Duitse bobsleeërs strijden om olympisch goud in viermansbobs

Het koningsnummer van het bobsleeën, de viermansbob, is op de Olympische Spelen van Beijing ook begonnen aan de strijd om de medailles. Zaterdag werden de eerste twee runs afgewerkt, zondag volgen de beslissende derde en vierde runs.

Na de eerste run stond zoals gebruikelijk een Duitse slee bovenaan, maar het was voor de verandering eens níet die van Francesco Friedrich: de grootmeester moest genoegen nemen met de tweede plek op 0,16 seconden van landgenoot Johannes Lochner en diens team. Ook de Canadese slee van Justin Kripps stond op 0,25 seconden nog keurig in de buurt, daarachter werden de verschillen wat groter: de Rus Rostislav Gaitiukevich stond op 0,41 seconden, de Britse slee van Brad Hall deelde plek vijf met het Duitse team van Christoph Hafer (+0,47). Ivo de Bruin en co kwamen er ook nu totaal niet aan te pas: 26e op 1,72 seconden, met alleen een Italiaanse slee en die van Jamaica achter zich.

In run twee werkte Hafer zich los van Hall, die 0,14 seconden toe moest geven op de Duitser en daarmee ook achter de Letse slee van Oskars Kibermanis terecht kwam. Gaitiukevich kwam achter al die teams terecht, de Rus gaf 0,23 seconden toe op Hafer. Kripps ging met 0,17 seconden voorsprong naar de leiding, Friedrich dook daar 0,38 seconden onderdoor. Het werd bijzonder spannend, want Lochner kwam niet aan die tijd, maar hield de schade wel beperkt tot drie honderdsten van een seconde. De Bruin en co schoven een plekje op en staan op 2,92 seconden op de 25e plek, Zuid-Korea is ingehaald.