FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 augustus 2022

Random Pics van de Dag #712

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Letland haalt omstreden USSR monument om

In Riga, Letland is vandaag een omstreden monument uit de Sovjet tijd afgebroken. Het monument, een obelisk van 79m hoog met ondersteunende standbeelden, was opgericht in 1985 ter ere van de overwinning van de Russen op de Nazi Duitsers in Letland. Waarna een nog verschrikkelijker periode van onderdrukking en repressie begon voor het huidige Letland onder het USSR-bewind.

Een deel van de geschiedenis dat de lokalen zich vaak niet meer kunnen herinneren. De reden dat het monument als omstreden beschouwd kan worden, is doordat de in Letland woonachtige Russische bevolking (gesponsord door Rusland) jaarlijkse optochten organiseert rondom dit soort monumenten.

Met een niet-russisch stadsbestuur en de huidige oorlog in Oekraïne als aanleiding, is het nu het moment om dergelijke monumenten die herinneren aan de zwartste periode van de Letse geschiedenis, gewoon om te halen.

Artsen zonder Grenzen verlenen noodzakelijke medische zorg bij Ter Apel

Het wordt van kwaad tot erger bij het azc in Ter Apel. De vluchtelingen daar hebben het inmiddels zo slecht dat Artsen zonder Grenzen is ingeschakeld. Die komen normaal in actie in oorlogsgebieden als Syrië en Irak. Een paar vluchtelingen zijn direct naar het ziekenhuis doorgestuurd, een persoon wegens een verwaarloosde diabetes door gebrek aan insuline en een persoon met ernstige hartklachten.

FC Twente uitgeschakeld in Europa na gelijkspel tegen Fiorentina

FC Twente is er donderdag niet in geslaagd het hoofdtoernooi van de Conference League te bereiken. De ploeg van trainer Ron Jans kwam tegen Fiorentina niet tot scoren, en doordat de heenwedstrijd met 2-1 werd verloren, is het Europees avontuur voor Twente voorbij.

In tegenstelling tot de heenwedstrijd tegen Fiorentina begon FC Twente goed aan de wedstrijd en na een kwartier spelen had Michel Vlap de kans om de score te openen tegen de Italiaanse ploeg, maar werd zijn inzet van de lijn gehaald. Ook Fiorentina was dicht bij de openingstreffer, maar Lars Unnerstall redde knap.

In de tweede helft kreeg Václav Cerný een goede schietkans. De buitenspeler kreeg dé kans om de score te openen na goed werk van Virgil Misidjan, maar Fiorentina-verdediger Igor lag in de weg. Twente bleef het proberen, maar dat zorgde er ook voor dat er ruimte lag voor de tegenstander. Fiorentina profiteerde daar op spectaculaire wijze bijna van. De omhaal van Rolando Mandragora trof echter de paal.

In de laatste minuut van de blessuretijd had Brenet dé kans om FC Twente naar de verlenging te loodsen. Zijn kopbal in de korte hoek werd echter fraai gekeerd door Fiorentina-doelman Pietro Terracciano. Daardoor zit het Europese avontuur voor FC Twente er alweer op.

WHO meldt afname nieuwe besmettingen met apenpokken

Het aantal gevallen van apenpokken lijkt wereldwijd af te nemen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie waren er vorige week 6.000 gemelde besmettingen, dat is 21 procent minder dan de week ervoor.

Volgens de WHO zou dit een eerste teken kunnen zijn dat het aantal nieuwe besmettingen daalt, in ieder geval in de Europese regio. Dit omvat 53 landen, waaronder de EU, Rusland, Israël en Turkmenistan. In de Amerikaanse regio bleef het aantal gevallen van apenpokken echter stijgen.

In Nederland lijkt ook een dalende trend in het aantal nieuwe besmettingen te zijn ingezet. 

Ajax treft Liverpool, Napoli en Rangers in groepsfase Champions League

Ajax is bij de loting voor de groepsfase van de Champions League gekoppeld aan Liverpool, Napoli en Rangers FC.

Twee jaar geleden werd Ajax ook gekoppeld aan Liverpool. Toen verloren de Amsterdammers met twee keer 1-0 van Liverpool. Ajax ging in dat jaar ook niet door in de Champions League.

Tegen Napoli speelde Ajax alleen in het seizoen 1969/1970 tegenstander in Europees verband. In de toenmalige Jaarbeursstedenbeker zegevierden de Italianen thuis met 1-0, maar Ajax haalde thuis na verlenging uit met 4-0.

De laatste tegenstander waar Ajax aan werd gekoppeld is Rangers FC. De Schotten waren woensdag nog te sterk voor PSV. In het seizoen 1996/1997 speelde de Amsterdammers tegen de Schotse ploeg, toen nog Glasgow Rangers, en werd er in beide wedstrijden gewonnen.

