Linz wil naam Porscheweg 'cancelen' wegens nazi-verleden Porsche

Jippie

De Oostenrijkse stad Linz heeft plannen aangekondigd om een straat te hernoemen ter ere van de oprichter van de luxe autofabrikant Porsche nadat een commissie die controversiële namen onderzocht, zijn nazi-verleden 'problematisch' vond.

Het hernoemen van straten en andere openbare plaatsen is nog steeds een fel bediscussieerd onderwerp in Oostenrijk – de geboorteplaats van Adolf Hitler – dat nazi-Duitsland in 1938 annexeerde. Pas in de afgelopen drie decennia is het land begonnen zijn rol in de Holocaust serieus te onderzoeken, waarbij ongeveer een derde van de 200.000 Joodse bevolking van Oostenrijk werd vermoord.

De Porscheweg en drie andere straten in Linz zouden een nieuwe naam krijgen, zei een stadswoordvoerder donderdag. De senaat van de stad zou naar verwachting deze maand de nieuwe naam goedkeuren, voegde ze eraan toe. Er zijn nog geen nieuwe namen voor de straten bepaald.

In 2019 vroeg Linz, dat 185 kilometer ten westen van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen ligt, een commissie van zes experts om de straatnamen van de stad te onderzoeken. In het rapport, gepubliceerd in november, vond de commissie 64 van de 1.158 straatnamen "problematisch". 

De straatnamen waren genoemd naar 61 mannen en drie vrouwen die op zijn minst lid waren van de nazi-partij, zo niet actieve aanhangers van de nazi-ideologie, aldus het rapport. Met name vier mannen werden als antisemitisch gezien, onder wie de in Oostenrijk geboren ingenieur Ferdinand Porsche, oprichter van het luxe automerk dat zijn naam draagt.

"Porsche speelde een centrale rol in de oorlogseconomie van de NS [nationaal-socialisme] en promootte actief de dwangarbeid van krijgsgevangenen en concentratiekampgevangenen", zei Linz in een verklaring waarin de bevindingen van de commissie werden aangekondigd. Daardoor "accepteerde Porsche hun dood en de dood van hun kinderen als gevolg van de onmenselijke omstandigheden in de kampen", volgens de verklaring. De andere drie namen die de commissie bijzonder 'besmet' vond - en waarvan de straatnamen zullen worden veranderd - waren die van de componist Hans Pfitzner, de entertainer Franz Resl en de bisschop Johannes Maria Gföllner.

Talrijke straten in heel Oostenrijk zijn hernoemd of gecontextualiseerd door middel van plaquettes nadat ze racistisch waren bevonden, vaak waren dit van antisemitische of anderszins besmette historische figuren. In andere delen van Oostenrijk zijn nog steeds straten vernoemd naar Porsche.

Het bedrijf Porsche heeft nog niet gereageerd op een verzoek van AFP. De autofabrikant liet echter aan de Oostenrijkse 'Kurier' weten de naamswijziging niet toe te juichen.