FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 augustus 2021

PSV klopt Ajax in Johan Cruijff Schaal

PSV heeft in de strijd om de Johan Cruijff Schaal een overtuigende zege geboekt op Ajax. de Eindhovenaren wonnen met maar liefst 4-0.

PSV kende een sterke start en al na twee minuten was het raak. Madueke schoot beheerst raak. Ajax ging direct op jacht naar de gelijkmaker en was ook dichtbij via Berghuis die een kopbal via keeper Drommel op de lat zag belanden en Haller die weliswaar scoorde maar na ingrijpen van de VAR werd afgekeurd.

PSV was wel efficient want na de druk van Ajax was het aan de andere kant wel direct raak. Wederom Madueke zorgde voor de 2-0. De frustraties liepen op bij de Amsterdammers en dit was te merken aan Tagliafico die na een wilde tackle met rood kon vertrekken. 

Na rust probeerde Ajax het wel maar het was PSV dat loerde op de kansen die met een man meer vanzelf zouden komen. Uiteindelijk scoorde Vertessen de 3-0 en vlak voor tijd bepaalde Götze de eindstand op 4-0.

Dave Grohl trollt tegen "Devil's Music" demonstrerende Westboro Baptist Church

OS: Overzicht uitslagen Tokio dag 15

Vandaag was de vijftiende dag van Olympische Spelen in Tokio. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Wederom succes vandaag voor Nederland in het olympisch stadion. Sifan Hassan had al goud van de 5000m en brons van de 1.500m op zak en vandaag kwam daar nog een gouden medaille bij op de 10.000 meter. De Ethiopische Letesenbet Gidey ging een groot gedeelte van de wedstrijd aan de leiding maar in de sprint op de laatste 100 meter bleek Hassan oppermachtig. Ze snelde naar het goud voor Kalkidan Gezahegne uit Bahrein, Gidey moest genoegen nemen met brons.

Daarna hield het succes niet op want er was nog een zeer verrassende zilveren medaille voor de mannen op de 4x400 meter estafette. De Verenigde Staten wonnen zoals verwacht het goud maar daarachter eindigde Nederland als tweede. Ramsey Angela slaagde er in de laatste meters in Botswana te passeren en in een nieuw Nederlands record bezorgde hij Nederland het zilver.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Atletiek marathon dames Peres Jepchirchir (Ken) Brigid Kosgei (Ken) Molly Seidel (VS)  
Golf dames Nelly Korda (VS) Mone Inami (Jap) Lydia Ko (NZl)  
Kanovaren Kano dubbel 500 m dames Xu/Sun (Chi) Loezan/Tsjetverikova (Oek) Vincent-Lapointe/Vincent (Can)  
Kanovaren Kano individueel 1000 m heren Isaquias Queroz dos Santos (Bra) Liu Hao (Chi) Sergej Tarnovski (Mol)  
Kanovaren Kajak vier dames, 500 m Hongarije Wit-Rusland Polen  
Kanovaren Kajak vier heren, 500 m Duitsland Spanje Slowakije  
Beachvolleybal heren Mol/Sorum (Noo) Krasilnikov/Stojanovskij (Rus) Cherif/Ahmed (Qat)  
boksen Vlieggewicht (48-52 kg) heren Galal Yafai (GB) Carlo Paalam (Fil) Tanaka (Jap) Bibossinov (Kaz)
boksen Middengewicht (69-75 kg) heren Hebert da Conceição Sousa (Bra) Oleksandr Chyschnjak (Oek) Marcial (Fil) Baksji (Rus)
boksen Vlieggewicht (48-51 kg) dames Stoyka Krasteva (Bul) Buse Çakiroglu (Tur) Huang (Tai) Namiki (Jap)
boksen Weltergewicht (64-69 kg) dames Busenaz Sürmeneli (Tur) Gu Hong (Chi) Borgohain (Ind) Jones (VS)
Karate Kumite +61 kg dames Feryal Abdelaziz (Egy) Iryna Zaretska (Aze) Li (Chi) Beroeltseva (Kaz)
Karate Kumite +75 kg heren Sajjad Ganjzadeh (Ira) Tareg Hamedi (Sau) Araga (Jap) Aktas (Tur)
Moderne Vijfkamp heren Joe Choong (GB) Ahmed El-Gendy (Egy) Jun Woong-tae (ZKo)  
Schoonspringen 10 m platform heren Cao Yuan (Chi) Yang Jian (Chi) Tom Daley (GB)  
Ritmische Gymnastiek Individueel allround Linoy Ashram (Isr) Dina Averina (Rus) Alina Garnasko (WRu)  
Baanwielrennen Madison heren Morkov/Hansen (Den) Hayter/Walls (GB) Thomas/Grondin (Fra)  
Waterpolo dames Verenigde Staten Spanje Hongarije  
Worstelen Vrije stijl 65 kg heren Takuto Otoguro (Jap) Haji Alijev (Aze) Rasjidov (Rus) Bajrang (Ind)
Worstelen Vrije stijl 97 kg heren Abdoelrasjid Sadoelajev (Rus) Kyle Fredrick Snyder (VS) Salas Perez (Cub) Conyedo (Ita)
Worstelen Vrije stijl 50 kg dames Yui Susaki (Jap) Sun Yanan (Chi) Stadnik (Aze) Livatsj (Oek)
Atletiek hoogspringen dames Marija Lasitskene (Rus) Nicola McDermott (Aus) Jaroslava Machoetsjich (Oek)  
Atletiek 10.000 m dames Sifan Hassan (Ned) Kalkidan Gezahegne (Brn) Letesenbet Gidey (Eth)  
Atletiek speerwerpen heren Neeraj Chopra (Ind) Jakub Vadlejch (Tsj) Vítezslav Veselý (Tsj)  
Atletiek 1500 m heren Jakob Ingebrigtsen (Noo) Timothy Cheruiyot (Ken) Josh Kerr (GB)  
Atletiek 4 x 400 m estafette dames Verenigde Staten Polen Jamaica  
Atletiek 4 x 400 m estafette heren Verenigde Staten Nederland Botswana  
Paardrijden Jumping Team Zweden Verenigde Staten België  
Honkbal heren Japan Verenigde Staten Dominicaanse Republiek  
Synchroonzwemmen Vrouwen teams vrije oefening Rusland China Oekraïne  
basketbal heren Verenigde Staten Frankrijk Australië  
voetbal heren Brazilië Spanje Mexico  
Handbal heren Frankrijk Denemarken Spanje  
Volleybal heren Frankrijk Rusland Argentinië  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 38 31 18 87
2 Verenigde Staten 36 39 31 106
3 Japan 27 12 17 56
4 Rusland 20 26 21 67
5 Groot-Brittannie 20 21 21 62
6 Australie 17 7 21 45
7 Duitsland 10 11 16 37
8 Nederland 10 11 11 32
9 Italie 10 10 19 39
10 Frankrijk 9 12 10 31

OS: Opnieuw Brits vijfkampgoud

Na eerder het goud bij de vrouwen is nu ook het goud bij de mannen op de Moderne Vijfkamp naar de Britten gegaan. Joe Choong pakte een grote leiding bij het schermen en gaf deze niet meer af. Ahmed El-Gendy pakte zilver voor Egypte na een van de snelste laser runs, terwijl de Koreaan Jung Woo-Tae nergens opviel, maar altijd bij de beteren zat en zo het brons pakte.

Na het schermen had Choong zijn leiding uitgebreid bij het zwemmen en geconsolideerd bij het derde onderdeel, het paardrijden. Achter hem leken enkele Koreanen kansrijk, waaronder Woo-Tae, die over het algemeen een prima loper is. Ook de Tsjech Jan Kuf en Hongaar Adam Marosi zaten er goed bij.

Choong had tijdens de laser run een ruime voorsprong die niet direct in gevaar leek te komen, maar hij startte wat rustig en met wat moeite op de schietbeurten. Kuf en Jung konden zo dichterbij komen en zo leek het spannend te gaan worden om het goud. Marosi kon zijn draai niet vinden en haakte snel af: goud voor de wereldkampioen zat er dus niet in. El-Gendy had wel een erg goede dag en liep naar de kop. Na de laatste schietbeurt had hij Choong zelfs achterhaald, en de conclusie dat El-Gendy als vandaag betere loper Choong kon inhalen was een logische. Het bleek echter anders: Choong had zich ingehouden en snelde op het laatst toch weer weg van El-Gendy. Daarachter had Woo-Tae de rest afgeschud en kon naar het brons lopen.

