OWS: Italië blijft maar winnen in het curlingtoernooi

Het is eindelijk zover: de Olympische Winterspelen gaan beginnen. Vandaag was de openingsceremonie in China, maar het is al de derde dag dat er gesport wordt. Het curlingtoernooi voor gemengde dubbels kende vandaag de vijfde en zesde ronde, met in totaal zeven wedstrijden. Italië won de eerste twee dagen beide wedstrijden die ze speelden en ook Groot-Brittannië, Zweden, Tsjechië en China begonnen al met twee overwinningen.

Om de openingsceremonie niet in de weg te zitten begonnen de curlers nog vroeger dan anders: Half twee Nederlandse tijd was het raak, en dan wel in de nacht. Canada en Zwitserland speelden tegen elkaar, en aangezien beide als kanshebber worden gezien en pas 1 overwinning hebben, was dit geen onbelangrijke wedstrijd. Canada begon, nota bene in het end waarin Zwitserland de laatste steen had, meteen met een 3-0 score. Zwitserland kwam daarna in het ritme, maar wist nooit de nodige hoeveelheid punten te scoren, zodat ze constant tegen de achterstand van 2 of 3 punten aan keken. In het laatste end kwam er nog wel de kans om die drie punten te scoren, maar Zwitserland wist de kansen die Canada gaf niet te benutten en blijft achter met 1 uit 4, langzaam een lastige positie om nog verder te komen. Italië was nog foutloos in de vorige wedstrijd, thans qua eindscore, en mocht tegen Noorwegen. Ook zij begonnen met 3-0 terwijl de Noren de laatste steen hadden, maar hier wist Noorwegen in het tweede end wel te scoren. Kapitale missers van Italië zorgden voor maar liefst vijf punten. Daarna was de wedstrijd toch voor de Italianen, die in de volgende vijf ends toch weer tot een 9-8 voorsprong kwamen. Dit betekende dat Italië het laatste end slechts de punten naar zich toe moest halen met de laatste steen in hand, wat lukte: De steeds geplaatste stenen van de Noren werden geneutraliseerd en Italië scoorde er zelfs 2 voor al de derde overwinning.

De derde en laatste wedstrijd van de ochtendsessie was tussen Zweden en Australië. Hier wist Zweden de winst binnen te halen door een flink aantal ends met 1-0 te winnen: Het was 4-1 na vijf ends, waarna beide teams een 3-score noteerden voorafgaand aan het laatste end. In dit laatste end kwam Australië nog dichtbij, maar de vierde nederlaag was een feit met 6-7.

De middagsessie bestond uit vier wedstrijden. Italië had geen kind aan Tsjechie. De Italianen scoorden twee keer vier punten met de laatste steen in hand, terwijl de andere ends steeds scores van 1 opleverden. Na zes ends vonden de Tsjechen het mooi geweest, met 10-2 dropen ze af. Canada heeft na de moeilijke eerste wedstrijd tegen de Britten hun topvorm langzaam ook gevonden en zijn hard op weg naar kwalificatie na alweer een overwinning. Steevast was een scorend end minimaal 2 punten waard voor de Canadezen, iets wat de Chinese tegenstanders niet konden brengen. Uiteindelijk werd het 6-8.
De laatste twee wedstrijden eindigden met extra ends. Zweden en de Verenigde Staten begonnen voorzichtig en na vier ends stond het 2-2, maar in de vier ends erna scoorden beide teams een 2 en een 3 voor de 7-7. In het extra end mocht de Verenigde Staten de laatste steen gooien, deze was echter niet eens nodig voor de overwinning na een mislukte laatste worp van Zweden. Australië maakte het Groot-Brittannië knap lastig, maar liepen opnieuw tegen een nederlaag aan in het extra end: 9-8.

Italië blijft dus foutloos en lijkt met 4 overwinningen tegen gemiddelde tegenstand toch goede kans te maken op de finaleronde. Groot-Brittannië en Canada doen goede zaken en staan op 3 uit 4. Zweden won er ook 3, maar daar hadden zij vijf wedstrijden voor nodig. China, de Verenigde Staten en Tsjechië staan op 50/50 na vier wedstrijden, terwijl Zwitserland en Noorwegen voorlopig de teleurstellingen zijn: Hun score van slechts 1 overwinning zullen zij ruim moeten opkrikken om nog kans te maken op een halve finaleplaats. Australië kan de koffers pakken en moet slechts hopen dat ze nog een keer een overwinning kunnen pakken.