Oekraïne zet zich schrap na moord Daria Dugina, mogelijk werk Russische partizanen

Oekraïne zet zich schrap voor een intensivering van de Russische raketaanvallen op zijn onafhankelijkheidsdag op woensdag als gevolg van de autobomaanslag op de dochter van de ultranationalistische Russische ideoloog Dugin.

Het Oekraïense leger waarschuwde dat Rusland vijf oorlogsschepen en onderzeeërs met kruisraketten in de Zwarte Zee heeft geplaatst en dat Moskou luchtverdedigingssystemen in Wit-Rusland heeft geplaatst. Grote bijeenkomsten zijn vanaf maandag vier dagen verboden in Kyiv.

Zaterdagnacht had de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy gewaarschuwd dat "Rusland de komende week iets bijzonder wreeds zou kunnen doen", omdat Oekraïne woensdag zijn 31e verjaardag van onafhankelijkheid viert.

De strijdkrachten waarschuwden zondagavond ook dat Rusland het luchtruim in de Russische grensregio's Lipetsk, Voronezh en regio's tussen 22 en 25 augustus sluit.

De spanningen tussen de twee landen in oorlog lopen verder op na de moord op Daria Dugina, wier vader de Russische politieke commentator Alexander Dugin is.

Het onderzoek naar de moord gaat door, hoewel sommige Russen zonder bewijs, Oekraïne de schuld proberen te geven. Oekraïne op zijn beurt ontkent elke betrokkenheid bij de aanslag en zegt “geen terroristische staat” te zijn.

Zondagavond beweerde een voormalig lid van de Russische Doema, die nu in Kyiv woont omdat hij Rusland is uitgezet vanwege anti-Kremlin-activiteiten, dat een voorheen onbekende groep Russische partizanen achter de aanval op Dugina zat.

Ilya Ponomarev beweerde dat de dodelijke explosie het werk was van het Nationale Republikeinse Leger, een ondergrondse groepering die in Rusland actief is en zich toelegt op het omverwerpen van het Poetinregime.

Ponomarevs vete met Poetin is welbekend. Zijn bewering dat er een actieve ondergrondse beweging in Rusland bestaat die prominente voorstanders van de oorlog wil vermoorden zou, als het waar is, een dramatische escalatie kunnen betekenen. 

"Deze actie werd, net als veel andere partijdige acties die de afgelopen maanden op het grondgebied van Rusland zijn uitgevoerd, uitgevoerd door het Nationale Republikeinse Leger (NRA)", zei Ponomarev in een TV interview en op zijn YouTube-kanaal. 

Hij voegde eraan toe: "Een gedenkwaardige gebeurtenis vond afgelopen nacht plaats bij Moskou. Deze aanslag opent een nieuwe bladzijde in het Russische verzet tegen het Poetinisme. Nieuw, maar zeker niet de laatste." Ponomarev vertelde dat de groep partizanen in Rusland klaar staan om nog meer soortgelijke aanslagen te plegen tegen hooggeplaatste personen die met het Kremlin verbonden zijn, waaronder ambtenaren, oligarchen en leden van de Russische veiligheidsdiensten.

Het voormalige Doemalid las voor wat een manifest van de NRA zou moeten zijn: "Wij verklaren president Poetin tot een machtsmisbruiker en een oorlogsmisdadiger die de grondwet heeft gewijzigd, een broederoorlog tussen de Slavische volken heeft ontketend en Russische soldaten naar een zekere en zinloze dood heeft gestuurd."

"Armoede en doodskisten voor sommigen, paleizen voor anderen -  is de essentie van zijn beleid. Wij geloven dat burgers het recht hebben om in opstand te komen tegen tirannen. Poetin zal door ons worden afgezet en vernietigd!"

In het vermeende manifest wordt verklaard dat de Russische regering en de regionale besturen de "handlangers" van Poetin zijn.

"Degenen die hun macht niet neerleggen, zullen door ons worden vernietigd", aldus het manifest.

Andere doelwitten zijn corrupte zakenlieden, de huizen en eigendommen van degenen die het Kremlin en zijn oorlog niet veroordelen, en "werknemers van machtsstructuren". Militaire ladingen en mensen die daarvan profiteren zullen ook worden weggevaagd, aldus de verklaring.

De verklaring beloofde dat de NRA geen burgers als doelwit zou nemen. Het beschreef Daria Dugina als een legitiem doelwit en "trouwe metgezel" van haar vader, die genocide in Oekraïne steunde. "Zij was een stem die opriep tot geweld en moord" in de door Rusland bezette gebieden van Oekraïne, aldus de verklaring.

