VS: Opnieuw steunpakket van drie miljard dollar voor Oekra´ne

Zes maanden nadat de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne is begonnen, zegt Washington verdere steun toe aan de regering in Kyiv. Het nieuwe hulppakket heeft een waarde van drie miljard dollar en kan naar verluidt worden gebruikt voor wapens en opleiding.

De regering van de VS heeft Oekraïne miljarden extra steun beloofd om zich te verdedigen tegen de aanvalsoorlog van Rusland. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde in Washington steun aan Kiev aan ter waarde van bijna drie miljard dollar. "Dit zal Oekraïne in staat stellen luchtverdedigingssystemen, artilleriesystemen en munitie, onbemande luchtverdedigingssystemen en radars aan te schaffen, zodat het zichzelf op lange termijn kan verdedigen", aldus Biden.

Rusland begon de oorlog tegen zijn buurland op de dag af zes maanden geleden. Vandaag viert Oekraïne ook de 31e verjaardag van zijn onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie. Biden feliciteerde Oekraïne met deze verjaardag. Het toont aan dat "Oekraïne er trots op is een soevereine en onafhankelijke natie te zijn - en te blijven". De Verenigde Staten zijn vastbesloten het Oekraïense volk te blijven steunen in zijn strijd om zijn soevereiniteit te verdedigen.

In de afgelopen maanden hebben de Amerikanen al op grote schaal en in rap tempo verschillende hulppakketten aan Oekraïne verstrekt. Afgelopen vrijdag nog kondigde de regering van de VS aan dat zij Kyiv verdere militaire steun zou verlenen voor een bedrag van ongeveer 775 miljoen dollar. Dit brengt de totale Amerikaanse militaire steun aan Oekraïne sinds het begin van Biden's ambtstermijn op 10,6 miljard dollar. 

De Amerikaanse steun was tot dusver vooral gericht op het zo snel mogelijk leveren van wapens en munitie aan de frontlinies in Oekraïne. De tot dusver door de VS geleverde wapens omvatten talrijke zware wapens, bijvoorbeeld houwitsers en meervoudige raketwerpers. Met de nieuwe toezegging legt Biden nu de nadruk op het versterken van het Oekraïense leger op de lange termijn.

In het algemeen hebben de VS enorme sommen geld beschikbaar gesteld om Oekraïne te steunen. In mei keurde het Amerikaanse Congres fondsen goed voor een totaal van bijna 40 miljard dollar. Ongeveer de helft van het totale bedrag was bestemd voor defensie. Miljarden meer werden onder meer uitgetrokken om de Amerikaanse voorraden van naar Oekraïne gezonden militair materieel aan te vullen. Andere middelen waren onder meer bestemd voor humanitaire hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne.