Canada ontruimt het 'Freedom Convoy' in Ottawa, meer dan 100 arrestaties verricht

Vrachtwagenchauffeurs in en rond de Canadese hoofdstad Ottawa protesteren al weken tegen het coronabeleid van de regering. De politie heeft nu een man en een vrouw gearresteerd die de protesten zouden hebben georganiseerd.

Update 14.00 uur: Volgens de politie zijn er inmiddels meer dan 100 mensen aangehouden. In totaal zijn 21 voertuigen weggesleept. Verschillende vrachtwagens zijn vertrokken uit Ottawa nadat de politie met zijn actie is begonnen.

CBC News heeft bevestigd dat een van de konvooileiders, Pat King, een van de demonstranten was die vrijdag werden gearresteerd. Twee andere organisatoren, Tamara Lich en Chris Barber, werden al eerder gearresteerd. Op voorwaarde dat hij Ottawa en daarna de provincie verlaat, werd Barber vrijdagavond (lokale tijd) op borgtocht vrijgelaten. Hij mag het konvooi niet ondersteunen of contact opnemen met een van de andere hoofdorganisatoren. Tamara Lich moet zaterdagochtend voor de rechtbank verschijnen. Pat King zal naar verwachting ook strafrechtelijk worden vervolgd.

De burgemeester van Ottawa, Jim Watson, noemde het gedrag van de demonstranten schandelijk en bedankte de agenten en degenen die uit het hele land waren gekomen om de politie van Ottawa te helpen.

Hoewel agenten demonstranten nu laten vertrekken zei Watson tegen CBC dat dit niet betekent dat ze geen gevolgen van de protestactie zullen ondervinden. Ottawa is van plan om alle bekeuringen die tijdens het protest zijn uitgedeeld te vervolgen.

De interim-politiechef van Ottawa, Steve Bell, herhaalde dat agenten hun tijd zouden nemen en bezig blijven totdat de protesten tot een veilig einde zijn gekomen.

CBC-verslaggevers ter plaatse meldden ook dat politieagenten kinderen uit het protestgebied verwijderden. Een door de politie gearresteerde man werd afgevoerd terwijl zijn familieleden, waaronder kinderen, achter hem aan werden meegenomen.

"Het schokt en verbaast het me nog steeds dat we kinderen in gevaar zien komen te midden van een demonstratie waar een politie-operatie aan de gang is", zei Bell. "We smeken alle ouders die daar kinderen hebben, de kinderen daar weg te halen. Ze hoeven hier niet tussen te zitten. Het is geen veilige plek voor hen."Update 19 februari 2.00 uur: De Canadese politie is gestart met het vrijmaken van de straten van Ottawa, die geblokkeerd worden door mensen die er al drie weken lang betogen tegen de coronamaatregelen. Vrijdagavond werden 70 betogers van het zogenoemde 'vrijheidskonvooi' gearresteerd. 

De politie laat weten dat de ontruiming van de stad verloopt "zoals gepland" en dat er geen gewonden zijn gevallen, maar langere tijd nodig zal hebben. "We blijven terrein winnen bij het vrijmaken van de straten", aldus de politie. 

Er zijn honderden agenten ingezet bij de ontruiming, de demonstranten van de truckersprotesten  weigerden tot dusver te vertrekken. 

Eerdere berichtgeving: De politie in Canada heeft twee organisatoren gearresteerd van de blokkades in de hoofdstad Ottawa die nu al ongeveer drie weken aan de gang is. Zoals te zien is op video's die door demonstranten op internet zijn geplaatst, zijn twee organisatoren van de corona-protesten door politieagenten in hechtenis genomen.

Beschuldiging van aanzetten tot het beschadigen van eigendommen
Beiden werden beschuldigd van het aanzetten tot beschadiging van eigendommen, terwijl de man ook werd beschuldigd van onder meer belemmering van de rechtsgang, zo vertelde een advocaat aan Global News. De politie heeft in eerste instantie geen commentaar gegeven.

De interim-politiechef van Ottawa, Steve Bell, had de demonstranten woensdag een ultimatum gesteld en gedreigd met arrestaties als zij het stadscentrum niet zouden ontruimen.

Donderdag heeft hij de aanwezigheid van de politie in de parlementswijk aanzienlijk opgevoerd en in het centrum van de stad een veiligheidszoner met ongeveer 100 controleposten ingesteld.

Eerste protest was tegen verplichte vaccinatie gericht
De acties van de truckers begon als protest tegen de verplichte vaccinatie als men de grens over wilde, die medio januari door Canada en de VS werd ingevoerd.

Intussen zijn de demonstraties over het algemeen gericht tegen de corona-regels en de regering van premier Justin Trudeau. Op maandag riep Trudeau de nationale noodtoestand uit om harder op te kunnen treden tegen de protestkonvooien.