Wereldtitels zwaargewichtboksen blijven voor emotionele Usyk

Voor de liefhebbers van het boksen keren we nog even terug naar de zaterdagavond, want in het immer gezellige Jeddah - in Saoedi-Arabië dus - stond een stevig avondje boksen op het programma, met als inzet in het hoofdprogramma vijf wereldtitels bij de zwaargewichten.

Oleksandr Usyk (19-0) - Anthony Joshua (24-2)
In september vorig jaar rekende de vanuit het cruisergewicht overgestapte Oekraïner Oleksandr Usyk in Londen af met Anthony Joshua, de grote Britse boksheld. Usyk won daarbij op overtuigende wijze de WBA Super-, IBF-, WBO- en IBO-wereldtitels en die kon hij nu gaan verdedigen, na een tumultueuze periode, om het zacht uit te drukken: hij trok onder meer naar thuisland Oekraïne om daar te proberen de Russische bezetters terug te dringen.

In maart verliet Usyk het land weer om zich klaar te maken voor de rematch met Joshua, die op Saoedische grond zijn enige andere nederlaag - tegen Andy Ruiz - al goedmaakte in die rematch. Tegen Usyk ging het minder makkelijk, want de Oekraïner stond er weer scherp bij, hoewel het dichter bij elkaar leek te liggen. De Brit kwam halverwege met een stoot onder de gordel, maar naarmate het gevecht vorderde trok Usyk het toch meer naar zich toe. Eén jurylid gaf het met 115-113 aan Joshua, de andere twee kozen met 116-112 en 115-113 voor Usyk, die ook de eerder in de maand door Tyson Fury vrijgegeven The Ring-titel bij mocht schrijven.

Filip Hrgovic (14-0) - Zhilei Zhang (24-0)
Twee ongeslagen zwaargewichten namen het tegen elkaar op, beiden proberen zich een weg te banen richting een titelgevecht. Het werd een heerlijke strijd, waarin beide heren elkaar zo nu en dan een enorme klap verkochten, maar de Kroaat was nét iets beter: 115-112, 114-113 en 115-112, aldus de drie juryleden. Het was een eliminator voor de IBF-wereldtitel, dus in theorie zou Hrgovic het recht moeten hebben om het tegen Usyk op te nemen.

Callum Smith (28-1) - Mathieu Bauderlique (21-1)
In het lichtzwaargewicht (-79,4kg) doet Callum Smith een gooi naar de wereldtitels, nadat hij in december 2020 zijn twee wereldtitels in het supermiddengewicht verloor aan Canelo Alvarez. Via een snelle knockout tegen Lenin Castillo vorig jaar kwam hij nu uit bij Bauderlique, die voor het eerst als professional buiten Frankrijk vocht en in de vierde ronde tegen het canvas werd gemept door Smith.

Emanuel Navarrete (35-1) - Eduardo Baez (21-2)
In San Diego stond een strijd om de WBO-wereldtitel in het vedergewicht (-57,2kg) op het programma, waarbij Navarrete die voor de derde keer mocht verdedigen. Baez probeerde het dapper, maar in de zesde ronde maakte Navarrete er met een snoeiharde leverstoot een pijnlijk einde aan.

Hollywood
In Hollywood stond een drieluik gepland, te beginnen met Hector Luis Garcia (15-0) die Roger Gutierrez (26-3) over twaalf ronden versloeg in de strijd om de supervedergewichttitel van de WBA (-59kg). Met zijn rechterhoek en linkerstoot op het lichaam wist Alberto Puello (20-0) met een split decision te winnen van Botirzhon Akhmedov (9-1), waarbij hij de vacante WBA-wereldtitel in het superlichtgewicht (-63,5kg) veroverde.

Tot slot probeerde Omar Figueroa Jr (28-2) nog één keer zijn comeback leven in te blazen, maar Sergey Lipinets (16-2) had daar andere plannen voor. In de strijd om de WBC Silver-titel gaf hij Figueroa in ronde twee een enorme klap en vanaf dat moment was het prijsschieten tot in de achtste ronde, toen de hoek van Figueroa het welletjes vond.