Oekra´ne dankt Russische toerist in zwembroek

Soms kunnen Russische toeristen handig zijn. Als ze het buffet in een all-inclusive hotel niet aan het leegroven zijn, kunnen ze misschien Oekraïne helpen met het doorgeven van locaties van Russisch wapentuig.

Zo ook een toerist die in de buurt van Yevpatoria, in de Krim, een prachtige foto maakte van een S-400 luchtverdedigingssysteem en deze plaatste op 'het Russische Facebook', VKontakte.

Het Oekraïense leger wijdde er een tweet aan. "Misschien waren we te streng voor de Russische toeristen. Soms kunnen ze echt behulpzaam zijn. (...) Dank allen en ga zo door!", klonk het cynisch.

Niet alleen het Oekraïnse leger kon de locatie snel achterhalen, zelfs journalisten wisten dit redelijk snel te doen. Of dit bewuste S-400-systeem is aangevallen, is niet bekend. De regering in Kiev heeft zich niet officieel uitgelaten over het nieuws, ook niet over eerdere explosies op de Krim.

Na verschillende aanvallen uit onbekende hoek staat de situatie op de veilig gewaande Krim op scherp. Het is nog onduidelijk hoe precies doelen op het schiereiland werden geraakt, en waarmee.

Het Russische leger heeft toeristen in ieder geval aangeraden om foto's van oorlogstuig niet meer op de sociale media te delen.