteindelijk naar een overtuigende zege.

Linn Persson begon goed voor Zweden, waarna Anna Magnusson het op de schietbaan wat lastig had. Hanna Öberg herstelde dat echter en zus Elvira Öberg bracht de tweede plek keurig binnen voor de ploeg. Voor Duitsland opende Vanessa Voigt netjes, waarna Sophia Schneider, Janina Hettich-Walz en de indrukwekkende World Cup-debutante Hanna Kebinger Italië naar de vierde plek verwezen en zelf het podium completeerden.

Mannen
Bij de mannen was het heel even iets spannender, maar na een wat stroef begin van Sturla Holm Lægreid nam Noorwegen het heft toch steeds steviger in handen. Tarjei Bø bracht zijn team naar de leiding, broertje Johannes Thingnes Bø verstevigde die positie en Vetle Sjåstad Christiansen maakte het keurig af.

Voor Frankrijk opende Antonin Guigonnat goed door de leiding te pakken, waarna Noorwegen aan hen voorbij ging. Fabien Claude, Emilien Jacquelin en Quentin Fillon Maillot staken echter mijlenver boven de rest uit en werden ver achter Noorwegen en ver vóór Duitsland derde. David Zobel, Johannes Kühn, Benedikt Doll en Roman Rees duelleerden even met Zweden en Italië en wonnen die strijd om plek drie.

Langlaufers sprinten om World Cup-zeges in fraai Livigno, Zweedse dames domineren

De World Cup langlaufen zou afgelopen weekeinde in actie gekomen zijn in Milaan, maar al vroeg in het seizoen bleek dat niet door te kunnen gaan. Het werd verplaatst naar het op bijna twee kilometer hoogte gelegen Livigno, een van de voornaamste trainingslocaties voor topsporters en een plek waar voor het eerst een World Cup gehouden werd, met een prima parcours.

Sprint vrouwen
Met de van lang blessureleed teruggekeerde Linn Svahn en landgenotes haar Jonna Sundling, Maja Dahlqvist en Emma Ribom had Zweden maar liefst vier finalisten, verder aangevuld met de Zwitserse Nadine Fähndrich en de Amerikaanse Julia Kern. Die haakte in de finale af en op het loodzware laatste stukje kon ook Svahn het net niet bolwerken, maar het werd wel een Zweed feestje: Sundling pakte de winst, voor Dahlqvist en Ribom - Fähndrich greep net naast plek drie.

Sprint mannen
Drie landen hadden elk twee finalisten: Johannes Høsflot Klæbo en Pål Golberg stonden er voor Noorwegen in, Richard Jouve en Renaud Jay voor Frankrijk en de jonge Zwitsers Valerio Grond en Janik Riebli completeerden het veld. In de eindsprint legde Jouve Klæbo het vuur na aan de schenen, maar de Noor hield stand en pakte 'gewoon' de winst, voor Jouve en de dolgelukkige Riebli, die zijn eerste podiumplek pakte. Golberg, Grond en Jay kwamen tekort om zich echt in de strijd te mengen.

Teamsprint vrouwen
Met twee teams, Svahn/Dahlqvist en Ribom/Sundling, was de kans op een Zweedse zege erg groot en zo geschiedde: Dahlqvist en Sundling streden om de winst en die ging naar team Zweden-2, met Svahn en Dahlqvist, voor Zweden-1. De derde plek was voor Kern en haar Amerikaanse landgenote Rosie Brennan, nadat Kern de eindsprint nét won van de Duitse Laura Gimmler, die met teamgenote Sofie Krehl vierde werd.

Teamsprint mannen
Het werd een spannende tweestrijd tussen het Frankrijk van Jay en Jouve en de thuisfavorieten: Italië met Francesco de Fabiani en Federico Pellegrino. Die streden tot in de laatste meters om de winst, maar Pellegrino kon nét niet genoeg tempo houden om Jouve en dus Frankrijk van de winst te houden. Het in topvorm verkerende Zweedse tweetal Riebli/Grond pakte een fraaie derde plek, redelijk ruim voor de rest van de teams.

