FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 december 2022

AI Picture Gallery #65

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Oranje verliest weer na strafschoppen van Argentinië

Oranje is uitgeschakeld in de kwartfinales van het WK voetbal in Qatar. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal verloor na strafschoppen van Argentinië. Dankzij twee late goals van invaller Wout Weghorst dwong Oranje nog wel een verlenging af (2-2) en daarin werd niet gescoord.

Het Nederlands elftal leek in de reguliere speeltijd op weg naar een nederlaag. Oranje stond bij rust met 1-0 achter nadat Nahuel Molina scoorde op een prachtige assist van Lionel Messi. In de tweede helft leek Messi de wedstrijd te beslissen. De Argentijnse aanvoerder schoot in de 73ste minuut een penalty binnen en zette Argentinië op 2-0.

In de slotfase draaide het Nederlands elftal de wedstrijd nog om. Invaller Wout Weghorst zorgde daarvoor. Eerst kopte de spits een prachtige voorzet van Steven Berghuis binnen en uit ingestuurde vrije trap in de tiende minuut van de blessuretijd zorgde hij voor de gelijkmaker.

Waar Oranje in laatste tien minuten van de reguliere speeltijd door de druk om te scoren overging tot aanvallend voetbal was daar in de verlenging weinig meer van te merken en was Argentinië dicht bij de 3-2, onder meer door een schot op de paal, maar gelukkig voor het Nederlands elftal bleef het 2-2 en moest er na 120 minuten voetbal strafschoppen genomen worden.

En in die serie begon Oranje slecht. Virgil van Dijk en Berghuis miste de eerste twee voor Nederland en dat werd de ploeg van bondscoach fataal, want Argentinië miste er maar één.

Daardoor is het toernooi van Nederland voorbij en speelt Argentinië in de halve finale tegen Kroatië, dat eerder op de dag via penalty's won van Brazilië.

We hebben ook een topic over de wedstrijd Nederland - Argentinië op ons WK-forum.

Nederland

2 - 2

Argentinië*

 83' Weghorst
 90+11' Weghorst
   35' Molina
 73' Messi (pen)
 
 Gele kaart: Timber, Depay, Weghorst, Berghuis, Bergwijn, Dumfries, Lang, (Nederland), Acuna, Romero, Lis. Martínez, Messi, Paredes, Otamendi, Montiel, Pezzella, (Argentinië)
 
Stadion: Lusailstadion, Lusail
Toeschouwers: 88.966
Arbiter: Mateu (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Noppert
Dumfries
Timber
vDijk
Aké
Blind (L.d.Jong/64)
D.Roon (Koopmeiners /46)
Gakpo (Lang/113)
F.d.Jong
Bergwijn Berghuis/46)
Depay (Weghorst/78)
  E.Martínez
Molina (Montiel/106)
Romero (Pezzella/78)
Otamendi
Lis. Martínez (Di María/112)
Acuna (Tagliafico/78)
De Paul (Peredes/66)
Fernández
Mac Allister
Messi
Álvarez
(Laut.Martínez/82)

FOK! verkiezingen 2022 verlengd: doe mee en stem!

Na enkele jaren weer terug van weggeweest, de FOK! verkiezingen! 

YStec en Bondage hebben hard gewerkt om het voor de users mogelijk te maken om hun
ongezouten mening te geven over alles en iedereen in de FOK! verkiezingen 2022.

Zo kun je mee stemmen:

 • Vul de lijst gemakkelijk HIER in en volg de instructies. 
 • Als er iets niet duidelijk is kun je er in dit topic vragen over stellen. 
 • Na het invullen copy /paste je de stemmen middels de eenvoudige knop 'kopieer (naar klembord)' en dan
  post je jouw keuzes naar FOK!verkiezingen2022-stemtopic vanwaar de stemmen door YStec zullen worden geteld. 
 • Stemmen kan tot en met zondag 18 december 2022 (dit is ruim een week langer dan oorspronkelijk het plan was) . 

Promoot dit topic en deze verkiezingen bij je FOK!vrienden!

Aanwijzingen voor het stemmen:

 • Je hoeft niet alles in te vullen, alleen invullen wat je boeiend vindt is prima.
 • Vul één naam per award in. Anders telt je stem niet mee.
 • Je kunt je stem/nominatie natuurlijk wijzigen. Geef even een seintje wanneer je dat hebt gedaan (met een post in dit topic).
 • Stemmen op jezelf heeft geen nut, deze stemmen worden genegeerd.
 • Onzinstemmen (stemmen op 1 persoon bij alle awards bijvoorbeeld) worden genegeerd.
 • Iedereen mag meedoen, en je mag op iedereen (behalve jezelf) stemmen.
 • Stemmen op users die #ANONIEM zijn geworden worden genegeerd.

Aan het eind staan een viertal open vragen, we zouden het op prijs stellen als je deze wil beantwoorden.

Succes en plezier met het invullen!

 FOK! verkiezingen 2022 (Foto: FOK!)
FOK! verkiezingen 2022 (Foto: FOK!)

NAVO-chef heeft zorgen geuit over mogelijke escalatie oorlog Oekraïne

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft zijn bezorgdheid geuit over een escalatie van de oorlog in Oekraïne. De gevechten kunnen uit de hand lopen en uitlopen op een oorlog tussen Rusland en de NAVO, zei Stoltenberg tegen de Noorse omroep NRK.

"Als dingen fout gaan, kunnen ze vreselijk fout gaan", zei Stoltenberg. De oorlog in Oekraïne is verschrikkelijk. Het kan ook escaleren tot een grote oorlog tussen de NAVO en Rusland. "We werken er elke dag aan om dat te voorkomen."

Het Kremlin heeft de NAVO-bondgenoten er herhaaldelijk van beschuldigd daadwerkelijk partij te zijn geworden bij het conflict door Oekraïne van wapens te voorzien, Oekraïense soldaten op te leiden en militaire verkenningen uit te voeren voor aanvallen op Russische troepen.