Vine wint eerste bergrit in Vuelta, Evenepoel slaat slag in klassement en is nieuwe leider

De Australiër Jay Vine heeft in zeer slechte weersomstandigheden de eerste bergrit in de Vuelta gewonnen. De renner van Alpecin-Deceuninck vertrok op de slotklim uit de groep van de favorieten en haalde vroege vluchter Mark Padun bij en kwam vervolgens solo aan. Op vijftien seconden werd Remco Evenepoel tweede en nam daarbij de leiderstrui over van Rudy Molard.

Vrij snel in de etappe reed er een kopgroep van tien weg. Al snel liep de voorsprong van de kopgroep op naar de vijf minuten, waar Groupama - FDJ de controle had over het peloton. Halverwege de rit hielp Quick-Step Alpha Vinyl daarbij en bleef de voorsprong rond de vijf minuten hangen, maar nadat Ineos de kop in het peloton had overgenomen ging de voorsprong hard achteruit.

Op de voorlaatste klim van de dag was Mark Padun de sterkste van de kopgroep. De Oekraïner had op de top van de Collada De Brenes nog een mooie voorsprong op de kop van het peloton, maar in de natte afdaling ging het niet heel erg soepel voor Padun en aan de voet was de voorsprong nog maar één minuut op het peloton, waar wereldkampioen Julian Alaphilippe de kop had genomen.

Op de slotklim trrok Jay Vine al snel ten aanval. De Australiër kreeg niemand mee en ging op zoek naar Padun en zou hem ook bijhalen en zou hem vrij snel achterlaten. Daarachter nam Remco Evenepoel de leiding. De Belg nam de kop en zijn concurrenten moesten één voor één passen, waaronder drievoudig winnaar Primoz Roglic. Alleen Enric Mas kon het wiel van de Belg houden en samen reden ze langzaam weg bij de anderen. Ondanks het hoge tempo konden ze Vine niet meer bijhalen en pakte de winst op de beklimming van de Pico Jano. Evenepoel werd tweede op vijftien seconden, voor Mas. Roglic verloor vandaag bijna anderhalve minuut op Evenepoel.

Alonso: "Had een vreemd gevoel bij gesprekken met Alpine"

Fernando Alonso verklaarde een vreemd gevoel te hebben bij de maandenlange onderhandelingen met zijn werkgever Alpine. Volgens de tweevoudig wereldkampioen verliepen de onderhandelingen stroef nadat hij kenbaar maakte nog minstens twee jaar actief te willen zijn. Het Franse team wilde hem slechts een eenjarig contract aanbieden met een optie voor nog een seizoen.

"Voor mij was het een logische zet om te verkassen naar Aston Martin", legde Alonso uit tijdens de persconferentie in Spa-Franchorchamps. "Het team wilde me graag en liet vertrouwen zien in mijn kunsten op en naast de baan. Het contract werd getekend op de maandagochtend na de race in Hongarije. We besloten het snel openbaar te maken voordat het naar de pers lekte".

"De gesprekken met Alpine vertoonden al enige maanden geen progressie. Uiteindelijk is het ook een kwestie van vertrouwen dat je voelt, en hoe graag het team je wil. Het voelde altijd al vreemd. Aston Martin wilde me echt en waardeerde mijn prestaties van de afgelopen twee seizoenen".

Overstap Alonso verrast Szafnauer

Het plotse vertrek van Alonso leek in eerste instantie het gehele team van Alpine te verrassen, maar volgens de Spanjaard had waarschijnlijk alleen Alpine-teambaas Otmar Szafnauer geen benul van de overstap: "Ik heb Laurent Rossi, Luca de Meo en al mijn monteurs geïnformeerd. Alle mensen die betrokken waren bij de onderhandelingen zijn op de hoogte gebracht. Szafnauer was daar geen onderdeel van. Waarschijnlijk hebben Rossi en De Meo hem voor de bekendmaking niet op de hoogte gesteld en daarover was hij verrast".

Alonso: "Had een vreemd gevoel bij de gesprekken met Alpine" (Philip Platzer / Red Bull Content Pool)
Alonso: "Had een vreemd gevoel bij de gesprekken met Alpine" (Philip Platzer / Red Bull Content Pool)

Staking heeft vrijdag grote gevolgen op het spoor

Vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV hebben voor morgen een staking aangekondigd. Deze staking houdt in dat er op vrijdag 26 augustus de hele dag helaas geen NS-treinen rijden in het overgrote deel van de provincie Zuid-Holland. Een woordvoerder van de NS: "We adviseren onze reizigers van, naar en binnen deze regio alternatief vervoer te kiezen of hun reis uit te stellen. Alternatief busvervoer is niet mogelijk. NS vindt het buitengewoon vervelend voor reizigers die hiermee te maken krijgen."

Langere reistijden, vaker overstappen
De woordvoerder: "Om de dienstregeling in de rest van Nederland zo goed mogelijk te rijden, laten we treinen stoppen en vertrekken van de stations Alphen aan den Rijn, Hoofddorp, Gouda, Haarlem en Lage Zwaluwe. Toch heeft deze staking grote gevolgen op het treinvervoer. Het stakingsgebied speelt namelijk een belangrijke rol in onze dienstregeling en dat maakt dat ook in de rest van het land reizigers hinder ondervinden van de staking. Dit betekent dat reizigers rekening moeten houden met langere reistijden en vaker overstappen. Thalys en Eurostar rijden volgens de normale dienstregeling. IC Brussel rijdt minder vaak, maar met gebruikelijke stop op Rotterdam Centraal."