The Guardian heeft de authenticiteit van de claims niet geverifieerd.

De zorg of Rusland zijn aanvallen rond de onafhankelijkheidsdag van Oekraïne zou opvoeren, hing al enige tijd in de lucht en dateerde van vóór de autobom in Moskou. Maar het zou door Moskou als extra excuus kunnen worden gebruikt.

Prominente Russische militairen die Kyiv de schuld geven van de autobom, noemden het "een moordaanslag" en eisten dat het Kremlin zou reageren met een aanslag op regeringsfunctionarissen in de Oekraïense hoofdstad.

"Neem een beslissing!! Neem een beslissing!!" schreef Margarita Simonyan, de hoofdredacteur van het door de staat gefinancierde televisiestation RT, toen ze een oproep plaatste om het hoofdkwartier van de Oekraïense inlichtingendienst SBU te bombarderen.

Maria Zakharova, een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat als Oekraïense betrokkenheid bij de autobom werd bevestigd en geverifieerd door de bevoegde autoriteiten, "dan moeten we praten over het staatsterrorisme dat wordt uitgevoerd door het regime in Kyiv".

Als de bomaanslag met de auto definitief met de oorlog in verband kan worden gebracht, zou dat de eerste keer zijn sinds februari dat de oorlog in Oekraïne de Russische hoofdstad raakt en de familie van een bondgenoot van het Kremlin heeft getroffen nabijeen van de meest exclusieve wijken van Moskou.

Kyiv ontkende de aantijgingen ten stelligste. "Oekraïne heeft hier absoluut niets mee te maken, omdat wij geen criminele staat zijn zoals Rusland, of een terroristische staat," zei Mykhailo Podolyak, een adviseur van Zelenskiy, in een verklaring die op de televisie werd uitgezonden.

Keir Giles, Rusland-deskundige bij de denktank Chatham House, zei dat het onduidelijk was of de beweringen van Ponomarev over de NRA waar zijn: "Hoe het Kremlin zal reageren hangt af van de vraag of dit een echte verzetsbeweging is of een Rusland-achtige complexe samenzwering is - en het zal misschien nog een tijdje duren voordat we het weten."

De ontploffing vond plaats kort nadat Dugina het culturele festival Tradition had verlaten waar haar vader een lezing had gegeven. De twee zouden samen vertrekken, maar stapten in plaats daarvan in verschillende auto's, zei een vriend.

Vijf minuten later ontplofte er een bom in de auto waarin Dugina reed, waardoor ze op slag dood was. Getuigen zeiden dat de auto in vlammen opging en over de weg werd geslingerd, waarna hij tegen een hek botste.

Dugin staat bekend om zijn extreemrechtse visie op de positie van Rusland in de wereld en heeft eerder gepleit voor geweld tegen Oekraïne, terwijl zijn dochter er vergelijkbare ideeën op nahield. Hij is beschreven als een "Russische fascist" en is een bekende samenzweringstheoreticus.

Sommigen beweren dat hij het expansionistische buitenlandse beleid van de Russische president mede vorm heeft gegeven. Maar de invloed van Dugin op Poetin blijft een onderwerp van speculatie, waarbij veel insiders zeggen dat zijn invloed op het Kremlin minimaal is.

Onderzoekers denken dat de bomaanslag "met voorbedachten rade en opzettelijk" is gepleegd, zei Alexander Bastrykin, het hoofd van de onderzoekscommissie, de belangrijkste federale onderzoeksinstantie in Rusland.

Andrej Krasnov, een vriend van Dugina en het hoofd van de sociale beweging Russische Horizon, bevestigde de berichten, volgens het persbureau Tass. Hij zei dat de bom voor haar vader bedoeld zou kunnen zijn geweest.

"Dit was het voertuig van de vader. Darya reed in een andere auto, maar ze nam zijn auto vandaag, terwijl Alexander een andere kant op ging. Hij keerde terug, hij was op de plaats van de tragedie. Voor zover ik heb begrepen, was Alexander of waarschijnlijk zij samen het doelwit," zei Krasnov.

Het onafhankelijke Russische persbureau Agentstvo meldde echter dat uit uitgelekte regeringsdatabases bleek dat de auto op naam stond van Daria en niet op naam van haar vader. Beelden op sociale media lijken Dugin bij de plaats van de moordaanslag te laten zien.

Onderzoekers zeiden dat ze een moordzaak hadden geopend en dat ze een zeer uitgebreid onderzoek zouden doen om te proberen vast te stellen wat er is gebeurd. 

Zie ook: Dochter van Dugin ('Poetin's brein') omgekomen door explosie in auto