Als alles doorgezet wordt zal het de laatste Olympische moderne vijfkamp worden in dit format, over drie jaar gaat de sport voor alweer de zoveelste keer in recente jaren op de schop. Het is de bedoeling dat alle onderdelen in anderhalf uur worden afgewerkt in Parijs.

OS: Voetbalgoud opnieuw naar Brazilië na beslissing in verlenging

Brazilië heeft net als vijf jaar geleden het voetbalgoud opgehaald bij de mannen. In het veredelde jeugdtoernooi op de Spelen werd vijf jaar terug na strafschoppen gewonnen in het heilige Maracana, nu was het al na de verlenging voorbij tegen Spanje. Het werd uiteindelijk 2-1.

De eerste helft was duidelijk voor Brazillië, dat veel effectiever was qua de totstandkoming van kansen. Bij Spanje lukte het maar niet om een goede pass naar voren te sturen, iets wat het Spaanse voetbal niet vreemd is. Na een half uur kregen de Brazilianen een penalty door hard uitkomen van Unai Simon. De VAR vond het een penalty en de scheidsrechter ging er in mee, al had het ook als een botsing uitgelegd kunnen worden. De bal werd echter door Richarlison over gejaagd, dus veel napraten over of het wel of geen penalty was is vrij overbodig. Brazilië kwam alsnog terecht op voorsprong omdat Spanje liep te prutsen in de defensie, waarna Cunha vrij kon uithalen.

In de tweede helft begon Brazilië duidelijk sterker. Een bal die net onder de lat wegstuitte was een serieuze waarschuwing, waarna Spanje voor het eerst écht de aanval zocht. Vrij snel was het ook raak via Mikel Oyarzabal, na een knap uitgespeelde aanval van Spanje. Daarna leek het beste van Brazilië eraf en kreeg Spanje nog twee ballen op de lat, maar niet in de goal. 

Ns 90 minuten was het 1-1, waardoor verlengingen vereist waren. Brazilië was hierin weer de betere en scoorde uiteindelijk ook. Na een lange bal van Anthony troefde Malcom verdediger Jesus Vallejo op snelheid af en schoot vanaf de zijkant binnen in het begin van de tweede helft van de verlenging. Daarna werd Spanje ook niet meer gevaarlijk, en dus bleef het bij 2-1. Brazilië pakt het goud en Spanje moet zich tevreden stellen met zilver. Achter deze landen pakte Mexico gisteren al brons.

FOK! Wat een weer: buien weten van geen wijken

weerbanner (Foto: FOK.nl)Mogge!

De buienkaravaan draait op volle toeren. Gisteravond en vannacht was er met name in het zuiden sprake van behoorlijk intensieve regenval met ook onweer en plaatselijk zo'n 25 mm regen. 

Vanochtend scheen op veel plekken de zon en was het even droog. Lang duurde dat allemaal niet, want een eerste actieve bui ontstond op de grens van Brabant en Zuid-Holland en trok daarna over een groot deel van het land. Deze bui groeide uiteindelijk uit tot een kleine Squall-line. Het onweerde er behoorlijk op en er viel ook behoorlijk wat regen uit. Dit complex heeft er de hele middag over gedaan om uiteindelijk in het noorden te belanden. Ik heb echter wel een heldendaad verricht. Collega DJMO was aan het wandelen en dankzij uw weerman kon zij op tijd een schuilplaats vinden.  

Vervolgens trokken er nieuwe buien het land binnen en ook dit hele gebeuren is nu bezig op een trektocht door ons land. In eerste instantie kwam daar ook onweer bij voor, maar ik heb hier in Haarlem tot nu toe nog niks gehoord helaas. Er valt een gezapig regentje, maar dat maakt beslist geen indruk. 

Toch wil dat niet zeggen dat dat elders ook zo is of zal gebeuren. Ik verwacht dat er verspreid in het land de komende uren nog best wel eens pittige buien kunnen vallen. Je moet alleen net goed zitten. Plaatselijk valt flink wat regen of komen er flinke windstoten voor.

In de loop van de avond moeten de meeste buien dan het land gaan verlaten en dan zal het even droog worden. Ook nu duurt dat niet lang, want wederom zijn nieuwe buien onderweg. Die komen dan vannacht aan wal. Ik denk dat het zwaartepunt wel in de kustprovincies komt te liggen met opnieuw kans op onweer en een bak water. In de rest van het land lijken de buien dan minder actief te worden en in het zuidoosten zou het wel eens op veel plaatsen droog kunnen blijven.

