Mogelijke omkoping in Europarlement door Qatar, vicevoorzitter opgepakt

Jippie

De gebeurtenissen rond mogelijk witwassen en corruptie in het Europees Parlement hebben tot afschuw geleid. 

De vicevoorzitter van het Europees Parlement, Kaili, werd vrijdag gearresteerd en verhoord op verdenking van corruptie. Kaili is sinds vorig jaar een van de 14 vicevoorzitters van het parlement.

De socialistische partij Pasok uit Griekenland, waartoe Kaili behoorde, kondigde na haar arrestatie de uitzetting van de politica aan. De socialistische fractie in het Europees Parlement heeft Kaili's lidmaatschap met onmiddellijke ingang opgeschort.

Naast Kaili werden in de Belgische hoofdstad ook vier Italianen met banden met het EU-parlement gearresteerd op verdenking van corruptie. Volgens berichten is onder hen ook het voormalige sociaal-democratische Europarlementariër Panzeri. Er waren 16 huiszoekingen in Brussel, waarbij zowel datadragers en mobiele telefoons als contant geld ter waarde van ongeveer 600.000 euro in beslag werden genomen.

Het Belgische parket zegt onderzoek te doen naar bendecorruptie en witwassen. Het gaat over pogingen van een Golfstaat om de economische en politieke beslissingen van het EU-parlement te beïnvloeden door middel van aanzienlijke geldelijke betalingen en giften. Volgens informatie van verschillende media gaat het om Qatar.

De inmiddels gearresteerde Kaili hield op 21 november een toespraak in het Europees Parlement over het lopende WK voetbal in Qatar. Daarin beschreef de 44-jarige politicus het sportevenement als het bewijs dat sportdiplomatie historische verandering teweeg kan brengen in een land waarvan de hervormingen de Arabische wereld hebben geïnspireerd. Qatar is bijvoorbeeld een pionier als het gaat om arbeidsrechten.

Pasok maakt net als de PvdA deel uit van de sociaaldemocratische fractie. Sinds dit jaar was Kaili een van de veertien vicevoorzitters van het Europese Parlement. Ze had eind oktober nog een ontmoeting met een hoge Qatarese functionaris. Een van de verdachten zou ook banden hebben met de EVP-fractie, waar het CDA deel van uitmaakt.