Reisplanner donderdagavond bijgewerkt
Ze vervolgt: "We adviseren onze reizigers kort voor vertrek de Reisplanner te raadplegen. Die is in de loop van donderdagavond bijgewerkt. Treinen van overige vervoerders - waaronder R-net tussen Alphen aan den Rijn en Gouda, en tussen Dordrecht en Geldermalsen - rijden morgen wel. Komend weekend verwachten we in het gehele land de normale dienstregeling te kunnen rijden."

Cao-gesprekken
Ze besluit met: "We begrijpen de zorgen van onze collega's over de financiële situatie en werk-privé balans heel goed. De waardering voor onze collega's in een voor ieder onzekere tijd willen we daarom graag terug laten komen in de nieuwe cao. Tegelijkertijd hebben we als bedrijf te maken met krappe arbeidsmarkt, stijgende prijzen en achterblijvende reizigersaantallen. We zien voldoende aanknopingspunten om het gesprek te hervatten voor een goede cao voor onze collega's en praten hier graag over verder met de vakbonden."

80 gestolen paardenzadels teruggevonden in Polen

De politie heeft in Polen tachtig gestolen paardenzadels teruggevonden. Deze zadels hebben waarschijnlijk te maken met meerdere inbraken in heel Nederland, waaronder begin juni in Tjalhuizum, Abbega en Haskerhorne. Een 32-jarige man is in Polen aangehouden, op verdenking van heling. Of hij ook betrokken is bij de diefstallen wordt nog onderzocht.

De inbraken in Friesland waren het startpunt van het onderzoek. In de nacht van 2 op 3 juni werden in Tjalhuizum en Abbega al tientallen zadels gestolen, met een door aangevers geschatte totaalwaarde van 150.000 euro. De nacht erop werden in Haskerhorne nog eens vier zadels gestolen.

De politie startte een onderzoek. Zo werden camerabeelden veiliggesteld en werd een buurtonderzoek uitgevoerd. Ook bleek dat in mei en juni in Midden- en Zuid-Nederland ook zadels zijn gestolen.

Aangeboden op Poolse vraag- en aanbodsite
De gedupeerden van de diefstallen zaten ondertussen ook niet stil. Zij ontdekten dat de zadels te koop werden aangeboden op een Poolse vraag- en aanbodsite en lichtten de politie in over hun ontdekking.

Daarop richtte het onderzoek in samenwerking met de Poolse politie zich op die aanbieder van de zadels. Er volgde een inval bij hem, waar tachtig gestolen zadels werden aangetroffen en de man werd aangehouden. De zadels zijn in beslag genomen en momenteel is de politie bezig om de zadels te identificeren, zodat ze in overleg met de Poolse autoriteiten kunnen worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren.

Het onderzoek gaat verder en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

NS vindt F1-fans belangrijker dan Kensington-fans

Op 3 september, als NS grote groepen reizigers vervoert vanaf de F1 op Zandvoort, wordt er ook topdrukte verwacht in het Amsterdamse ArenA-gebied. De ArenA zit vol supporters voor de voetbalwedstrijd Ajax – Cambuur. Daarnaast zijn er uitverkochte concerten in Ziggo Dome (Kensington) en AFAS Live (Yade Lauren).

Precies op het moment dat de voetbalwedstrijd eindigt, zitten de treinen rondom het ArenA-gebied vol met F1-fans op weg naar huis. Vanwege de sterk aangepaste dienstregeling dit weekend is extra treinen rijden of extra stops maken niet mogelijk. NS kan daarom de veiligheid van reizigers op station Amsterdam Bijlmer ArenA niet waarborgen.

Het verplaatsen van de wedstrijd Ajax - Cambuur naar een andere dag, een andere plek of een ander tijdstip, bleek niet mogelijk. Daardoor zijn we helaas genoodzaakt vanaf circa 14:15 uur geen treinen meer te laten stoppen op de stations Amsterdam Bijlmer ArenA, Holendrecht en een deel van Duivendrecht. We roepen alle fans op alternatief vervoer te zoeken naar het ArenA-gebied. Het gebied blijft wel bereikbaar met de metro’s van GVB.

Baas van de Ziggo Dome, Danny Damman, is niet blij. "We hebben een groot probleem”, aldus Damman in de Telegraaf. "Dan heb ik het niet over de fans. Maar ook over de enorme hoeveelheid flexpersoneel waar wij gebruik van maken en die nu de Ziggo Dome niet kunnen bereiken.”

Er heeft de afgelopen weken al intensief overleg plaatsgevonden tussen de Ziggo Dome en de NS, maar tevergeefs. "Ik snap niet waarom de NS deze keuze maakt en de concert- en voetbalfans zo benadeelt. Wij snappen niet waarom de NS ervoor kiest vanwege de Formule 1 zoveel mensen te duperen."