Brazilië uitgeschakeld in kwartfinales WK na penalty's tegen Kroatië

Brazilië is vrijdag uitgeschakeld in de kwartfinales van het WK voetbal in Qatar. De Brazilianen gingen na strafschoppen onderuit tegen Kroatië. Daarin treffen de Kroaten de winnaar van het duel tussen Nederland en Argentinië, dat om 20.00 uur begint.

Na negentig minuten stond het nog 0-0 tussen Brazilië en Kroatië. De Brazilianen waren de gehele wedstrijd de bovenliggende partij en kreeg ook verschillende kansen om het in de officiële speeltijd te beslissen, maar met enkele goede reddingen hield Dominik Livakovic de nul voor Kroatië.

In de verlengingen leek Brazilië toch de wedstrijd te beslissen tegen Kroatië. Na een goede combinatie maakte Neymar de verdiende 1-0 in de eerste helft van de verlengingen. Brazilië leek op weg naar de halve finale, maar in de tweede helft kwam Kroatië langszij dankzij een goal van Bruno Petkovic.

De strafschoppenserie moest de beslissing brengen en daarin nam Kroatië de penalty's het beste. Niemand miste bij de Kroaten, terwijl bij Brazilië Rodrygo en Marquinhos miste.

Kroatië treft in de halve finale mogelijk Nederland. Oranje neemt het later op de avond op tegen Argentinië voor een plaats bij de laatste vier van het WK.

Winterse zonsondergang

Hallo daar! 

Bij temperaturen onder de 10 graden bleef ik meestal binnen. Toch besloot ik maar even een klein rondje te maken. En de eerste echte winterse zonsondergang te aanschouwen.  

Toch vond ik het dermate koud dat dit waarschijnlijk niet voor herhaling vatbaar is. Ik plaats derhalve ook een temperatuurskaartje met temperaturen waar ik veel beter in gedij dan koude temperaturen.   

Uiteraard snap ik dat dat voor veel mensen iets té veel van het goede is.  

Maar ik moet mijzelf even opwarmen.  

Primeurman. 

Zonso9 (Foto: Stephan5)
Een mooie zonsondergan in deze koude tijden. (Foto:Stephan5)

Zonns4 (Foto: Stephan5)
 Dit was een kwartiertje eerder. (Foto:Stephan5) 

Lekker warm (Foto: Stephan5)
Warmpjes hé? Heerlijk.  

Uitwerking prijsplafond afgerond: vanaf 1 januari 2023 in werking

De uitwerking van de regeling voor het tijdelijke prijsplafond is afgerond. Daarmee kan het prijsplafond per 1 januari 2023 van start gaan. De tarieven- en verbruiksplafonds zijn hetzelfde als eerder aangekondigd. De regeling kent vanaf de start een margetoets om vooraf per bedrijf de maximale winstmarge te bepalen bij de uitvoering van het prijsplafond. Hiermee wordt overcompensatie als gevolg van het prijsplafond voorkomen. Het kabinet werkt daarnaast met spoed een aparte regeling uit voor huishoudens met een blokaansluiting.

Tarieven ongewijzigd
Het tijdelijke prijsplafond geldt voor heel 2023, voor alle huishoudens en andere afnemers met een kleinverbruikersaansluiting op het elektriciteits- en gasnet of een aansluiting op een warmtenet. Door een aanpassing aan de regeling vallen klanten van energieleveranciers zonder eigen vergunning nu ook onder het prijsplafond. De prijs- en verbruiksplafonds zijn zoals eerder aangekondigd: €1,45 per kuub (m3) gas tot een verbruik van 1200 m3; €0,40 per kilowattuur (kWh) stroom tot een verbruik van 2900 kWh; €47,38 per gigajoule (GJ) tot een verbruik van 37 GJ warmte voor huishoudens die op een warmtenet zijn aangesloten. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief uit het energiecontract. Naar verwachting valt 50 tot 60 procent van de huishoudens met hun volledige energieverbruik onder het prijsplafond.

Voor einde jaar meer duidelijkheid voor huishoudens met een blokaansluiting
Het prijsplafond sluit niet altijd goed aan bij huishoudens die een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) hebben. Daarom werkt de overheid met spoed aan een aparte regeling om deze groep ook te helpen met de hoge energieprijzen. Hiervoor worden momenteel alle benodigde gegevens over blokaansluitingen verzameld. Het kabinet zal de Tweede Kamer voor het einde van het jaar over de uitwerking informeren.

Uitvoering door energieleveranciers
De energieleveranciers voeren het prijsplafond uit. Consumenten hoeven zelf niks te doen om voor de korting op de energierekening in aanmerking te komen. Omdat de tarieven onder het prijsplafond lager zijn dat de contractprijzen kunnen de energieleveranciers een voorschot aanvragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO houdt tussentijds toezicht op de uitvoering van de subsidieregeling. Het voorschot is gebaseerd op een inschatting van de hoeveelheid elektriciteit, gas en/of warmte die de energieleverancier denkt te leveren en het verschil tussen de contracttarieven en het prijsplafond.

Maximale winstmarge
Om te voorkomen dat energieleveranciers als gevolg van het prijsplafond meer winst maken dan voorheen, wordt vanaf de start van het prijsplafond een margetoets ingevoerd. Dit betekent dat per energieleverancier een redelijke winstmarge wordt bepaald op basis van de winst(marge) van de afgelopen jaren. Iedere leverancier mag daarbij één jaar, waarin de cijfers bijvoorbeeld door corona of de energiecrisis sterk afwijken, buiten beschouwing laten. Een accountant controleert bij de eindafrekening of het bedrag dat de energieleverancier heeft ontvangen volledig is doorgegeven aan de consument. Wanneer een energieleverancier meer winst heeft gemaakt dan de margetoets toestaat, moet dit te veel ontvangen bedrag aan subsidie worden terugbetaald.

