Biatleten BÝ en Herrmann oppermachtig in sprint Hochfilzen

De World Cup biatlon is alweer aangekomen op de tweede locatie van het seizoen. Na de opening in het Finse Kontiolahti streek het circus neer in Oostenrijk en wel in Hochfilzen, waar het beduidend minder stevig gesneeuwd had - gelukkig bood kunstsneeuw uitkomst. Men begon met sprints: twee keer schieten, een strafronde voor elke misser.

Vrouwen
De tweede die op pad ging was Hanna Öberg en dat deed de Zweedse niet onaardig, maar haar twee missers op de schietbaan hielpen niet mee. Marketa Davidova was ondertussen ook onderweg en de Tsjechische hield het bij één misser in het staand schieten, waardoor ze Öberg's tijd met bijna twintig seconden kon verbeteren. Die positie hield ze enige tijd vast, waarbij Hanna's jongere zusje Elvira Öberg en de Française Julia Simon zich er nog tussen nestelden.

Als 32e begon Denise Herrmann-Wick aan de wedstrijd en de Duitse ex-langlaufster was op dreef: ze schoot alle tien schijven omver en dan is het doorgaans lastig om haar te kloppen. Zo ook in Hochfilzen, waar ze aan de finish 18,1 seconden sneller was dan Davidova. Die hield plek twee vast, voor Simon (+20,1) en Elvira Öberg (+32,4), terwijl plek vijf voor een World Cup-debutante was: de Sloveense Anamarija Lampic was jarenlang een topper in de World Cup langlaufen, met name in de sprint, en is overgestapt naar het biatlon. In pas haar eerste seizoen is ze erg lekker begonnen en ondanks drie missers bij het staand schieten pakte de Sloveense gelijk een indrukwekkende vijfde plek.

Mannen
Bij de mannen was er maar één die enige aanspraak maakte op de winst: Johannes Thingnes Bø kwam al vrij vroeg in actie, schoot alle tien schijven omver én was nog eens razensnel op de langlaufski's. Dan is er helemaal niks aan de Noor te doen en dat bleek ook, niemand kwam bij hem in de buurt.

De strijd om de tweede plek werd gewonnen door de Fransman Emilien Jacquelin. Die schoot één misser, net als Sturla Holm Lægreid, maar was net iets rapper dan de Noor en werd op 43,0 seconden tweede, voor Lægreid (+46,9). Verder bleef alleen de Noor Filip Fjeld Andersen (+54,5) binnen een minuut, terwijl plek vijf naar de van een dopingschorsing teruggekeerde Let Andrejs Rastorgujevs ging.