EU dreigt met sancties voor Twitter nadat Musk kritische journalisten blokkeert

Toonaangevende Amerikaanse media hebben opgeroepen tot het onmiddellijke herstel van de door Musk geschorste Twitter-accounts van verschillende journalisten.

Update 15.20 uur: De blokkering van journalistenaccounts Twitter stuit in de Europese Unie op kritiek. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Jourova zei dat het nieuws over de willekeurige schorsingen zorgwekkend is. Ze dreigt Twitter sancties op te leggen. 

Eerdere berichtgeving: Sally Buzbee, hoofdredacteur van de Washington Post, zei dat haar collega Drew Harwell zonder waarschuwing en zonder uitleg was verbannen van Twitter nadat hij nauwkeurige berichtgeving had gepubliceerd over het schorsen van een ander Twitter-account. CNN sprak van een impulsieve en onterechte schorsing.

Twitter heeft de accounts van verschillende journalisten geblokkeerd. Onder meer verslaggevers van de New York Times, de Washington Post en CNN zijn getroffen. Kranten meldden deze week allemaal dat Twitter een account (@Elonjet) had gesloten dat openbaar beschikbare gegevens gebruikt om de privéjetvluchten van Elon Musk te volgen.

Musk is sinds kort eigenaar van Twitter. In een tweet beschuldigde hij de journalisten van doxxing, oftewel het openbaar maken van persoonlijke gegevens die de veiligheid van zijn gezin in gevaar zouden hebben gebracht.