Geen ongeoorloofde staatssteun
Het kabinet heeft bij de uitwerking van het prijsplafond nauw contact onderhouden met de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat het prijsplafond voldoet aan de eisen van het Europese staatssteunkader. Op basis van dit informele contact is de goede hoop dat de formele goedkeuring van de regeling uiterlijk 15 december zal worden ontvangen, waardoor de eerste voorschotten nog voor het einde van het jaar kunnen worden uitbetaald.

Minister Jetten voor Klimaat en Energie: “Er is de afgelopen maanden keihard gewerkt om het prijsplafond vanaf 2023 in te laten gaan. Ik ben blij dat we daar samen met de energieleveranciers en alle andere betrokken partijen onder hoge tijdsdruk in zijn geslaagd. Met dit prijsplafond nemen we de onzekerheid van grote prijsschommelingen bij de consument weg en zorgen we voor meer zekerheid over de energierekening.”

Borssele is voorkeurslocatie voor de twee nieuwe kerncentrales

Het kabinet heeft Borssele als voorkeurslocatie aangewezen voor de komst van twee nieuwe kerncentrales. De eerste voorbereidingen worden gestart voor de bouw van twee kerncentrales van de derde generatie. Op basis van de voorlopige inzichten zullen deze rond 2035 afgerond zijn en elk een vermogen van 1000 tot 1650 megawatt hebben. Daarmee zouden de twee reactoren in 9 tot 13 procent van de elektriciteitsproductie voorzien in 2035. Het kabinet bereidt daarnaast de bedrijfsduurverlenging van de bestaande kerncentrale in Borssele voor, zodat deze ook na 2033 veilig in bedrijf kan blijven.

Eerdere berichtgeving: Het is nog niet bekend waar de twee nieuwe kerncentrales, zoals afgesproken in het coalitieakkoord, komen te staan. Volgens Haagse bronnen wordt dit vrijdag in de ministerraad beslist. Er lijkt een voorkeur te zijn voor het Zeeuwse Borssele waar al een kerncentrale staat. Maar Eemshaven in Groningen en de Eerste Maasvlakte in Rotterdam zijn ook nog mogelijke locaties voor de nieuwe reactorcentrales. Meer hierover bij WNL.

467 meldingen over langdurige klachten na coronavaccinatie

Bij een stichting die bijhoudt hoeveel mensen langdurige klachten hebben nadat ze gevaccineerd zijn met een coronavaccin, zijn tot nu toe 467 meldingen binnengekomen. Die klachten zijn drie maanden na vaccinatie niet verdwenen en gaan onder meer over vermoeidheid, hoofdpijn en haaruitval, meldt C-support donderdag. Volgens de stichting houdt een kleine groep na vaccinatie klachten en is een verband met de vaccins nog onduidelijk.

Bij bijna de helft van de meldingen begonnen de klachten volgens C-support na de tweede vaccinatie. Ook hebben vrouwen vaker klachten dan mannen. Zij hadden vooral last van vermoeidheid en concentratie- en geheugenproblemen. De stichting zegt echter dat het nog moeilijk vast te stellen is of er een verband is tussen de langdurige klachten en de vaccins en dat daar meer onderzoek voor nodig is. Meer hierover bij Skipr

Qatar wil geen politieke statements maar 'Free Palestine' is overal zichtbaar

Van stadions tot markten, de aanwezigheid van Palestijnse vlaggen in heel Qatar is niet over het hoofd te zien. Hoewel de WK-organisatoren zeggen dat het tijdens het toernooi niet gewenst is om politieke statements te maken, lijkt het erop dat de kwestie 'Free Palestine' wordt omarmd door Qatari's, mensen in de hele Arabische wereld, evenals enkele bezoekende voetbalfans.

Ontmoetingen tussen Arabische voetbalfans en Israëlische journalisten zijn viraal gegaan op sociale media – samen met andere clips van een Engelse supporter die 'bevrijd Palestina' roept tijdens tv-interviews. Hoewel noch Israël noch Palestina aan het voetbaltoernooi deelnemen, is de steun voor Palestina prominent aanwezig tijdens het eerste WK in het Midden-Oosten, Guardian correspondent Michael Safi legt uit.

'Maak van uw kruis geen punt, kom naar Het Kruispunt' slechtste slogan van het jaar

Het Kruispunt, een multidisciplinair zorgcentrum voor bekkenproblematiek in Heemskerk, heeft dit jaar de wedstrijd om de slechtste slogan van het jaar gewonnen met hun slogan: 'Maak van uw kruis geen punt, kom naar Het Kruispunt'.

'Voetschimmel? Steek je middelteen op!’ van Mycosan eindigde op de tweede plaats, en de derde plaats was voor ‘Er vis er een jarig hoera hoera!’, van visspeciaalzaak Van Vis. 

Het Kruispunt (Foto: FOK!/DJMO)
Het Kruispunt (Foto: FOK!/DJMO)

Guillermo del Toro's Pinocchio is bijna briljant

De film vertelt het aloude verhaal van Gepetto die, dit keer nog duidelijker gemaakt door een uitgebreide introductie, na het verlies van zijn zoontje zich volledig stort op de houtbewerking waar hij zijn geld mee verdient. Zijn wens is om zijn zoontje na te maken met hout, maar het houten figuur, genaamd Pinocchio, komt tot zijn verrassing in een nacht tot leven. Lukt het Gepetto om zijn nieuwe zoon in de maatschappij te laten passen? Daarnaast moest hij hem ook beschermen van het Italië van Mussolini, want de achtergrond is ditmaal de fascistische jaren 30.