In de concertvergunning van Ziggo Dome staat dat zij verplicht zijn het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren. "Dat doen wij omdat we ervan overtuigd zijn dat het goed is om per ov naar onze concerten te reizen. Het is ongehoord dat de NS ons nu zo in de kou laat staan."

Knipperende lantaarnpalen langs A6 zorgen voor opvallende lichtshow

De straatverlichting op de snelweg A6 bij knooppunt Almere knippert al dagen zeer opvallend.

Het gaat om de verlichting in de middenberm. De lampen van een reeks lantaarnpalen knipperen om en om. Het heeft veel weg van een lichtshow, melden automobilisten.

Rijkswaterstaat is door Omroep Flevoland op het probleem gewezen. "Het blijkt om een storing te gaan maar de oorzaak weten we nog niet", zegt een woordvoerder. "Het kan de automobilisten behoorlijk afleiden. Daardoor kan het ook gevaarlijk worden."

Rijkswaterstaat hoopt de storing snel te verhelpen. Daarvoor moet wel een rijstrook worden afgesloten. Lukt het niet om de storing direct op te lossen, dan wordt de verlichting uitgezet.

$31 miljoen schadevergoeding na 'ramptoerisme' hulpverleners bij dood Kobe Bryant

De weduwe van de Amerikaanse basketballer Kobe Bryant en een familielid van een ander slachtoffer krijgen in totaal 31 miljoen dollar schadevergoeding toegewezen omdat politieagenten en brandweerlieden foto's van de plaats van het ongeval hebben gemaakt en deze gedeeld. Een jury in de Verenigde Staten oordeelde dat Los Angeles County een schadevergoeding moeten betalen.

Kobe Bryant, zijn 13-jarige dochter Gianna en zeven andere inzittenden kwamen in 2020 om bij een helikoptercrash nabij Los Angeles. Vanessa Bryant en Chris Chester, wiens vrouw en dochter ook omkwamen bij het ongeval, baseerden hun rechtszaak op emotionele schade die ze ondervonden doordat politieagenten en brandweerlieden foto's namen van de crashsite en deze later deelden met vrienden en andere reddingswerkers. Een medewerker van het Los Angeles Sheriff's Office "pronkte" in een bar met de foto's, volgens de advocaten. Een andere agent stuurde foto's naar een groep videogamevrienden en een brandweerman toonde deze foto's tijdens een prijsuitreiking.

In een apart proces kregen de familieleden van andere slachtoffers vorig jaar in totaal $ 2,5 miljoen schadevergoeding voor de foto's. Bryant werd beschouwd als een van de beste spelers in de geschiedenis van de Noord-Amerikaanse professionele competitie NBA. In 2016 beëindigde hij zijn 20-jarige carrière.

Taiwan verhoogt Defensie budget voor 2023

Gezien de spanningen met China wil Taiwan zijn defensiebudget verhogen. Volgens de regering in Taipei stijgen de defensie-uitgaven volgend jaar naar verwachting met 14 procent tot het equivalent van bijna 20 miljard euro. Er zal alleen al voor 3,6 miljard euro nieuwe gevechtsvliegtuigen worden aangeschaft. Tot nu toe was de jaarlijkse stijging van Defensie-uitgaven minder dan vier procent.

Na een bezoek van de Amerikaanse toppoliticus Pelosi, hield China de grootste militaire manoeuvres in de regio tot nu toe. China kondigde in maart aan dat het zijn defensie-uitgaven dit jaar met zeven procent zou verhogen tot het equivalent van zo'n 212 miljard euro.

Herkomst 29 procent stikstof in duingebied is onbekend

Samen met de andere elf provincies zat gedeputeerde Esther Rommel op 22 augustus namens Noord-Holland aan tafel bij Johan Remkes. Onderwerp van gesprek: de voorgenomen stikstofmaatregelen van het Rijk.

Remkes is namens het kabinet aangesteld als onafhankelijk gespreksleider. Zijn opdracht is het gesprek aan te gaan over de invulling van de opgaves voor natuur, stikstof, klimaat, water en de toekomst van de Nederlandse landbouw. De afgelopen weken sprak hij onder andere vertegenwoordigers van boeren- en natuurorganisaties.

Lees ook: Hoe komt die stikstofneerslag toch in de duinen? Niemand weet het

Op 22 augustus was het de beurt aan de provincies. Ook minister-president Mark Rutte, minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), minister Henk Staghouwer (Landbouw en Natuur) en minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) waren aanwezig.

Tijdens het gesprek wees Rommel Remkes op het feit dat Noord-Holland al langer bezig is met de gebiedsgerichte aanpak. Ze gaf aan dat de provincie echter wel financiële middelen nodig heeft van het Rijk. Ook moeten omstandigheden worden aangepakt die de gebiedsgerichte aanpak bemoeilijken.

