Russische langlaufers met groot machtsvertoon naar olympisch goud

Op de Olympische Spelen in China is zondag de langlaufestafette bij de mannen afgewerkt. Op de loipes van Zhangjiakou was het wat minder spannend dan de wedstrijd bij de vrouwen op zaterdag, maar dat mocht de pret niet drukken.

Namens Rusland opende Alexey Chervotkin sterk: na een kilometer of vier ging hij er vandoor en bij de wissel na tien kilometer gaf hij met 23 seconden voorsprong het stokje over aan Alexander Bolshunov. Duitsland en Italië volgden, waar Janosch Brugger en Federico Pellegrino teamgenoten Friedrich Moch en Francesco de Fabiani op pad stuurden. Noorwegen zat daar nog tien seconden achter, met Emil Iversen die Pål Golberg aantikte.

Bolshunov breidde de Russische voorsprong in zijn tien kilometer uit naar een volle minuut. Golberg was opgeschoven naar plek twee, namens Zweden kwam William Poromää op indrukwekkende wijze naar voren, waarbij hij de schade van Oskar Svensson goedmaakte. Finland, Frankrijk en Duitsland zaten rond de 1:10 minuten van de leiding, met respectievelijk Iivo Niskanen, Hugo Lapalus en Moch die het stokje overgaven aan Perttu Hyvarinen, Clement Parisse en Florian Notz - namens Rusland kwam Denis Spitsov in actie, Noorwegen en Zweden hadden Hans Christer Holund en Jens Burman op het parcours.

Spitsov wist de Russische voorsprong enigszins in stand te houden, maar Holund, Burman en Parisse wisten tot binnen de vijftig seconden te blijven - de rest was met bijna twee minuten achterstand of meer uitgeteld. Sergey Ustiugov moest het voor de Russen af gaan maken, namens Noorwegen opende Johannes Høsflot Klæbo de tegenaanval en voor Zweden en Frankrijk moesten Johan Häggström en Maurice Manificat vermoedelijk gaan strijden om het brons.

Al snel ging Klæbo er vandoor om te proberen Ustiugov te pakken, maar dat bleek te mislukken. De Noor hield vervolgens wat in, terwijl Manificat de aanval op Häggström opende en zo bij Klæbo terecht kwam. Ustiugov liep naar overtuigend goud, Manificat deed een alles-of-niks-poging om Klæbo te pakken, maar dat lukte niet. Het zilver was op een dikke minuut voor Noorwegen, brons ging naar de wel gewoon dolgelukkige Fransen.