Japanse dames sterk op olympisch curlingtoernooi, Zweedse mannen blijven in topvorm

Ook vandaag zijn er weer curlingwedstrijden gespeeld op het olympisch curlingtoernooi. We kruipen langzaam richting de tweede helft van de groepsfase, en voorzichtig kunnen we de eerste teams kansrijk en kansloos noemen. Vooral Japan verrast bij de vrouwen door sterk spel, al hebben ze de minder zware tegenstanders al gehad.

Het vrouwentoernooi begon met drie wedstrijden. Zweden moest zich revancheren van een 2-8 nederlaag tegen de Britten in hun vorige wedstrijd en deed dat: Canada werd nipt verslagen met 7-6.Canada kan nog niet tevreden zijn met dit toernooi. Zuid-Korea begint er langzaam in te komen. De voorsprong tegen ROC was ruim: 9-5 na negen ends. Vooral twee gestolen ends in end vier en vijf zorgde voor de beslissende voorsprong. Japan won in een spannende wedstrijd van Denemarken. De Denen waren in de hele wedstrijd beter, behalve in het laatste end. Hier maakte Japan met een driepunter een 7-5 achterstand goed.

In de avond gingen de vrouwen verder, en Japan ging door met het sterke toernooi door het team van de ROC te verslaan Het werd maar liefst 10-5 voor Japan, dat in de laatste vier ends maar liefst acht punten wist te scoren. Een pijnlijke nederlaag voor de Russen, die tegen Japan wellicht hadden gehoopt om de verliesreeks te stoppen. Ook Groot-Brittannië wint met 10-5 van de Verenigde Staten, een belangrijke overwinning tegen de daarvoor nog ongeslagen Amerikanen. Denemarken verloor met 8-5 van Zwitserland, terwijl Zweden het goede gevoel van de ochtend weer kwijt was: 9-6 verliezen van China was pijnlijk.

De mannen hoefden vandaag maar één wedstrijd. Voor Italië was het goed bij het gemengddubbel prachtig, maar in het mannentoernooi lijken ze roemloos ten onder te gaan. Tegen China lagen er mogelijkheden om in ieder geval de eerste overwinning te boeken, maar drie driepunters voor China zorgde voor een 9-12 eindstand. Zweden ging door waar het gebleven was. Drie gestolen ends en weinig punten tegen zorgden voor de 4-7 overwinning. Ook Denemarken was nog puntloos, en kon dat tegen Zwitserland niet veranderen. Na de halve wedstrijd stond het 6-3 voor de Zwitsers. Denemarken kwam nog aardig terug, maar met 7-6 achter hadden de Zwitsers ook nog eens de laatste steen in het laatste end. Dit speelden ze uit: 8-6. De Verenigde Staten tegen Noorwegen eindigde in 7-6 voor de Noren. Het lag dicht bij elkaar, maar de Noren hadden vanaf het zesde end steeds de overhand.

Zo leidt Zweden nog steeds bij de mannen door als enige foutloos te zijn, vlak voor Zwitserland, die slechts verloren van Noorwegen. Italië en Denemarken wachten nog altijd op hun eerste overwinning, terwijl de rest inmiddels twee overwinningen op zak heeft. Het zit dus dicht bij elkaar. Bij de vrouwen is Zwitserland nu als enige ongeslagen. Japan staat nu tweede met drie overwinningen uit vier wedstrijden, met de Verenigde Staten op evenveel punten. Zij lijken de beste papieren hebben voor de finaleplaats, maar het ligt nog behoorlijk open. Het Russische team is nu de enige zonder overwinning.