Honderden bedden bezet door patiënten die geen behandeling hoeven

Honderden bedden zijn momenteel bezet door patiënten die geen ziekenhuiszorg nodig hebben. Patiënten wachten op een plek in een verpleeghuis, revalidatiecentrum of op thuiszorg. Ziekenhuizen kunnen daardoor minder opereren en spoedeisende hulpen gaan soms dicht.

Dat blijkt volgens het AD uit een rondgang langs ziekenhuizen. In de regio Utrecht liggen zo’n honderd mensen die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben, in het Zuyderland Medisch Centrum wachten veertig patiënten op een andere plek en het Maastricht UMC spreekt van dagelijks zo’n veertig mensen die al ontslagen kunnen worden. Lees verder bij Skipr

Zelenskyy wil geen corruptie in Oekraïne tolereren

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy tolereert geen corruptie in Oekraïne. "Ik wil dat dit duidelijk is: er zal geen terugkeer zijn naar hoe het vroeger was, niet naar de manier hoe verschillende mensen de overheid wilden beïnvloeden, of degenen die een overheidsfunctie nastreefden voor eigen gewin", aldus Zelenskyy in zijn video-boodschap.

Deze week moeten er belangrijke beslissingen worden genomen. De regering heeft het ontslag aanvaard van een onderminister die beschuldigd werd van omkoping.

Ook de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Resnikov is ook het middelpunt geworden van beschuldigingen van corruptie. Volgens een bericht in de media kocht het leger voedsel tegen enorm hoge prijzen. Het ministerie van Defensie van Reznikov ontkent dit. Een parlementaire commissie onderzoekt de beschuldigingen.

Rusland: Oekraïne slaat buitenlandse wapens op in kerncentrales

De Russische buitenlandse inlichtingendienst heeft Oekraïne beschuldigd van het opslaan van door het westen geleverde wapens in kerncentrales in het hele land. Volgens het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst, Sergey Naryshkin, doet Kyiv dat  omdat de Russische troepen de kerncentrales niet mogen aanvallen vanwege het gevaar van een nucleaire ramp.

Door de VS geleverde HIMARS-raketwerpers, luchtverdedigingssystemen en artilleriemunitie zouden zijn afgeleverd bij de kerncentrale van Rivne in het noordwesten van Oekraïne. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Sinds het begin van de oorlog staan de kerncentrales in Oekraïne centraal. Russische troepen namen al snel de controle over de kerncentrale van Zaporizhia - de grootste in Europa. Het gebied werd herhaaldelijk beschoten, waarvoor de strijdende partijen elkaar verantwoordelijk hielden. Oekraïne beschuldigt Rusland ervan de locatie van de kerncentrale van Zaporizhia te gebruiken als de facto wapendepot. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor het risico van een nucleaire ramp door onbedachtzaam handelen tijdens de strijd in Oekraïne. 

EU bespreekt militaire hulp aan Oekraïne en sancties tegen Iran

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen in Brussel bijeen om de militaire hulp aan Oekraïne te bespreken.

Er wordt nog gesproken over een andere tranche van 500 miljoen euro voor wapens en uitrusting. Dit zou het totale bedrag dat tot nu toe door de EU is goedgekeurd, verhogen tot 3,5 miljard euro.

In bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken zal ook het verder aanscherpen van de sancties tegen Iran worden besproken. Er is een bijeenkomst georganiseerd met meer dan 30 mensen en organisaties die betrokken zijn bij de protesten in het land.

Canada betaalt miljarden aan inheemse bevolking voor 'culturele genocide'

De Canadese regering heeft met 325 inheemse volkeren overeenstemming bereikt over miljarden dollars aan compensatiebetalingen. Het verantwoordelijke ministerie zei dat het ging om de schade die inheemse volkeren hadden geleden als gevolg van decennialange grove misstanden in Canadese kostscholen.

In totaal zal er zo'n 1,9 miljard euro worden betaald. Tussen het einde van de 19e eeuw en de jaren 90 stuurde de Canadese regering zo'n 150.000 inheemse kinderen naar kostscholen, waarvan er vele werden gerund door de katholieke kerk. Het contact met hun familie, hun taal en hun cultuur werd abrupt afgesneden met het idee de kinderen om te vormen tot 'fatsoenlijke burgers'. Velen van hen werden fysiek en seksueel misbruikt.