Morgenochtend is het dan van hetzelfde laken een pak. Buien die zich gaan uitbreiden vanuit westen naar het binnenland toe. De kans op onweer blijft aanwezig. Ik denk wel dat de buien minder actief zullen zijn en ook minder in aantal. Het blijft echter zeker niet droog. In de middag breekt in het westen de zon geleidelijk aan door en zullen de meeste buien hun biezen wel hebben gepakt.

De bedoeling is dat de maxima rond de 21 graden komen te ligggen, maar je zag het vandaag ook dat als het even goed opklaart dan kan er zomaar één of twee graden bijkomen. De wind is zuidwestelijk en is matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig aan zee. In de loop van de avond zal de wind iets gaan afzwakken.

Maandag doen we dit nog eens dunnetjes over.  

Tot morgen!  

Bui in het midden van het land (Foto: DJMO)
DJMO was vandaag op buienjacht en dat is gelukt. In de omgeving van Naarden. Gelukkig kon ik haar redden.   (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Aantal faillissementen in juli ongekend laag

Rechtbanken hebben in juli 150 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 53 minder dan in juni en 129 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal faillissementen komt hiermee op een ongekend laag niveau. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Vorige maand gingen 115 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 35 natuurlijke personen (individuen) failliet.

Sinds mei 2020 daalt het aantal faillissementen scherp. De oorzaak van het lage aantal faillissementen is niet onderzocht, maar het lage aantal is met de coronacrisis in het achterhoofd opvallend te noemen.

In de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak is (onder 2.3) aangegeven dat de rechter bij de inhoudelijke beoordeling van een faillissementsaanvraag naar alle relevante omstandigheden zal kijken, waaronder ook de coronacrisis en de daarmee samenhangende (economische) situatie. Dit leidt er toe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan. Mogelijk spelen ook de steunmaatregelen van de overheid een rol bij het lage aantal faillissementen.

Hoe verloopt een faillissement?
Als een bedrijf of persoon rekeningen niet meer betaalt, kan een faillissement worden uitgesproken door de rechtbank. Als een bedrijf of persoon failliet wordt verklaard, benoemt de rechtbank een curator. De curator onderzoekt of een doorstart mogelijk is, beheert en verkoopt zo nodig de bezittingen van de failliete boedel. De curator zorgt er vervolgens voor dat, binnen wettelijke regelingen, aan de schuldeisers kan worden uitgekeerd of dat een burger kan worden toegelaten tot een wettelijke schuldsanering.

Open data
De faillissementscijfers worden maandelijks gepubliceerd en zijn ook beschikbaar als open data. Daarnaast worden alle uitgesproken faillissementen opgenomen in het openbare Centraal Insolventieregister.

COVID-19: 2.448 positief getesten en 9 doden, totaal 1.883.513 en 17.867

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.448 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.883.513 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM. 

Van de gemelde personen zijn er 75 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 475 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 17 patiënten opgenomen, er liggen nu 201 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 9 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.867 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

OS: Franse volleybalmannen verrassen met olympische titel

Frankrijk heeft op de een na laatste dag van de Spelen voor het eerst in de geschiedenis de volleybaltitel gepakt. In een zeer spannende wedstrijd werd het Russische team met 3-2 verslagen. Setstanden waren 25-23, 25-17, 21-25, 21-25 en 15-12.

Rusland, dat al viermaal de olympische titel pakte, begon goed aan de wedstrijd. De Franse mannen bogen een 18-22 achterstand echter om in 23-22 en wonnen de set. Nadat ze ook de tweede set wonnen, liepen ze in de derde set uit naar 13-10. De Russen wilden echter niet opgeven, en kwamen terug en pakten ook de winst in de vierde set. De vijfde set moest dan ook de beslissing gaan brengen. De Russen kwamen in die set tot 6-3 en leken op weg naar de winst, maar Frankrijk kwam terug en trok de wedstrijd alsnog naar zich toe.

OS: Superzwaargewichten worstelen tot allerlaatste seconde om goud

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn nog eens drie gouden medailles in het worstelen vergeven. Dat leverde mooie strijd op, met vooral bij de superzwaargewichten een fenomenaal duel om het goud.

