Duitse bobsleesters pakken olympisch goud en zilver

Het bobsleeën op de Olympische Spelen in Beijing is voor de vrouwen afgelopen. Op de baan van Yanqing in de Chinese bergen werkten de vrouwen in de tweezitters zaterdag de derde en beslissende vierde run af.

Na de eerste twee runs was de leiding stevig in handen van de Duitse Laura Nolte en haar remster Deborah Levi, met op precies een halve seconde olympisch kampioene Mariama Jamanka en Alexandra Burghardt. Achter die tweede Duitse slee stond de Amerikaanse Elana Meyers Taylor met remster Sylvia Hoffman op 0,74 seconden, de Canadese Christine de Bruin en Kristen Bujnowski stonden al op 1,16 seconden en hadden grote fouten van de top-3 nodig om nog naar het podium te kunnen klimmen.

Nolte kwam in actie in de slee waarmee Christoph Hafer brons pakte bij de mannen en in run drie vergrootte ze haar voorsprong op Jamanka alvast naar 0,78 seconden. Meyers Taylor's achterstand liep op naar 1,17 seconden, die van De Bruin naar 1,89 seconden. De Amerikaanse Kaillie Humphries schoof aan op de vijfde plek op 2,38 seconden en daarmee leek de strijd om de medailles met nog één run te gaan wel vrij duidelijk - Kim Kalicki uit Duitsland schoof nog wel langs Humphries naar plek vijf op 1,94 seconden.

Humphries viel in run twee nog een plekje terug, de Zwitserse Melanie Hasler ging er met remster Nadja Pasternack voorbij naar plek zes. Met remster Lisa Buckwitz stuurde Kalicki de slee waar Francesco Friedrich eerder in de week goud mee won met 0,55 seconden naar de leiding en met 0,09 seconden ook voorbij De Bruin. Meyers Taylor knalde er 0,80 seconden onderdoor en was zeker van weer een medaille, met de Duitse dames nog te gaan.

Jamanka, in de zilveren slee van Johannes Lochner, was 0,75 seconden sneller dan Meyers Taylor en na het goud van Pyeongchang was er nu dus in elk geval zilver. Op Nolte en Levi stond echter geen maat: het Duitse dreamteam snelde met 0,77 seconden naar olympisch goud als bekroning van vier jaar waarin ze in zeer rap tempo naar de absolute wereldtop zijn geschoten.