Tong's voetbalverhalen en columns WK-2022 # 13

Eén keer door het lint gaan, op het toppunt van zijn zenuwen, op zijn laatste WK, en Nederland staat haantje de voorste om de poten onder zijn stoel weg te zagen.

De woorden voor de wedstrijd van van Gaal zijn vergeten. ('Argentinië is maar een counter ploegje. Messi is gemakkelijk af te stoppen. Die doet bij balverlies niks.'). Dat zei de omhooggevallen, falende bondscoach dus echt letterlijk. De respectloze woorden van de megalomane brulaap weerkaatsten nog na, nadat Messi de schreeuwlelijk naar huis had gestuurd.

Van Gaal die zich als coach van Oranje niet wist te plaatsen voor het WK 2002 en op het WK 2022 de Nederlandse voetbal reputatie te grabbelen gooide, was er debet aan dat één van de beste spelers ooit zich liet gaan. Messi. De naam alleen al bestrijkt een tijdperk. Ik vind Cruijff een betere voetballer. Dat is denk ik ingegeven door een vleugje chauvinisme. Dat geef ik toe. Er zijn vier voetballers die een tijdperk bestrijken. Die synoniem staan voor het voetbal in hun era. Di Stefano, Pelé, Maradona en de kleine wondervoetballer uit Argentinië.

Wat Messi de laatste 20 jaar heeft laten zien is van unieke en ongekende klasse. Het puntje van de stoel kreeg een nieuwe dimensie. Voor zoveel schoonheid kun je alleen maar respect hebben. Daar kan zelfs de scherpe Nederlandse zaag na Nederland - Argentinië niks aan doen. Daar mag van Gaal met zijn botte, narcistische bijl alleen maar respect voor hebben. Hopen dat deze geweldenaar zondag wint van Frankrijk. En zonder te provoceren zichzelf is. De Messi die we kennen. De Messi met de beker omhoog. 20 jaar wondervoetbal en zichzelf erend.

tong80