Schansspringer Kobayashi pakt voor eigen publiek dubbele zege in Sapporo

's Werelds beste schansspringers kwamen gedurende het weekeinde in actie in Japan en wel op de schans van Sapporo. Daar kwam ook de 50-jarige legende Noriaki Kasai weer eens in actie, hoewel hij de kwalificaties niet door wist te komen, helaas.

Vrijdag
In de eerste ronde was het redelijk spannend, met Dawid Kubacki uit Polen die de beste sprong afleverde. Hij werd gevolgd door thuisfavoriet Ryoyu Kobayashi, de enige Japanner die lekker mee kon draaien. De Noor Halvor Egner Granerud stond op drie en verder deden met name de Pool Kamil Stoch en Andreas Wellinger uit Duitsland nog goed mee.

Wellinger leverde in de tweede ronde drie plekken in, met de Oostenrijker Stefan Kraft aan de leiding. Stoch behield zijn positie wel en zag Granerud zich vervolgens verzekeren van een podiumplek. Kobayashi liet zien echt weer terug te zijn en pakte ruim de leiding, waarna het aan Kubacki was. De Pool hield het echter niet vast en werd tweede, voor Granerud, maar achter Kobayashi.

Zaterdag
In ronde één was Kraft met flinke afstand de beste, Granerud volgde en voerde min of meer de rest van het veld aan. De Sloveen Peter Prevc stond vlak achter de Noor, samen met de verrassende Pool Aleksander Zniszczol en vlak voor diens landgenoot Kubacki, de Sloveen Timi Zajc, Stoch en de Oostenrijkers Daniel Tschofenig en Clemens Aigner.

Aigner zakte in de tweede ronde zes posities, Tschofenig verloor een plekje aan Kobayashi, die zo nog aan de leiding ging. Stoch verloor vier plekken, Zajc gaf er acht prijs en Kubacki hield de schade beperkt tot één plek - Kobayashi stond nog altijd op één. Zniszczol zakte door het ijs en verloor 21 plekken, Prevc leverde er tien in. Granerud hield wél stand en pakte de leiding, waarna Kraft het afmaakte: hij won, voor Granerud en Kobayashi.

Zondag
Granerud was weer geweldig in de eerste ronde en wederom stond Kobayashi er ook lekker bij op de tweede plek. Zajc volgde op plek drie, die hij deelde met de Noor Johann André Forfang. Tschofenig en Kubacki stonden weer keurig in de top-6, voor de Duitser Markus Eisenbichler en Prevc.

Peter Prevc leverde in de tweede ronde een plekje in bij broertje Domen, die zag hoe Eisenbichler hem wel voor kon blijven. Kubacki leverde vijf plekken in, Tschofenig verloor er drie en Forfang hield de schade beperkt tot twee posities. Zajc zakte acht plekken, waarna Kobayashi voor eigen publiek ruim de leiding pakte. Granerud sloot het weekeinde af, maar kon Kobayashi niet van diens tweede zege van het weekeinde af houden: Kobayashi won, voor Granerud en Eisenbichler.