Halsema: geen PSV-supporters bij Ajax-PSV vanwege antisemitische spreekkoren

Bij het eerstvolgende duel tussen Ajax en PSV zal het uitvak van de Johan Cruijff Arena leegblijven. Dat heeft de gemeente bepaald, nadat een groep supporters van PSV tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal op 30 juli antisemitische spreekkoren zong en vernielingen aanbracht. Zo meldt AT5.

In de Eredivisie komen de Eindhovenaren op 6 november weer naar de Arena, maar dit keer dus zonder supporters. In de brief die de gemeente Amsterdam heeft gestuurd naar PSV valt te lezen dat er "ondanks herhaalde waarschuwingen tijdens de wedstrijd opnieuw door een grote groep PSV supporters massaal en langdurig (antisemitische) spreekkoren, kwetsende liederen en zeer onsmakelijke verwensingen en (strafbare) beledigingen aan het adres van een aantal Ajax spelers ten gehore gebracht." Daarnaast zijn er ook vernielingen aangebracht aan de Arena en heeft de ME uiteindelijk moeten ingrijpen.

Tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal moesten oud-PSV spelers Steven Bergwijn en Mohamed Ihattaren het ontgelden. De supporters uit Eindhoven richtten zich tot hen met kwetsende spreekkoren. Daarnaast werden er leuzen gescandeerd als ‘Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas’, ‘alle Joden moeten dood’,‘ en ‘Steven Bergwijn vieze vuile kankerjood ga maar lekker dood’.

Volgens burgemeester Halsema is dat onacceptabel en in sommige gevallen strafbaar. Ook haalt ze aan dat het niet de eerste keer is dat de supporters uit Eindhoven zich hebben misdragen. Ook tijdens twee eerdere ontmoetingen in 2021 zijn de spreekkoren en leuzen gehoord. Ook toen heeft de Amsterdamse driehoek een brief gestuurd naar PSV en daarin kenbaar gemaakt dat het gedrag consequenties met zich meebrengt. Dat heeft na de laatste wedstrijd op 30 juli dus geresulteerd in de beslissing om het uitvak niet beschikbaar te stellen aan supporters van PSV.