Vrije stijl -74kg mannen
Met Zaurbek Sidakov uit Rusland stond de tweevoudig wereldkampioen zoals verwacht in de finale. De Rus zat in 2004 op de school in Beslan waar het gijzeldrama zich voltrok, en werkte zich gedurende de jaren op tot topworstelaar. In Tokyo rekende hij af met Augusto Midana uit Guinee-Bissau, waarna Bekzod Abdurakhmononv uit Oezbekistan en de Kazach Daniyar Kaisanov nagenoeg kansloos waren.

Mahamedkhabib Kadzimahamedau werd geboren in worstelwalhalla Dagestan en werd onder meer Russisch kampioen, maar in het extreem competitieve worstelland Rusland werd het te zwaar en dus trok hij naar Wit-Rusland. Met succes, op de Spelen klopte hij de Cubaan Geandry Garzon in een geweldig duel, waarna hij de Amerikaanse regerend tweevoudig wereldkampioen Kyle Dake worstelles gaf, om vervolgens de Italiaan en tweevoudig wereldkampioen Frank Chamizo naar huis te sturen.

Een zeer indrukwekkende route naar de finale dus voor Kadzimahamedau, maar in die finale was het voorbij. Sidakov was simpelweg een maat te groot en de Wit-Rus kon geen moment echt vat op hem krijgen. Hij kwam wel tot het einde van het gevecht, maar met 7-0 was de winst voor Sidakov.

In de eerste strijd om brons was Dake een maatje te groot voor Chamizo, die weinig in te brengen had tegen de sterk verdedigende Amerikaan. Abdurakhmonov was vervolgens veel te sterk voor Kaisanov, die door de Oezbeek alle kanten op werd gedraaid.

Vrije stijl -125kg mannen
Met Geno Petriashvili had Georgië de drievoudig regerend wereldkampioen op de mat, na brons in Rio moest het nu goud worden. Hij wierp eerst de Egyptenaar Diaaeldin Kamal door de hal, waarna hij Deng Zhiwei uit China en in een mooie halve finale ook de Iraniër Amir Hossein Zare te grazen nam.

In de eindstrijd nam Petriashvili het op tegen het 21-jarige megatalent Gable Dan Steveson uit de VS. De jongeling won van de Kirgiziër Aiaal Lazarev, gooide vervolgens nota bene regerend kampioen Taha Akgül uit Turkije als een stuk speelgoed over de mat en was ook veel te sterk voor de Mongoliër Monkhtoriin Lkhagvagarel.

De finale werd vervolgens historiewaardig: Steveson begon sterk en aan het einde van de eerste periode ramde hij de - nogmaals, bijna 125kg wegende - Georgiër met een bodyslam tegen de mat. Petriashvili herstelde zich in de tweede periode en draaide Steveson meerdere malen om zich heen voor een voorsprong, maar in letterlijk de állerlaatste seconde gebeurde het: Steveson duwde Petriashvili naar de grond, kwam op voorsprong en werd gekroond tot olympisch kampioen.

In de strijd om brons was Hossein Zare een maat te groot voor Deng, terwijl Akgül veel te sterk was voor Lkhagvagerel.

Vrije stijl -53kg vrouwen
Tweevoudig wereldkampioene Mukaida Mayu moest het voor het thuisland gaan doen, onderweg naar de finale won ze alvast simpel van Joseph Essombe uit Kameroen en Roksana Zasina uit Polen, waarna ook de Mongolische Bat-Ochiryn Bolortuyaa er aan moest geloven.

De finale ging tegen de Chinese Pang Qianyu, die won van Laura Herin uit Cuba, de Amerikaanse wereldkampioene Jacarra Winchester en de Wit-Russische veterane Vanesa Kaladzinskaya. In de finale kwam Pang met een mooie actie op voorsprong, maar Mukaida vocht zich terug, draaide het om en maakte het af: goud voor Japan.

In de eerste strijd om brons kreeg Kaladzinskaya grip op Winchester en wist ze de Amerikaanse op haar schouders te drukken voor een fall. Bolortuyaa was in de andere bronzen wedstrijd véél te sterk voor Essombe.

OS: Handballers van Frankrijk nemen revanche tegen Denemarken

Frankrijk is de nieuwe olympisch kampioen in het handbal. Net zoals vijf jaar geleden ging de finale tussen de Franse handballers en Denemarken, maar ditmaal was Frankrijk net wat sterker dan de Deense handballers.