Tekort gastgezinnen voor Oekraïense mensen dreigt in de Randstad

RefugeeHomeNL zoekt dringend meer gastgezinnen om mensen uit Oekraïne op te vangen. In de Randstad-regio zijn zeker 1500 gastgezinnen nodig die hun deuren willen openstellen. Sinds februari kwamen veel Oekraïense mensen naar Nederland. Een groot aantal van hen vond een plekje in de Randstad en Eindhoven. RefugeeHomeNL plaatste zeker 62 procent van alle mensen bij een gastgezin in deze regio. Maar omdat de situatie lang voortduurt, zijn meer gastgezinnen nodig.

Drukte neemt toe
“RefugeeHomeNL vangt op het moment zo’n 1200 mensen op in de Randstad-regio”, vertelt Heleen van den Berg van het Rode Kruis. Het Rode Kruis werkt samen met het Leger des Heils, Vluchtelingenwerk Nederland en Takecarebnb binnen RefugeeHomeNL.

Van den Berg: “Er verblijven ook mensen in de drukbezette gemeentelijke opvang en bij particulieren thuis, zonder tussenkomst van een hulporganisatie. Het is hartverwarmend dat zij zo gastvrij zijn. Maar we constateren dat de laatste tijd meer vraag is naar ondersteuning door RefugeeHomeNL. Want niet iedereen kan het opbrengen hiermee door te gaan.”

Plekje terug in de regio
Robert Zaal van Takecarebnb legt verder uit: “Zij hebben behoefte aan ondersteuning door RefugeeHomeNL bij het vinden van een nieuwe plek. Want ze willen dat hun gasten goed terechtkomen."

"Wij willen graag een andere plek vinden in de regio waar de gasten nu wonen”, vervolgt Zaal. “Zij zijn daar voorzichtig begonnen aan een nieuw leven, gaan er naar school, maakten vrienden of hebben er een baan. Het is voor iedereen beter dat je die positieve ontwikkelingen niet doorbreekt door hen aan de andere kant van het land onder te brengen.”

Nu de winter zijn intrede heeft gedaan in Oekraïne houdt de organisatie er bovendien rekening mee dat meer vluchtelingen naar Nederland komen. “Dit alles maakt de oproep van RefugeeHomeNL extra urgent” zegt Van den Berg. “We roepen mensen die een geschikte plek hebben echt op zich te melden.”

Hoe werkt het?
Oekraïense vluchtelingen in Nederland kunnen via RefugeeHomeNL een plek krijgen bij een gastgezin. De organisatie kijkt vervolgens naar de samenstelling van het gastgezin en de gasten, houdt rekening met hun wensen en maakt de beste match.
Als er een klik is, gaan de gast(en) en het gasthuishouden een match aan voor drie maanden. Die kan worden verlengd naar zes maanden. Afhankelijk van de woonsituatie is langer mogelijk. Bijvoorbeeld als er een eigen keuken, bad- en/of woonkamer beschikbaar is.

Meld je aan!
Gastgezinnen melden zich aan via de website van RefugeeHomeNL. Er volgt een screeningsgesprek waarin wordt gekeken naar geschiktheid en beschikbaarheid van het gastgezin. Het gastgezin moet daarnaast een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) tonen.

Meer informatie over deelname vind je hier.

Belastingdienst krijgt nog 2 weken voor besluit herbeoordeling kinderopvangtoeslag

Een man uit Reusel wacht al 2 jaar op herbeoordeling van de kinderopvangtoeslag nadat hij eerder kinderopvangtoeslag moest terugbetalen. De Belastingdienst moet nu binnen 2 weken een besluit nemen op het verzoek van de man tot herbeoordeling van die toeslag, oordeelde de rechtbank Oost-Brabant donderdag. Gebeurt dit niet, dan moet de fiscus een dwangsom betalen die kan oplopen tot 15.000 euro.

De Belastingdienst liet tussen 2004 en 2019 duizenden ouders de volledige kinderopvangtoeslag terugbetalen omdat zij – vaak kleine – fouten hadden gemaakt bij de aanvraag. Veel ouders raakten hierdoor in de schulden en liepen tegen bijkomende problemen op. In december 2020 besloot de overheid om die ouders sneller en ruimer te compenseren. Eén van de afspraken is dat zij zo snel mogelijk 30.000 euro (als voorschot van de nog vast te stellen totale compensatie) krijgen.

Dit gebeurde ook bij een man uit Reusel. Hij deed in december 2020 zo'n verzoek tot herbeoordeling van de kinderopvangtoeslag en ontving het voorschot van 30.000 euro. In de wet is vastgelegd dat de Belastingdienst vervolgens binnen 1 jaar de exacte hoogte van de compensatie moet vaststellen en terugbetalen. Die termijn werd niet gehaald. De man stelde de overheidsdienst daarom in januari 2022 in gebreke. Daarna had de Belastingdienst nog eens 2 weken de tijd om een beslissing te nemen, maar ook die termijn haalde zij niet. Hierdoor moest de fiscus in mei 2022 een boete (dwangsom) van 1.442 euro aan de man betalen.

Er was (en is) echter nog altijd geen besluit genomen op het verzoek. Daarom stapte de man naar de rechter; hij ging in beroep tegen het niet tijdig nemen van een besluit.

Standpunt Belastingdienst
De fiscus erkent dat zij de beslistermijn heeft overschreden, maar zegt dat dat komt door bijzondere omstandigheden. Er kwamen namelijk veel meer aanvragen voor herbeoordeling van de kinderopvangtoeslag binnen dan was verwacht: 54.000 in totaal. Deze aanvragen – en eventuele bezwaren – beoordeelt de Belastingdienst naar eigen zeggen zorgvuldig en dat kost tijd. Daarom vragen zij de rechtbank om af te wijken van de standaard beslistermijn van 2 weken; zij willen 12 weken.

Die termijn van 12 weken zou volgens de dienst pas moeten ingaan als de herbeoordeling daadwerkelijk begint. Volgens de Belastingdienst is dat eerlijker voor ouders die niet procederen. De verzoeken van ouders worden namelijk op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. Als de rechter een beslistermijn vastlegt en ook nog dwangsommen in het vooruitzicht stelt bij ouders die een procedure starten (zoals bij de man uit Reusel), dan moet de Belastingdienst die zaken voorrang geven. Ouders die niet naar de rechter stappen, zouden dus nog langer moeten wachten, zegt de overheidsdienst.

