Truckerprotest Canada: grensovergang met VS nog steeds geblokkeerd

Truckers blokkeren al dagen een grensovergang tussen Canada en de VS om te demonstreren tegen de corona-eisen van de Canadese overheid. De politie is gestart de brug te 'ontruimen'. Maar de blokkade is nog niet opgeheven.

Na een blokkade van bijna een week is de situatie bij de Ambassador Bridge tussen Canada en de VS enigszins verbeterd. Veel van de demonstranten die daar tegen het vaccinatiemandaat en de corona-maatregelen hadden geprotesteerd, verlieten de brug vreedzaam toen de Canadese politie zaterdag met de ontruiming begon.

Een gevreesde gewelddadige confrontatie lijkt te zijn uitgebleven. Maar tegen de avond blokkeerden sommige trucks nog steeds de toegangsweg naar de brug. Anderen waren net aan komen rijden om te steunen. Deelnemers aan de actie hebben de brug dagenlang geblokkeerd met vrachtwagens, pick-up trucks en auto's. Een gerechtelijk bevel op vrijdag om de brug te verlaten werd door de meesten genegeerd.

Belangrijke verkeersroute
Naast de coronamaatregelen en de verplichte vaccinaties in Canada protesteren de demonstranten, aangevoerd door een groep truckers, ook tegen de liberale regering van premier Justin Trudeau. Ze blokkeerden eerder het centrum van Ottawa met hun vrachtwagens.

Met de Ambassador Bridge hebben zij echter een van de belangrijkste transportroutes tussen de VS en Canada lamgelegd. Vooral autofabrikanten en toeleveranciers worden gedupeerd door de aktie. Advocaten van de bedrijven en van de stad Windsor, die aan de brug ligt, betoogden voor de rechtbank dat de blokkade de stad en de regio onnodige economische schade berokkent. Voorstanders van de demonstratie voerden daarentegen aan dat beëindiging van de actie een inbreuk zou vormen op hun recht om vreedzaam te protesteren.

Noodtoestand afgekondigd
De regeringsleider van Ontario, Doug Ford, riep vrijdag zelfs de noodtoestand uit vanwege de demonstranten. Iedereen die wegen of bruggen blokkeert, kan boetes van 100.000 Canadese dollar verwachten en tot een jaar gevangenisstraf krijgen.

"We dringen er bij alle demonstranten op aan zich wettig en vreedzaam te gedragen", twitterde de politie zaterdag voor de ontruiming. Later zei zij verheugd te zijn over de medewerking van de demonstranten. Omstanders moeten de brug echter blijven mijden. Niemand werd gearresteerd bij de ontruiming.

In verschillende landen truckersprotesten
Het protest van de truckers trok de aandacht tot ver buiten de grenzen van Canada, met soortgelijke acties in Frankrijk, Nederland en Nieuw-Zeeland. In Parijs heeft de politie zaterdag minstens 500 voertuigen tegengehouden die de Franse hoofdstad probeerden binnen te komen.