Geen ammoniak van zee meer
Eén van die onduidelijkheden betreft een bron van stikstof waar Noord-Holland en de twee andere kustprovincies Zuid-Holland en Zeeland, mee te maken heeft. Deze bron heette voorheen 'ammoniak van zee', maar is inmiddels omgedoopt tot 'meetcorrectie'.

Onduidelijk is dus wat het is en waar het vandaan komt. De stikstofuitstoot van de scheepvaart, industrie en Schiphol, landbouw, wegverkeer en stikstof vanuit het buitenland zijn wel bekend en meegenomen in de modellen.

Landbouw stoot slechts 18 procent uit
Rommel legt uit: "Voor ons is het echter van groot belang om daar achter te komen. Ter vergelijking: het percentage uitstoot van de landbouw in de duinen van Den Helder en Callantsoog is slechts 18 procent. De zogenaamde meetcorrectie is maar liefst 29 procent, dat is bijna een derde van de totale uitstoot."

Provinciale Staten hebben vastgesteld dat elke sector zoals industrie, bijvoorbeeld TATA Steel en Schiphol en landbouw evenredig moeten bijdragen aan de stikstofafname. Het is voor de provincie daarom noodzakelijk te weten wat die zogenaamde meetcorrectie is. Het is nu onbekend hoe Noord-Holland deze bron moet laten afnemen. "En we kunnen die last niet op de andere sectoren leggen", vervolgt Rommel.

"Ik heb daarom nogmaals benadrukt bij Remkes en de aanwezige ministers dat we deze informatie nodig hebben. Het RIVM is inmiddels bezig met een onderzoek. Ik hoop de resultaten snel te ontvangen, want we moeten op 1 juli 2023 de minister laten weten hoe we de stikstofuitstoot gaan terugbrengen."

Twee aanhoudingen na melding over mitrailleur

De politie hield woensdagmiddag 24 augustus middels ‘Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten’ twee Bredanaars aan nadat er een melding was binnengekomen dat er zou zijn geschoten met een mitrailleur. Het wapen is in beslag genomen en wordt vernietigd.

De politie krijgt woensdag 24 augustus rond 13:45 uur een melding dat er op de Topaasstraat in Breda een man met een mitrailleur zou hebben geschoten. De man zou na het schieten in een bestelbus zijn gestapt en er vandoor zijn gegaan. Gealarmeerde politiemensen trekken na het horen van de melding hun kogelwerende vesten aan en starten een zoekactie naar de desbetreffende bestelbus.

Lees ook: Agent lost waarschuwingsschot na meldingen over 'gel blasters'

Op de Doornboslaan zien politiemensen het desbetreffende voertuig rijden en na enige tijd tot stilstand komen. Op het moment dat het voertuig stilstaat, starten de politiemensen een ‘Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten’ procedure. Ze trekken hun vuurwapen en richten het wapen op de bestelbus en de persoon die naast de bestelbus staat met een wapen in zijn handen.

De man gaat op aandringen van de politie op zijn knieën zitten met zijn handen op zijn hoofd. De man, een 23-jarige Bredanaar, wordt aangehouden voor het overtreden van de Wet Wapens en Munitie. Ook de bestuurder van het voertuig, een 21-jarige Bredanaar, wordt aangehouden.

Het wapen blijkt een nepwapen te zijn. Een zogeheten gelblaster. Een wapen dat, zoals uit bovenstaande melding blijkt, bijna niet van een echt wapen te onderscheiden is. In plaats van dat er kogels in het wapen zitten, wordt er in dit geval met gelballen geschoten. Het bijhebben van zo’n wapen, ondanks dat het geen 'echt' vuurwapen is, is strafbaar.

Grote gevolgen
De politie ziet in Nederland de afgelopen weken meer meldingen binnenkomen van gelblasters. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Behalve dat het een brandend en pijnlijke plek geeft, kunnen ook kwetsbare lichaamsdelen als ogen geraakt worden. Het gebruik van dit wapen levert ook andere gevaren op.

Als agenten een gelblaster niet kunnen onderscheiden van een echt vuurwapen, bestaat de kans dat zij hun vuurwapen moeten gebruiken. Dit is niet wenselijk en moeten we voorkomen. In Rotterdam trokken politiemensen bij een vergelijkbaar incident hun wapen en vuurden een waarschuwingsschot af. Het is wachten tot er een keer een dodelijk schot valt en dan is de wereld te klein.

Zorgelijke TikTok challenge
De gebruikers van de gelblaster maken filmpjes tijden het schieten op mensen. Deze beelden plaatsen zij vervolgens op TikTok. Dit is niet stoer, maar verboden.

Politieagent Jaimy zegt hierover: "Het gebruik van deze wapens is verboden in Nederland. Jongeren die een dergelijk wapen in hun bezit hebben worden aangehouden en het wapen wordt in beslag genomen. Als ze het wapen hebben gebruikt kunnen ze ook nog worden aangehouden voor openbare geweldpleging. Jongeren lopen het risico al op jongen leeftijd een strafblad te krijgen. We doen een beroep op ouders of verzorgers om jongeren extra te wijzen op het gevaar van deze gelblasters."