Oordeel rechtbank
De rechtbank is het met de Belastingdienst eens dat er sprake is van bijzondere omstandigheden en dat daarom een beslistermijn van 12 weken moet worden toegekend. Maar die termijn is inmiddels (ruimschoots) verstreken. De rechtbank gaat er namelijk vanuit dat de fiscus meteen met de herbeoordeling aan de slag gaat en niet wacht tot een rechter uitspraak doet in een beroepsprocedure In de wet is bovendien al een ruime termijn van 1 jaar voor de herbeoordeling opgenomen, en er zijn al extra termijnen voorbij. Daarbij komt dat de termijn om alsnog te beslissen onzeker wordt als wordt ingestemd met wat de Belastingdienst vraagt.

De rechtbank is er niet van overtuigd dat de oplossing voor het probleem moet zijn dat ouders die naar de rechter stappen, dan maar moeten wachten tot de Belastingdienst voldoende capaciteit heeft en dat dus geen dwangsom kan worden opgelegd. Daarom bepaalt de rechtbank dat de Belastingdienst binnen 2 weken na de verzending van deze uitspraak alsnog op het verzoek van de man uit Reusel moet beslissen. Als de Belastingdienst dit niet doet, moet zij een dwangsom betalen van 100 euro per dag, met een maximum van 15.000 euro.

Oversterfte in november lager dan in oktober

In week 48 (28 november tot en met 4 december 2022) overleden naar schatting 3.400 mensen. Dat zijn er iets meer dan in de week ervoor (3 365), er was sprake van oversterfte. In heel november overleden 1.400 mensen (10 procent) meer dan verwacht, er was oversterfte in vier van de vijf weken van november. De sterfte was vooral hoger onder 65- tot 80-jarigen. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

De sterftecijfers van november gaan over vijf weken, week 44 tot en met week 48 (31 oktober tot en met 4 december 2022). In vier van de vijf weken lag het aantal overledenen boven de verwachte sterfte, en ook buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. In oktober was er in alle weken sprake van oversterfte. Die maand overleden wekelijks gemiddeld bijna 450 mensen meer dan verwacht, in november is dat afgenomen naar bijna 300 per week.

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers en overige bevolking hoger dan verwacht
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, was in week 48 iets afgenomen ten opzichte van de week ervoor. De sterfte onder de overige bevolking was op basis van de schatting juist iets toegenomen. Er overleden bijna 1.300 Wlz-zorggebruikers en ruim 2.100 mensen van de overige bevolking. Bij beide groepen was dit meer dan verwacht, er was in deze maand in week 48 voor het eerst sprake van oversterfte onder de overige bevolking.

In heel november overleden 700 meer Wlz-zorggebruikers dan verwacht. In twee van de vijf weken van november was er oversterfte, bijna 13 procent hoger dan verwacht. De sterfte onder de overige bevolking was in november eveneens ongeveer 700 hoger dan de verwachte sterfte. De sterfte lag behalve in de laatste week van november wel binnen het interval van gewoonlijke fluctuaties en was bijna 8 procent hoger dan verwacht.

Oversterfte onder 65- tot 80-jarigen houdt in november aan
De sterfte onder 80-plussers was in week 48 ongeveer gelijk aan die in de voorgaande week: er overleden naar schatting bijna 1.900 mensen van 80 jaar of ouder. Dat zijn er bijna 200 meer dan verwacht voor deze periode, maar er is geen sprake van oversterfte. In heel november overleden ruim 700 meer 80-plussers dan verwacht voor die maand. Behalve in week 47 was er echter geen oversterfte in deze leeftijdsgroep. De sterfte was 9 procent hoger dan verwacht.

Onder mensen van 65 tot 80 jaar overleden in week 48 naar schatting 1.100 mensen, ongeveer 135 meer dan verwacht. In heel november overleden naar schatting 570 meer mensen van 65 tot 80 jaar dan verwacht, in alle vijf weken was er oversterfte. De sterfte was 12 procent hoger dan verwacht.

De sterfte was onder mensen jonger dan 65 jaar in week 48 naar schatting 450, dat is hoger dan verwacht, er was sprake van oversterfte. Voor deze leeftijdsgroep was de sterfte in november iets meer dan de verwachte sterfte voor die maand. Er was in drie van de vijf weken sprake van oversterfte. De sterfte was deze maand 7 procent hoger dan verwacht.

Sterfte aan COVID-19 tot en met juli bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met juli 2022 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 45.470 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met juli 2022. Naast de coronapandemie is er vanaf half maart dertien weken lang een griepepidemie in Nederland geweest (RIVM).

FOK! Wat een weer: mistig begin, later is de zon te zien

winterbanner

Goede morgen!

Het land is gehuld in code geel door mist. Het zicht kan minder dan 200 meter zijn en wegdelen kunnen bevroren zijn. Deze mist trekt in de ochtend weg, vooral in het noorden en midden van het land kan het glad zijn. Op de wadden kan er een winters buitje vallen. Wel blijft het bewolkt, maar is ook de zon te zien bij zo'n 2 graden. Waaien doet het bijna niet, de wind die er is kan vanuit alle hoeken komen. Vanavond gaat het weer licht vriezen waardoor het opnieuw glad kan worden.

Morgen is het dan zo ver, dan zijn de sneeuwkansen het grootst, maar dat lees je morgen in een nieuw weerbericht. Tot dan!

