Tongs voetbalverhalen en columns WK-2022 # 12

Als Nederlandse supporter het Nederlands elftal afkraken wegens te defensief voetbal op dit WK. Ik kan er mee leven. Slecht gepresteerd op een on-Nederlandse wijze. Daar staat ook iets anders tegenover. De Marokkanen ophemelen wegens hun zogenaamd, mooie defensieve spel.

De geest van het afbraakvoetbal waarde plots rond in de Nederlandse voetbalgeest. De zogenaamde medelanders werden plots omarmd alsof ze geen binnensteden slopen. Alsof er zoveel getalenteerde Marokkaanse voetballertjes niet doorbreken. Alsof ze als geboren Nederlander niet kozen voor het nationale elftal van Marokko. En het ergste. De Nederlandse aanvals-voetbal filosofie niet omarmden. Het is een geweldige prestatie van Marokko om de halve finale te halen op een WK. Maar vergeet niet dat ze hun voetbal-roots achter zich lieten.

De Nederlandse school had dit WK alsnog kunnen schitteren. De Marokkanen gokten echter op hun geluk en hun defensie. De beste man van het veld kon ze zelfs niet redden. Hakim Ziyech had Nederland wereldkampioen gemaakt. Helaas hadden we destijds Danny Blind als bondscoach. Toen Ziyech moest kiezen tussen oranje en rood, koos Danny Blind voor groen. Helaas zijn de zienden blind en werd scholletje assistent coach bij het Nederlands elftal. Hoeveel rampspoed wil je in één persoon binnenhalen? Wat een kut WK. Ondanks Hakim, toch nog een bittere nasmaak.

tong80