Veel animo voor kaartjes Coldplay: nog 683.363 wachtenden voor u

Er zijn heel veel mensen die volgend jaar naar het concert van Coldplay in de Johan Cruijff Arena willen. Wie vanochtend online een felbegeerd kaartje probeert te verkrijgen komt in een enorme wachtrij van soms wel 400.000 mensen terecht. Zo meldt RTL Nieuws.

Vanwege de grote belangstelling heeft Coldplay woensdag een extra show toegevoegd, maar ook drie avonden blijken niet toereikend voor de enorme hoeveelheid fans van de band. Donderdagmiddag werd bekend dat er nóg een extra show is toegevoegd. 

'Je merkt dat Rutte de grip aan het verliezen is'

In politiek Den Haag draaide het eergisteren om het debat over de uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra over het stikstofbeleid. Die leidden tot kritiek van de oppositie en zetten de spanningen in de coalitie op scherp.

"Je merkt dat Rutte de grip aan het verliezen is, hij heeft de boel niet meer onder controle", zegt Wouter de Winther (politiek commentator De Telegraaf). Hij heeft sterk geïnvesteerd in de relatie met D66 en dan begin de bondgenoot van het eerste uur, het CDA, te mokken. En dan ook nog eens over beleid eigen VVD-minister.

Hubert Smeets (Ruslandkenner): "De verantwoordelijkheid van het CDA stond altijd buiten kijf en nu niet meer. Het kabinet gaat vandaag of morgen vallen denk ik en dan is het CDA daar mede voor verantwoordelijk. Misschien wel de aanleiding."

De Winther merkt op dat het CDA in een "doodsstrijd" zit, en dat morrelen aan de stikstofdoelstellingen "hun laatste kans" is. De achterban wil dat het roer omgaat, want de provincie, normaliter hun politieke basis, staat op het punt de partij de rug toe te keren.

Het Mediaforum is onderdeel van het programma Spraakmakers (KRO-NCRV) en ook als podcast te beluisteren.

Rechtszaak Peter R. de Vries mogelijk opnieuw, één rechter geëmigreerd

De rechtszaak rondom de moord op Peter R. de Vries moet mogelijk opnieuw, nu één van de rechters is geëmigreerd. Alleen als beide verdachten, hun advocaten én de officier van justitie akkoord gaan met het voortzetten van de zaak, hoeft dat niet. Op de volgende zitting op 3 november moet duidelijk worden of dat gebeurt, zo meldt AT5.

Tegen verdachten Delano G. en Kamil E. werd eerder dit jaar levenslang geëist. Het was in eerste instantie de bedoeling dat een uitspraak in de zaak er al op 14 juli zou zijn, maar omdat het OM een week voor die uitspraak nieuwe informatie vrijgaf, besloot de rechter die uit te stellen.

Die nieuwe informatie zou volgens Het Parool te maken hebben met een getuige, die al sinds november vorig jaar verklaringen heeft afgelegd over de relatie die Delano G. en Kamil E. met de organisatie van Ridouan Taghi zouden hebben. Taghi wordt er op zijn beurt van verdacht de opdrachtgever van meerdere liquidaties te zijn. Tegen hem werd in juni levenslang geëist.

Emigratie
Nu de uitspraak tegen Delano G. en Kamil E. is uitgesteld, is één van de rechters naar het buitenland verhuisd. Er is nog overwogen om de vertrokken rechter voor elke zitting over te laten komen, maar dat bleek door het tijdsverschil onmogelijk. “Wat we niet hadden voorzien, is dat vlak voor de uitspraak de nieuwe door het Openbaar Ministerie ingebrachte stukken maakten dat we de uitspraak hebben moeten uitstellen,” zei de rechtbankvoorzitter tijdens de zitting van vandaag.

Nu moet de rechtszaak dus over, tenzij het OM, de verdachten of de advocaten allemaal akkoord gaan met het voortzetten ervan. “De wet schrijft voor dat de rechtbank verplicht is het onderzoek opnieuw aan te vangen, het dossier opnieuw te behandelen en opnieuw requisitoir en pleidooien te houden en het spreekrecht van de nabestaanden te laten uitoefenen.”

Minstens 25 doden bij aanslag op Oekraïens treinstation

Een paar dagen voor de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag waarschuwde Zelenskyy al voor mogelijke zware Russische raketaanvallen. Zijn vrees bleek terecht. In de stad Chaplyne zijn meerdere mensen gedood door een Russische aanval. 

Precies zes maanden na het begin van de oorlog in Oekraïne zijn volgens Oekraïense media ten minste 25 mensen omgekomen bij een Russische aanval op een treinstation in het centrum van het land. Eerder werd gesproken over 22 doden. In Chaplyne in de regio Dnipropetrovsk raakten woensdag nog eens tientallen mensen gewond, zei Zelenskyy in zijn dagelijkse videotoespraak gisteravond. Onder de dodelijke slachtoffers, zei hij, waren vijf mensen die in een auto zijn verbrand. Tevens bevindt zich een elfjarige jongen onder de dodelijke slachtoffers. Hij kwam om in zijn ouderlijk huis huis, dat werd geraakt door een Russische raket. In een eerdere tussentijdse evaluatie van de aanval had het Oekraïense staatshoofd gesproken over minstens 15 doden en ongeveer 50 gewonden in Chaplyne. Door de beschietingen waren vier treinwagons in brand gevlogen.