Officieel stierven meer dan 4.000 kinderen als gevolg van ondervoeding, ziekte en verwaarlozing, maar naar schatting zijn er meer dan 6.000 kinderen overleden. Nog steeds worden er onbekende graven ontdekt bij de inmiddels gesloten kostscholen. In 2015 sprak een landelijke onderzoekscommissie van een “culturele genocide”.

Neef en ex-advocaat Taghi veroordeeld tot 5,5 jaar cel

Voormalig advocaat Youssef T. is vandaag in de rechtbank veroordeeld tot vijf jaar en zes maanden cel wegens het doorgeven van berichten van en naar zijn neef Ridouan Taghi. Volgens de rechter is er genoeg bewijs om te stellen dat T. deelnam aan een criminele organisatie en daarin 'op een geraffineerde wijze' een sleutelrol vervulde. Tegen T., die niet in de zaal zat, werd door het OM eerder 7 jaar cel geëist. Zo meldt AT5

Omdat de rechtbank niet kan vaststellen dat Youssef alle berichten van Taghi naar buiten bracht, is de straf lager uitgevallen dan de eis. "De rechtbank gaat uit van alle berichten waarvan de verdachte zelf verklaart dat hij die heeft doorgegeven." Youssef werd ook verdacht van de handel in verdovende middelen, maar ook daarvoor is onvoldoende bewijs.

Zijn neef, Ridouan Taghi, wordt door justitie gezien als leider van een criminele organisatie en opdrachtgever van verschillende moorden, die tussen 2012 en 2017 werden uitgevoerd. In de jaren daarna vonden er nog drie moorden in Amsterdam plaats waar hij mee in verband wordt gebracht. Tegen Taghi werd vorig jaar levenslang geëist.

In dat criminele netwerk zou Taghi's neef vooral hebben gewerkt als doorgeefluik vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar Ridouan sinds december 2019 vastzit. Als advocaat pleegde Youssef 98 bezoekjes naar de EBI, waardoor Ridouan bevelen kon doorgeven en meerdere scenario's voor ontsnappingspogingen kon bespreken.  

Volgens de rechter is de zaak 'een voorbeeld van hoe georganiseerde misdaad doordringt in de bovenwereld'. "Tot in een beroepsgroep, dat een voorbeeld moet zijn van integriteit." De rechtbank rekent het Youssef daarom aan dat hij de berichten in zijn rol als advocaat doorgaf. Volgens de rechter heeft hij daarmee het 'vertrouwen van de samenleving in de advocatuur en rechtstaat' geschaad. 

Berichten
Omdat gesprekken met advocaten niet mogen worden afgeluisterd, kreeg lange tijd niemand lucht van de praktijken. Dat vermoeden ontstond pas in juli 2021 na aanwijzingen van de ontsnappingspoging. Volgens het OM kon Ridouan dankzij neef Youssef zijn criminele organisatie vanuit de gevangenis aansturen.

Op stiekem opgenomen beelden die het OM tijdens een van de zittingen liet zien, is te zien dat Youssef en Ridouan via geschreven teksten die ze tegen het glas aandrukten met elkaar communiceerden. Nadat de teksten gelezen waren, werden ze weer doorgekrast.

Volgens de rechter was Youssef 'meer dan een boodschappenjongen.' "Hij dacht ook mee. Hij gaf Ridouan ongevraagd advies en kon extra informatie geven over het reilen en zeilen."

Druk
Het verweer van Youssef is altijd geweest dat hij onder druk stond en geen andere keuze had dan mee te werken met zijn neef. Volgens het OM zijn er juist aanwijzingen dat Youssef vrijuit kon spreken. Bovendien zou hij ongevraagd advies en kritiek hebben geleverd.

Ook de rechtbank vindt dat er onvoldoende aanwijzingen zijn om te stellen dat Youssef onder druk zou zijn gezet. "Verdachte heeft zich in ieder geval zélf in die positie gebracht, is het oordeel."