Frankrijk was voor rust duidelijk de beter dan Denemarken en stond bij rust dan ook met 14-10 voor. Denemarken moest beter voor de dag in de tweede helft en zou dat ook doen. Mede dankzij sterk verdedigen van Denemarken en aanvallend ging het ook steeds beter lopen onder leiding van de beste handballer ter wereld Mikkel Hansen leek de aansluiting te maken, maar zes minuten miste hij een belangrijke strafworp.

Toch was Denemarken nog heel dichtbij de verlengingen. Met nog een halve minuut te spelen had Denemarken de kans op de gelijkmaker, alleen gingen ze daar de mist in en in de tegenaanval maakte Ludovic Fabregas de 25-23 en zorgde hij ervoor dat Frankrijk de olympische titel in het handbal weer terug heeft. Spanje won eerder op de dag het brons door Egypte met 33-31 te verslaan.

Honkbalgoud blijft in Japan na prachtig pitchersduel

De Japanse honkballers hebben het goud gewonnen. In de finale tegen de Verenigde Staten won Japan met 2-0 onder dankzij een homerun van Munetaka Murakami in de derde inning. Het brons ging eerder op de dag naar de Dominicaanse Republiek.

Na een vreemde toernooiopzet kregen we uiteindelijk toch de finale tussen de twee beste landen in het honkbal: Japan en de Verenigde Staten. De finale tussen deze twee landen werd een echt pitchersduel. Zowel Masato Morishita (Japan) als Rick Martinez (Amerika) stonden weinig honkslagen tegen, maar in de derde inning zorgde Murakami voor de 1-0 door een homerun te slaan.

De 1-0 bleef lang op bord en dat was vooral te danken aan het sterke werpen. Ook nadat de startende werpers waren afgelost bleef het lastig te scoren dankzij de sterke bullpenn van beide landen. Uiteindelijk kwam Japan in de achtste inning kwam Japan op 2-0 dankzij een foute aangooi op het thuishonk. In de negende inning maakte 'closer' Ryoji Kuribayashi het karwei af voor de Japanners. Amerika moest genoegen nemen met het zilver.

OS: Weer synchroongoud Russisch team

De Russische synchroonzwemsters hebben wederom de olympische titel gewonnen bij de teams. Zij kregen 97,2979 punten voor de technische en 98,800 punten voor de vrije oefening.

Het is voor de zevende maal dat synchroonzwemmen voor teams op het olympisch programma staat. Slechts één keer ging het goud niet naar Rusland. Vandaag waren de Russen weer een klasse apart. Eén jurylid gaf zelfs een 10 voor artistieke impressie in de vrije oefening. China won het zilver, brons ging naar de Oekraïne.

OS: Olympisch goud hoogspringster Lasitskene

Op de slotdag van het olympisch atletiektoernooi heeft Maria Lasitskene goud gepakt bij het hoogspringen. De wereldkampioene ging als enige over 2,04 meter. Lasitskene kwam wel wat moeizaam op gang. Na twee missers op 1,96 meter leek een vroegtijdig einde nabij, maar gelukkig voor haar was ze bij de les.

Vooraf werd de nummer 2 van het WK in Doha, Jaroslava Mahoetsjich en slechts 19 jaar, gezien als de grootste uitdager. Ze werd echter derde met een hoogte van twee meter. Het zilver ging naar de Australische die over 2,02 meter glng.

OS: Zweden verslaat na barrage VS in landenwedstrijd; Nederland vierde

De Nederlandse springruiters zijn er zaterdag bij de Olympische Spelen in Tokio net niet in geslaagd om een medaille te veroveren in de landenwedstrijd. Maikel van der Vleuten, Marc Houtzager en Harrie Smolders eindigden als vierde. Het goud was na barrage voor Zweden. 

Houtzager begon met zijn paard Dante met een ronde van negen strafpunten, waardoor Nederland na de eerste ronde zevende stond. Vervolgens bleef Smolders met zijn paard Bingo du Parc foutloos. Hij nam zaterdag na overleg tussen bondscoach Rob Ehrens en de ruiters de plaats in van Willem Greve, die in de kwalificaties dertien strafpunten liet noteren. Na de tweede omloop stond Oranje vijfde. 