Zelenskyy legde zijn eerste verklaringen over de aanval in Chaplyne af in een videoverbinding met de VN-Veiligheidsraad in New York, die een speciale zitting hield ter gelegenheid van de Onafhankelijkheidsdag van Oekraïne.

Onafhankelijkheidsdag
De verjaardag van de Oekraïense onafhankelijkheid viel precies zes maanden na de dag waarop de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne begon. Oekraïne had zijn onafhankelijkheid uitgeroepen op 24 augustus 1991 in de nasleep van de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Rusland viel het buurland op 24 februari binnen na maanden van spanning.

In de provincies Limburg en Noord-Brabant kans smog door ozon

Vandaag is er in de provincies Limburg en Noord-Brabant kans op smog door ozon. Naar verwachting is de luchtkwaliteit in de middag en avond “slecht”. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hier last van hebben. Het RIVM adviseert hen binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt vooral in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Neem bij klachten contact op met uw huisarts of de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst.

Ozonverwachting voor komende dagen
Het RIVM verwacht dat de ozonconcentraties vrijdag lager zullen zijn door de instroom van koelere lucht uit het noordwesten. Vanaf vrijdag 26 augustus verwacht het RIVM voorlopig geen smog.

Smog door ozon
Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Europese informatie- en alarmdrempel voor ozon
In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. De EUEuropean Union-informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen mensen, die gevoelig zijn voor smog, klachten krijgen. Het RIVM geeft dan een waarschuwing. De luchtkwaliteit is dan "slecht" volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex.

De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht ("zeer slecht" volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex). Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de waarschuwing om in een alarm.

Sony verhoogt per direct de prijs van de PlayStation 5

De adviesprijs van de PlayStation 5 gaat met €50 omhoog. Dat heeft Sony vandaag bekendgemaakt via de PlayStation Blog. Dit betekent dat de disk-versie nu 550 euro kost en de digitale versie gaat dan voor 450 euro. Volgens Sony heeft de prijsverhoging te maken met de "lastige wereldwijde economische omstandigheden".

De prijs gaat ook omhoog in andere landen landen zoals Japan, maar niet in de Verenigde Staten waar de dollar op dit moment sterk is. Het is niet duidelijk of deze prijsverhoging permanent is.

Inspecties onderzoeken overlijden baby in Ter Apel

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoeken het overlijden van een baby in Ter Apel. De baby overleed woensdagochtend in een sporthal die dienst doet als noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel, gemeente Westerwolde.

Op dit moment is er nog weinig bekend rond het overlijden van de drie maanden oude baby. Medische hulp mocht helaas niet meer baten. De inspecties onderzoeken alle mogelijke aspecten die bij het overlijden van de baby een rol gespeeld kunnen hebben. Daarbij kijken de inspecties bijvoorbeeld naar de medische oorzaak, of er eerder zorg is verleend, de beschikbare zorg en de leefomstandigheden rond het aanmeldcentrum en in de sporthal.

Droogtemaatregelen blijven van kracht, tijdelijke verlichting door stijging Rijn

De droogte in Nederland houdt aan en blijft voor de natuur, landbouw, scheepvaart en economie zorgelijk. Er worden diverse regionale maatregelen getroffen, maar woensdag is er een nieuwe landelijke maatregel is door het Managementteam Watertekorten genomen.

De hoeveelheid water in de Rijn is de afgelopen dagen gestegen. Het MTW heeft besloten dat dit water zodanig wordt ingezet dat er op diverse terreinen verlichting ontstaat en een aantal voorgenomen maatregelen voorlopig wordt uitgesteld. De stijgende rijnaanvoer betekent onder meer dat de vorige week aangekondigde mogelijke maatregel om éénrichtingverkeer op de IJssel in te voeren, komende week naar verwachting nog niet nodig is.

Besloten is om bij stuw Driel extra water door te laten op de Nederrijn om zo de verhoging van het waterpeil van de Nederrijn te realiseren. Stuw Driel wordt ook wel de ‘kraan van Nederland’ genoemd omdat het een van de punten in het hoofdwatersysteem is waar we water goed kunnen verdelen. Deze stuw heeft altijd een belangrijke functie, maar is in deze tijden onmisbaar. De verhoogde waterstand op de Nederrijn is te realiseren zonder dat dit ten koste gaat van de stand in omliggende wateren.

Naast een verlichting van de scheepvaart zorgt het extra water ook voor het tegengaan van verzilting. Rijkswaterstaat heeft vorige week stuw Hagestein in de Lek tijdelijk opengezet om op de Lek extra tegendruk te creëren tegen instroom van zout water. Nu het waterpeil van de Rijn stijgt, zorgt dat voor meer tegendruk tegen het zoute water vanuit zee en kan de Stuw Hagestein weer worden gesloten.

