Ook Winnetou gecanceld

Er werden al vragen gesteld bij het kinderspel Cowboy en Indiaantje, maar nu is het boekverbod dan ook eindelijk van kracht. Uitgeverij Meulenhof Boekerij sloopt Winnetou-boeken uit het assortiment. Activisten zetten op sociale media grote vraagtekens bij de stereotypen die in de publicaties naar voren komen en daar was de uitgever gevoelig voor.

Twee kinderboeken, een puzzel en een stickerboek gaan uit de handel, want die zouden wel eens indianen kunnen kwetsen waarschijnlijk. "We hebben vandaag besloten om de verzending van de titels stop te zetten en ze uit onze collectie te halen. Wij danken u voor uw kritiek. Uw feedback heeft ons duidelijk gemaakt dat we de gevoelens van mensen kwetsen met de Winnetou-titels. Dat is nooit onze bedoeling geweest en het is ook niet verenigbaar met onze waarden. Daar bieden we onze oprechte excuses voor aan", zo klonk de verklaring.

Winnetou is een fictieve indiaanse held in verschillende romans die in het Duits zijn geschreven door Karl May, één van de best verkochte Duitse schrijvers. In de verhalen is Winnetou het opperhoofd van de Apachen-indianenstam. Hij komt met de oersterke Old Shatterhand in aanraking. Samen strijden zij voor een vreedzame, Christelijke wereld in de nog jonge Verenigde Staten van de 19e eeuw.

Of er ook inderdaad Apache-indianen geklaagd hebben over hun beeldvorming in de kinderboeken is niet bekend.