Een uitkijkje over de Maas te Venlo, toen de zon net onder was (Foto: Pukeko)
Een uitkijkje over de Maas te Venlo, toen de zon net onder was (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Suicide Squad: Kill the Justice League verschijnt 26 mei 2023

Uitgever Warner Bros. Games en ontwikkelaar Rocksteady Studios hebben aangekondigd dat Suicide Squad: Kill the Justice League op 26 mei 2023 wordt uitgebracht voor PlayStation 5, Xbox Series en pc via Steam.

Suicide Squad: Kill the Justice League bevat een nieuw verhaal dat zich afspeelt in het DC-universum. Het speelt zich af in een open-wereld Metropolis. Het verhaal volgt Suicide Squad-leden Harley Quinn, Deadshot, Captain Boomerang en King Shark die een missie moeten ondernemen om de aarde te redden en 's werelds grootste DC Super Heroes, The Justice League, te doden. De teamleden hebben dodelijke explosieven in hun hoofd, dus alle vier de DC-superschurken hebben geen andere keuze dan samen te werken en deze opdracht uit te voeren als onderdeel van Amanda Wallers beruchte Task Force X.

Elk teamlid heeft zijn eigen unieke moveset met snelle verplaatsingsmogelijkheden om vrijelijk de dynamische open wereld van Metropolis te verkennen. Ook hebben ze elk weer andere wapens die te customizen zijn en skills om onder de knie te krijgen.

De game is gebaseerd op iconische DC-personages en ontwikkeld door Rocksteady Studios, makers van de veelgeprezen Batman: Arkham-serie. Suicide Squad: Kill the Justice League kan alleen of met maximaal vier spelers in online coöp kan worden gespeeld.

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon aangekondigd voor Switch

Uitgever Nintendo en ontwikkelaar PlatinumGames hebben de actie-avonturengame Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon voor Switch aangekondigd. Het wordt uitgebracht op 17 maart 2023.

Lang voordat deze leerling van de zwarte kunsten Bayonetta zou gaan heten, maakte ze een reis naar het verboden Avalon Forest. Naast haar was Cheshire, haar allereerste demon, die Cereza's knuffel bezat. Speel als Cereza en Cheshire en zoek door het verraderlijke bos naar de kracht om Cereza's moeder te redden.

in Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon bestuur je zowel Cheshire als Cereza om puzzels op te lossen en duivels af te weren. Gebruik de linker Joy-Con-controller om Cereza te verplaatsen en vijanden te binden met haar magie. Beweeg Cheshire met de rechter Joy-Con-controller om te hakken en allerlei demonische dingen te doen.

Baldur's Gate III komt in augustus 2023 uit

Baldur's Gate III verlaat in augustus 2023 Early Access en wordt dan uitgebracht voor pc via Steam en GOG, zo kondigde ontwikkelaar Larian Studios aan.

Een nieuwe trailer introduceert de personages Minsc en Jaheira, legendes van Baldur's Gate die zich opnieuw zullen mengen in de strijd in Baldur's Gate III, plus de stad Baldur's Gate, een van de meest welvarende en invloedrijke steden van Faerun.

Er komt ook een Collector's Edition van Baldur's Gate III beschikbaar. Het bevat:

 • Mindflayer vs. Drow Battle Diorama – een gevechtsdiorama van Mindflayer en Drow in een dodelijke uitwisseling van mes en psionische macht. Dit Collector's Edition-beeld is gemaakt van hoogwaardig PVC / ABS-kunststof en heeft een fijn geschilderde en met de hand afgewerkte, ronde schilderachtige voet die het ondergrondse rijk van de Underdark uitbeeldt. Het is 25cm hoog en weegt 1,1kg
 • Kunstboek met harde kaft – Ontdek de kunst en het ontwerp van Baldur's Gate III in dit kunstboek met harde kaft, geschreven door Larian. Met ongeveer 160 pagina's concept art en omgevingsontwerp geïnspireerd door de Forgotten Realms. Binnenpagina's gedrukt op satijn 170 g/m² papier met vergulde folieranden, met een slijtvaste PP-laminaat omslag.
 • Character Sheets – Een set van vier pagina's Dungeons & Dragons character sheets voor elk Baldur's Gate III Origin-personage.
 • Stoffen kaart - Een enkelzijdige A3-kaart van Faerun, gemaakt van zijdesatijnstof
 • Tadpole Keyring - Een op kikkervisjes geïnspireerde metalen sleutelhanger gemaakt van zinklegering
 • Stickers – 32 gestanste vinylstickers geïnspireerd op Baldur's Gate III. Bevat schattige, op maat geïllustreerde personages en krijgerlogo's van Larian Studios.
 • Magic: The Gathering Booster Pack – Drie Magic: The Gathering booster packs met de kaartenset "Commander Legends: Battle for Baldur's Gate", met personages uit Baldur's Gate III. (Beperkt tot de eerste 15.000 verkochte Collector's Editions.)
 • Collector's Edition-certificaat – Een certificaat van echtheid geserialiseerd met het unieke nummer van uw Collector's Edition. Enkelzijdig, spotvernis, hot foil en blinddruk.
 • Baldur's Gate III D20 - Extra grote, op maat gegraveerde metalen dobbelstenen gebaseerd op het digitale dobbelsteenontwerp van Baldur's Gate III. Gemaakt van zinklegering.

Bandai Namco geeft meer informatie over Tekken 8

Bandai Namco heeft een nieuwe teaser-trailer en screenshots uitgebracht voor Tekken 8 die het verhaal en de gameplay introduceren.

Tekken 8 vervolgt het verhaal van de Mishima- en Kazama-bloedlijnen en hun vader-en-zoon issues. De wereld is diep verstrikt in de verwoestende oorlog tussen Kazuya Mishima en Jin Kazama. Na een ogenschijnlijk nederlaag tegen Kazuya te hebben geleden, staat Jin zijn eigen lot onder ogen. Zijn moeder, Jun Kazama, verschijnt na haar lange afwezigheid om te proberen het tij te keren in deze oorlog.