Regionale maatregelen
Deze maatregel komt bovenop andere, regionale maatregelen die op dit moment in gang gezet zijn. Zo geldt voor de Veluwe een beperking voor het gebruik van grondwater, om onomkeerbare schade aan de natuur te voorkomen. In deze regio golden al sproeiverboden met oppervlaktewater. Het sproeiverbod wordt met ingang van 26 augustus uitgebreid voor het gebied bij het Valleikanaal.

Op dagelijkse basis wordt gekeken wat de verschillende partners in het waterbeheer kunnen doen om de overlast van de droogte zoveel mogelijk te beperken.

Voorzitter MTW, Michele Blom: “De verschillen in Nederland zijn nog steeds groot, waardoor in sommige delen van het land de boeren, landbouw, natuur en scheepvaart meer last ondervinden van de droogte en toegepaste maatregelen. De oproep aan iedereen om zuinig om te gaan met drinkwater blijft onverminderd van kracht.”

Vuelta: Etappe 6 - Serieus klimwerk naar de finish

De vijfde etappe van de Vuelta a España was vooral spannend vanwege het gevecht tussen koploper Marc Soler en een groep niet-samenwerkende achtervolgers. Soler zegevierde, Rudy Molard pakte de rode leiderstrui en die last is Jumbo-Visma nu dus lekker even kwijt.

Vandaag de zesde etappe en daarvoor mogen toch wel serieuze klimmersbenen ondergebonden worden. We vertrekken in Bilbao, de finishplaats van gisteren, en de 181,2 kilometer lange rit leidt het peloton vervolgens het Baskenland weer uit en Cantabrië binnen.

Onderweg liggen er een paar pittige heuveltjes en met de uitermate zware Collada de Brenes - zes kilometer lang, negen procent gemiddeld en regelmatig dik in de dubbele cijfers - begint de finale echt.

Na de afdaling van die zware klim volgt de slotklim, met de finish bovenop de Pico Jano: dertien kilometer aan 6,6 procent gemiddeld, maar natuurlijk zitten er ook hier stukken van meer dan tien procent tussen.

Rellende_Rotscholier heeft het hier weer uitgebreid voorbeschouwd, starten doen ze om 12.20 uur en Eurosport begint helaas pas om half drie, wel bijna vijf kwartier eerder dan Sporza. De finish wordt tussen kwart over vijf en kwart voor zes verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: te hete dag na een te warme nacht

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal!

De zon scheen uitbundig en liep het kwik snel omhoog naar tropische waarden in een groot deel van het land.

Om 17:40 uur werd het in Arcen 33,5 C en daarmee was het niet eerder zo warm op 24 augustus. Het vorige record was 33,3 C in Westdorpe in 2016.

De minimumtemperatuur lagen van 12.5 C bij Enschede en Hupsel tot 18 C bij Lauwersoog,
de maximumtemperaturen lagen van 25.5 C op Vlieland tot de eerdergenoemde 33.5 C bij Arcen.

Wat zijn de verwachtingen voor vandaag?

Vanochtend is het zonnig, in het westen zijn er ook enkele wolkenvelden. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten.

Vanmiddag is het zonnig, in het westen komt plaatselijk ook bewolking voor. De maximumtemperatuur ligt tussen 30°C in het Waddengebied en 33 à 34°C landinwaarts. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten. In de loop van de middag gaat de wind in het westen uit het noordwesten waaien en neemt langs de kust toe naar vrij krachtig, het koelt dan af naar 22 tot 25°C.

Vanavond komt er in het westen wat meer bewolking en aan het eind van de avond kan in het zuidwesten een bui voorkomen. In het oosten blijft de temperatuur nog lang boven 25°C. De wind is matig en gaat overal uit het noordwesten waaien.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Vrijdag kans op een regen- of onweersbui en in het oosten mogelijk nog tropisch warm. In het weekeinde minder warm met maxima van 20 tot 25°C. Ook dan nog steeds kans op een enkele (onweers)bui, maar ook af en toe wat zon. Na het weekeinde weinig verandering. De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

 • Do 25-08-2022 Max. 30/34° Min. 17/21° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 70% Zonkracht 5 Windkracht ZO 3
 • Vr 26-08-2022 Max. 24/26° Min. 18/19° Neerslag 1/4mm Neerslagkans 60%
  Zonneschijn 30% Zonkracht 5 Windkracht NW 3
 • Za 27-08-2022 Max. 22/23° Min. 15/18° Neerslag 0/2mm Neerslagkans 40%
  Zonneschijn 40% Zonkracht 5 Windkracht N 3
 • Zo 28-08-2022 Max. 21/23° Min. 13/16° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 30%
  Zonneschijn 40% Zonkracht 5 Windkracht N 3

Der Altstadt van Bremen (Foto: qltel)
Zicht over Bremen (Foto: qltel)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.