Getuigen melden bloedbad in Ethiopië door rebellen, meer dan 100 doden

Jippie

In Ethiopië woedt al anderhalf jaar een burgeroorlog tussen de centrale regering en rebellengroepen. In het westen van het land zouden gewapende mannen dit weekend een bloedbad hebben aangericht onder burgers. Ooggetuigen spreken van meer dan 100 doden. De volledige omvang en omstandigheden van de aanval zijn nog onduidelijk.

Volgens ooggetuigen hebben ongeïdentificeerde aanvallers in Ethiopië meer dan 100 mensen gedood. Gewapende mannen hebben in Oromia, de grootste staat in het Oost-Afrikaanse land, voornamelijk leden van de etnische Amharer-groep doodgeschoten. De aanslag vond zaterdag plaats in de buurt van de stad Gimbi in het westen van het land en was gericht op verschillende omliggende dorpen.

De regionale regering in Oromia bevestigde de aanval en gaf de rebellengroep Oromo Liberation Army (OLA) de schuld. Verdere details zijn nog niet bekend. Een OLA-woordvoerder ontkende op Twitter de verantwoordelijkheid voor de aanval. De centrale regering van premier Abiy Ahmed in Addis Abeba wilde aanvankelijk niet reageren.

Een ooggetuige zei dat hij had gehoord dat ongeveer 300 lichamen waren geborgen. Veel mensen verstopten zich in de omliggende bossen uit angst voor volgende aanvallen, meldde een andere ooggetuige. Bij de aanslag werden vooral vrouwen, kinderen en ouderen doodgeschoten.

Ethiopië classificeerde de OLA als een terroristische groepering nadat het zich had aangesloten bij het Tigray People's Liberation Front (TPLF). OlA en TPLF worden ervan beschuldigd de regering van premier Abiy Ahmed te willen destabiliseren. De OLA, een splintergroepering van de politieke partij Oromo Liberation Front, roept op tot meer autonomie en zelfbeschikking voor het Oromo-volk. De door de staat benoemde Ethiopische Mensenrechtencommissie riep de regering zondag op om permanente bescherming te bieden aan de burgerbevolking in de regio Oromia.