De game bevat nieuwe gameplay gericht op 'agressieve' tactieken. Met behoud van de unieke vechtgame-identiteit van Tekken, wil de ontwikkelaar spectaculair zijn voor zowel spelers als toeschouwers. Dat doen ze onder andere door middel van schermschokkende aanvallen en omgevingen die zowel dynamisch als vernietigbaar zijn. De trailer belicht een nieuw spelmechanisme genaamd het "Heat System", dat agressieve aanvallen activeert met speciale bewegingen en bonussen voor de aanvallen van elk personage. De trailer toont ook de terugkeer van personages zoals Paul Phoenix, Marshall Law, King, Lars Alexandersson en Jack-8.

Tekken 8 is in ontwikkeling voor PlayStation 5, Xbox Series en pc via Steam.

Death Stranding 2 aangekondigd voor PS5

Uitgever Sony Interactive Entertainment en ontwikkelaar Kojima Productions hebben Death Stranding 2, wat de werktitel is, voor PlayStation 5 aangekondigd. Een releasedatum is niet bekendgemaakt.

De nieuwste titel wordt geproduceerd, geschreven, geregisseerd en ontworpen door Hideo Kojima. De tot nu toe aangekondigde cast bestaat uit Norman Reedus, Lea Seydoux, Elle Fanning, Shioli Kutsuna en Troy Baker. Of we weer een overwerkte postbode moeten spelen weten we nog niet: het is natuurlijk Kojima die ons weer compleet op het verkeerde been kan zetten.

Horizon Forbidden West DLC 'Burning Shores' aangekondigd

Uitgever Sony Interactive Entertainment en ontwikkelaar Guerrilla Games hebben Horizon Forbidden West: Burning Shores aangekondigd. De DLC wordt 19 april 2023 exclusief voor PlayStation 5 uitgebracht, er is geen versie voor PlayStation 4 gepland.

In Horizon Forbidden West: Burning Shores gaat Aloy naar de ongetemde wildernis van Los Angeles, nu een verraderlijke vulkanische archipel. Ze reist naar een gevaarlijke nieuwe regio ten zuiden van de Tenakth Clan Lands, met een verhaallijn die volgt vanaf waar Horizon Forbidden West eindigde.

De hel breekt los vanaf 6 juni in Diablo IV

Juni wordt een drukke maand met grote game-releases en Activision Blizzard gooit er nog een op de stapel: Diablo IV wordt 6 juni 2023 uitgebracht voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One en pc via Battle.net.

De demon Lilith en de engel Inarius verenigden zich om de wereld van Sanctuary te creëren in hun verlangen om te ontsnappen aan het eeuwige conflict tussen hemel en hel. Maar nu, decennia na de gebeurtenissen in Diablo III: Reaper of Souls, zijn het elkaars vijanden die hun toevlucht hebben genomen tot oorlog tegen elkaar met hun respectieve volgelingen. De landen van Sanctuary worden geplaagd door demonen. Spelers kunnen kiezen uit vijf klassen: Druid, Rogue, Sorcerer, Barbarian en Necromancer. Elk heeft weer uitgebreide skilltrees die zorgen dat je demonen kunt verslaan op jouw manier.

From Software kondigt Armored Core VI aan

Uitgever Bandai Namco en ontwikkelaar FromSoftware hebben Armored Core VI: Fires of Rubicon aangekondigd voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One en pc. Het wordt uitgebracht in 2023.

In Armored Core VI: Fires of Rubicon kunnen spelers zich vrij bewegen door enorme omgevingen met snelle mechs. FromSoftware belooft dat de game uitdagende en memorabele gevechten zal bevatten, samen met een robuust voortgangssysteem en diepgaande gameplay. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door het zelf samenstellen van mechs en de gevechten met enorme eindbazen.

Final Fantasy XVI komt 22 juni uit

Als toetje had The Game Awards een trailer van Final Fantasy XVI waarin we naast een hoop actie ook eindelijk een releasedatum te zien krijgen. Vanaf 22 juni is de game te spelen op PlayStation 5.

Final Fantasy XVI brengt on naar het rijk Valisthea, waar Eikons leven. Deze sterke en dodelijke wezens huizen in Dominants – een enkele man of vrouw die is gezegend met het vermogen om de kracht van zo’n Eikon te kunnen gebruiken. Het verhaal volgt Clive Rosfield, een jongeman die zich heeft toegelegd op de zwaardvechtkunst en ook wel de First Shield of Rosaria wordt genoemd, die de opdracht krijgt om te waken over zijn jongere broer Joshua - de Dominant van de Phoenix. Maar dan zetten onvoorziene gebeurtenissen Clive op een duistere en gevaarlijke weg naar wraak.

BMW maakt een einde aan dealerkortingen

Om uniforme prijzen voor haar nieuw te verkopen auto's te kunnen afdwingen, is BMW van plan om in de toekomst alleen centraal verkoopcontracten af te sluiten. Autodealers wordt zo de mogelijkheid ontnomen om kortingen te geven aan hun klanten. Ondertussen hangt BMW in Groot-Brittannië een fikse boete boven het hoofd. 

BMW-dealers kunnen straks geen kortingen meer geven aan autokopers - het concern wil in de toekomst het koopcontract met klanten zelf afsluiten. Verkoopdirecteur Pieter Nota vertelde de 'Automobilwoche' het volgende: "We beginnen in 2024 met het merk Mini in Europa en introduceren dit in 2026 voor alle BMW-modellen." Dit betekent dat de dealer alleen optreedt als tussenpersoon en klantadviseur namens BMW.

Zo kan de groep uniforme prijzen afdwingen voor zijn nieuwe voertuigen in heel Duitsland. Voor elk verkocht voertuig betaalt BMW de dealer een commissie, zei Nota: "Dit geldt zowel voor de auto die een vaste klant bij zijn dealer koopt als voor voertuigen die klanten volledig online kopen. In deze gevallen moeten ze een dealer selecteren. wie het voertuig zal aeveren. De commissie wordt in beide gevallen uitgekeerd."

