WHO bezorgd over toenemende antibioticaresistentie

De Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen over de toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica. WHO-expert van Weezenbeek zei dat antibioticaresistentie een wereldwijde bedreiging vormt, zowel voor de volksgezondheid als voor de economie.

De WHO schat dat jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen mensen sterven omdat antibiotica niet werkzaam zijn tegen hun infecties.

In Genève presenteerde de organisatie een nieuw rapport over antibioticaresistentie. Onlangs meldde de EU-gezondheidsautoriteit ECDC dat jaarlijks meer dan 35.000 mensen sterven in de Europese Economische Ruimte als gevolg van antibioticaresistentie. De gevolgen voor de gezondheid zijn daarmee vergelijkbaar met die van griep, tuberculose en aids samen, aldus de autoriteit.

Volgens het WHO-rapport is tussen 2017 en 2021 het aantal bloedbaaninfecties (bloedvergiftiging /sepsis) veroorzaakt door resistente Escherichia coli, Salmonella spp. en resistente gonorroe-bacteriën wereldwijd met minstens 15 procent toegenomen. Mogelijk komt dit ook door het veelvuldig gebruik van antibiotica tijdens de coronapandemie.