'Kombinierer' Lamparter slaat dubbelslag in Klingenthal

De World Cup op de noordse combinatie kwam afgelopen weekeinde in actie in het Duitse Klingenthal. Een week eerder kon het daar wegens sneeuwgebrek niet doorgaan, en afgelopen weekeinde zou men in Frankrijk strijden, maar nu lag daar geen sneeuw en in Klingenthal wel.

Massastart
De eerste wedstrijd begon met langlaufen, waarbij lange tijd een grote groep bijeen bleef. De Duitser Jakob Lange leek op weg naar de zege, tot hij zich bedacht dat hij te vroeg het finishstuk op was gegaan: hij moest nog een rondje. Voorin gaf landgenoot Vinzenz Geiger gas, waarbij alleen de Noor Jens Lurås Oftebro, Eriz Frenzel uit Duitsland en de Oostenrijker Johannes Lamparter konden volgen, wat in de eindsprint dan ook de uitslag werd.

In de vroege volgende ochtend werd het schansspringen gehouden - een dag eerder kon dat vanwege de wind niet. Op de schans was Lamparter geweldig goed: de jonge Oostenrijker deed het iets minder goed dan Franz-Josef Rehrl, maar had bij het langlaufen genoeg voorsprong gepakt om zijn landgenoot naar plek twee te verwijzen. De Noor Jarl Magnus Riiber, pas net terug in training, sprong zich van de zesde plek knap het podium op, voor de Est Kristjan Ilves en de Fin Eero Hirvonen - Geiger zakte naar plek acht.

Individuele Gundersen
In de reguliere wedstrijd begon men met het schansspringen, waarbij Rehrl de toon zette: alleen Riiber bleef echt in de buurt, de Noor mocht vier seconden na Rehrl beginnen met langlaufen. Lamparter hield de schade met 24 seconden ook prima beperkt, de Duitsers Julian Schmid en Manuel Faisst volgden al op 1:01 en 1:12 minuten - verder leek alleen hun landgenoot Vinzenz Geiger op 1:23 minuten nog een mogelijk gevaar voor een eventuele derde plek te vormen.

Rehrl en Riiber kwamen op de langlaufski's al snel samen, Lamparter voegde zich niet veel later ook bij hen. Geiger, Schmid en Faisst vonden elkaar ook vrij snel en begonnen de achterstand te verkleinen. Voorin moest Rehrl in de slotfase afhaken bij Lamparter en Riiber, die leken te sprinten om de winst. De Noor ging in de voorlaatste bocht echter onderuit en zo pakte Lamparter opnieuw de zege, voor Riiber en Rehrl. Geiger won de Duitse sprint om de vierde plek.

FOK! Wat een weer: grotendeels droog

winterbanner

Goede morgen!

Gister had ik al weinig te vertellen, vandaag eigenlijk nog minder want er is geen code geel, wel is er veel bewolking waar plaatselijk wat motregen uit valt deze ochtend. De middag en avond verlopen droog. Sowieso is 23 januari qua weer een saaie dag, Nederlandse weerrecords werden er niet verbroken. Wereldwijd is er wel een record te vinden; het grootste temperatuursverschil in een dag was op 23 januari 1916 maar liefst 55.7 graden celcius, van 6,7 graden naar -49 graden in Browting MT in Amerika. 

De afgelopen 24 uur is er slechts een verschil van 2 graden volgens de lokale weerboer; langzaam krabbelde de temperatuur van -0.2 naar de 1.8 graden. Uiteindelijk zal de temperatuur vandaag rond de 3 graden komen te ligen dus dat record zal er morgen ook nog wel zijn. Of er moet iets geks gebeuren elders in de wereld. Wat ik zelf zo zie, zal dat niet het geval zijn. 

De komende dagen is het rustig winterweer met een kleine neerslagkans, echter krijgen we de zon ook niet heel veel te zien. Wel krijgen we langzaam aan wat hogere temperaturen. Tot morgen!

In Lelystad was het erg mistig (Foto: Ouwesok)
In Lelystad was het erg mistig (Foto: Ouwesok) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.