Inmiddels heeft de Britse mededingingsautoriteit CMA een boete opgelegd aan BMW wegens mogelijke antitrustovertredingen. De CMA zei ervan uit te gaan dat de autofabrikant uit München belangrijke informatie achterhoudt over het onderzoek naar mogelijke samenspanning bij de inzameling en recycling van afgedankte auto's. De boete is £ 30.000 plus £ 15.000 per dag totdat BMW de gevraagde informatie verstrekt.

BMW verklaarde binnen het kader van de wettelijke vereisten met de verantwoordelijke autoriteiten samen te werken. Het bedrijf behoudt zich echter zijn rechten van verdediging voor als autoriteiten hun wettelijke bevoegdheden overschrijden. "De door de CMA opgelegde boete is een reactie op het standpunt van BMW AG dat de CMA niet de macht heeft om buitenlandse bedrijven te dwingen documenten te overleggen die volledig buiten de jurisdictie van het VK vallen."

BMW zal de rechtmatigheid van de boete laten toetsen door een rechtbank. Aanleiding voor het dispuut zijn onderzoeken die medio maart zijn gestart. Het gaat om afspraken over de inzameling, verwerking en recycling van sloopauto's. Naast de EU-commissie heeft ook de CMA destijds onderzoeken ingesteld.

Hades 2 aangekondigd

Supergiant Games heeft Hades 2 aangekondigd tijdens de Game Awards. De verhaalgedreven roguelike heeft een nieuw personage in de hoofdrol en de onthullingstrailer toont ook een aantal goden die we nog niet haden gezien. Het is de eerste keer dat Supergiant een sequel maakt voor een van hun games.

Hades 2 komt net als het origineel eerst naar Early Access, dat moet ergens in 2023 gebeuren.

Kort geding voor latere datum Nederlandse excuses slavernijverleden Suriname

Vijf stichtingen die de belangen van Surinaamse Nederlanders behartigen zijn van mening dat het kabinet de excuses voor het slavernijverleden die het op 19 december wil maken moet uitstellen. Ze eisen middels een kort geding verplaatsing van de datum waarop de excuses worden aangeboden. Premier Rutte wil wel vasthouden aan de eerder genoemde datum van 19 december. Meer hierover bij RTLNieuws.

Street Fighter 6 komt op 2 juni 2023 uit

Street Figthter 6 komt op 2 juni 2023 uit. De vechtgame van Capcom is dan beschikbaar in drie verschillende edities. De inhoud daarvan kun je hieronder nalezen. Het spel is in de maak voor PS5, PS4, Xbox Series X|S en pc.

 • Standard Edition
  • A copy of Street Fighter 6
  • Outfit 1 Color 10 for 6 characters
  • Special Titles and Stickers
 • Deluxe Edition
  • A copy of Street Fighter 6
  • Outfit 1 Color 10 for 6 characters
  • Special Titles and Stickers
  • Year 1 Character Pass
 • Ultimate Edition
  • A copy of Street Fighter 6
  • Outfit 1 Color 10 for 6 characters
  • Special Titles and Stickers
  • Year 1 Ultimate Pass

Macron: gratis condooms voor Franse jongeren

Franse jongeren van 18 tot en met 25 jaar kunnen vanaf 1 januari gratis condooms krijgen, zo heeft president Macron meegedeeld. Het is de bedoeling dat apotheken ze gaan verstrekken aan de jongelui. De maatregel heeft als doel seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) tegen te gaan. Meer hierover bij de NOS

Condoms to be free for young people in France, Macron says https://t.co/RvpuGac2aO pic.twitter.com/wRA6h5P38u

— Reuters (@Reuters) December 8, 2022

Returnal komt begin 2023 naar pc

Returnal komt 'begin 2023' naar pc. Dat heeft Sony aangekondigd tijdens de Game Awards. De roguelike third-person shooter van ontwikkelaar Housemarque kwam al in april 2021 uit voor PS5.

In Returnal speel je als Selene, een astronaut die neergestort is op een vreemd buitenaardse planeet genaamd Atropos. Selene moet de vijandige aliens die er wonen overleven en allerlei supernatuurlijke gebeurtenissen leren begrijpen.

Dead Cells krijgt Castlevania DLC

Dead Cells, de populaire indie roguelike uit 2018, krijgt begin 2023 Castlevania crossover DLC. Dat heeft ontwikkelaar Motion Twin aangekondigd tijdens de Game Awards. 'Return to Castlevania' voegt Dracula's kasteel als nieuwe speellocatie. Daarnaast kun je uiteraard allerlei klassieke vijanden en wapens. Ten slotte kun je ook drie nieuwe eindbazen verwachten.

Dead Cells is inmiddels speelbaar op alle consoles en ook op iOS en Android.

Groenland: het oudst bekende DNA gedecodeerd

Een team van de Universiteit van Kopenhagen heeft het oudste tot nu toe bekende DNA gedecodeerd. Het is ongeveer twee miljoen jaar oud, werd ontdekt in het noorden van Groenland en is volgens de informatie niet afkomstig van één enkel levend wezen, maar is een mengsel van overblijfselen van vele dieren en planten.

De onderzoeksgroep gebruikte het genetisch materiaal om verschillende land- en waterbewoners te identificeren, zoals rendieren, konijnen, ganzen en lemmingen, maar ook coniferen, populieren en paddenstoelen. Verrassend genoeg vonden de onderzoekers ook DNA van mastodonten tussen de genfragmenten. De proboscidea leefden tot het einde van de laatste ijstijd op het Amerikaanse continent. Het was nog niet bekend dat ze ook noordelijker op Groenland voorkwamen.

Het meest recent ontdekte DNA is afkomstig van een mammoet in Siberië en zou tussen de 1,2 en 1,6 miljoen jaar oud zijn.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #898
special
Random Pics van de Dag #897
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
©FOK.nl e.a.