Odermatt pakt olympisch goud op reuzenslalom, Meiners 18e

In de eindelijk besneeuwde bergen van Yanqing in China is zondagochtend de eerste run van de olympische reuzenslalom bij de mannen afgewerkt, het eerste technische onderdeel in het alpineskiën bij de mannen. Dat leverde flink wat spanning op, met nog zeker vijf grote kandidaten voor het goud.

Henrik Kristoffersen uit Noorwegen opende het bal met een op het oog keurige run, waar de Italiaan Luca de Aliprandini vervolgens 0,37 seconden op toe moest geven. Als vierde kwam Marco Odermatt aan de beurt, voor de Zwitser was het de laatste kans om zijn tot nu toe teleurstellende Spelen goed te maken. Hij begon in elk geval lekker: Odermatt was 0,12 seconden sneller dan Kristoffersen.

Mathieu Faivre was de volgende en ook de Fransman ging goed, hij gaf acht honderdsten toe op Odermatt. Vervolgens bleef het even wat rustiger, tot Stefan Brennsteiner uit Oostenrijk tot op vier honderdsten van Odermatt kwam. Daarmee was de top-4 na één run bekend: Odermatt, Brennsteiner (+0,04), Faivre (+0,08) en Kristoffersen (+0,12), met ook Thibaut Favrot (+0,19) nog volop in de strijd en met De Aliprandini (+0,49) als best of the rest.

Namens Nederland deed Maarten Meiners het uitstekend, door met 3,10 seconden achterstand als 22e de tweede run te halen. Om 06.45 uur Nederlandse tijd gaat die tweede run van start, waarin de nummer dertig begint en we richting de nummer één werken.

Update 09.07 uur
In de tweede run pakte Zan Kranjec, achtste na de eerste manche, de leiding met een indrukwekkende run. Manuel Feller ging vervolgens onderuit en ook De Aliprandini finishte niet, waarna Favrot na een flinke fout ruim achter Kranjec terecht kwam. De Sloveen zag vervolgens ook Kristoffersen in de fout gaan en Faivre haalde het evenmin.

Met nog twee man te gaan was Kranjec zo zeker van een medaille, waarna hij zag hoe Brennsteiner onderuit ging. Alleen Odermatt stond nog boven en de dominante Zwitser leverde veel tijd in, maar onderin hield hij toch nog vol: goud ging nét naar Odermatt met 0,19 seconden voorsprong op Kranjec, terwijl het brons op 1,34 seconden naar Faivre ging.

Meiner liet een wat rommelige run zien, maar na een paar valpartijen eindigde hij toch op een meer dan verdienstelijke achttiende plek.