Bij de derde omloop raakte Van der Vleuten twee hindernissen met zijn paard Beauville Z, waardoor Nederland met zeventien strafpunten als vierde eindigde. De achterstand op nummer drie België was vijf strafpunten.

In de strijd om het goud moest er een barrage aan te pas komen, omdat Zweden en de Verenigde Staten in de reguliere wedstrijd beide acht strafpunten lieten noteren. Frankrijk leek ook mee te doen, maar het paard van de laatste deelnemer weigerde en daarmee kwamen ze van plek één op plek acht terecht.  

In de bloedstollende barrage bleven alle ruiters, onder wie Springsteen, foutloos. Zweden was met Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson en Peder Fredricsson 1,3 seconde sneller en veroverde hierdoor het goud.

Van der Vleuten pakte woensdag nog verrassend brons bij het individuele springen. Daarmee bezorgde hij Nederland de eerste olympische medaille in het individuele springen sinds 2012. Toen greep Gerco Schröder zilver. 

OS: Nederlandse 4x400 mannen stunten met zilver

Lisanne en Laura Witte, Lieke Klaver en Femke Bol zijn er op de 4x400 meter estafette niet in geslaagd een medaille te pakken. Het viertal werd zesde in de finale dankzij sterke slotloopster Femke Bol in een nieuw Nederlands record: 3:23.74

De Amerikaanse vrouwen maakten hun favorietenrol waar. McLaughlin (goud 400 m horden), Allyson Felix (brons 400 m), Muhammad (zilver 400 m horden) en Mu (goud 800 m) liepen naar een tljd van 3.16,85. Het zilver was voor Polen, brons ging naar Jamaica.

Update 15:00 uur
Op de 4x400 meter estafette bij de mannen pakte Nederland verrassend zilver. Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Tony van Diepen en Ramsey Angela liepen een zeer sterke race en kwamen in 2.57,18 over de meet, een nieuw Nederlands record. Het goud was voor de Verenigde Staten, brons voor Botswana.

OS: Indiër Chopra verrast met goud bij speerwerpen

Een grote verrassing bij het speerwerpen: De Indiër Neeraj Chopra veroverde de olympische titel met een worp van 87,58 meter. De Tsjechen Jakub Vadlejch en Vitezslav Vesely wonnen respectievelijk het zilver en brons.

De Duitser Johannes Vetter was de torenhoge favoriet. Sinds 2017 was hij ongeslagen en dit seizoen gooide hij de speer al zevenmaal over de negentig meter. Na drie worpen was de wedstrijd voor hem voorbij door een blessure.

Chopra was al wereldrecordhouder bij de junioren. Bij de senioren bleef succes tot vandaag echter uit.

Olympisch goud voor onze sportredactie!

Wat een prestatie! Gedurende twee weken olympische spelen Tokyo2020 heeft onze sportredactie alles gegeven om de users op FOK! van al het olympische sportnieuws op de hoogte te houden.

Volgens FOK!user Wim-Lex verdient onze sportcrew voor deze uitmuntende sportverslaggeving een gouden medaille en heeft hij dit bij zijn matties van het IOC geregeld voor onze sportminnende schrijftalenten.

We zijn dan ook bijzonder trots op onze sportredactie en zeer vereerd dat ze deze medaille uit handen van Wim-Lex hebben mogen ontvangen.

medaille 1

OS: Ingebrigtsen pakt goud op 1.500 meter

Na de 400 meter horden heeft Noorwegen wederom goud gepakt in het olympisch atletiektoernooi. Jakob Ingebrigtsen won de 1.500 meter bij de mannen. Ingebrigtsen liep met 3.28,32 een nleuw olympisch record.

Het was wereldkampioen Timothy Cheruiyot die al snel de kop nam. Met een hoog tempo probeerde hij de concurrenten op een hoop te lopen. Ingebrigtsen, de Europees kampioen, kon echter prlma volgen. De Noor plaatste een aanval met nog zo'n 150 meter te gaan en Cheruiyot kon niet antwoorden, al pakte hij nog wel het zilver. Het brons was voor de Brit Josh Kerr.

Het nutteloze feitje van de dag: één-tweetjes

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Gisteren behaalden Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland de gouden en zilveren medaille op het sprinttoernooi bij het baanwielrennen. Dat Nederland de twee bovenste treden van het podium bezet kennen we iets meer van het schaatsen op de Olympische Winterspelen want bij de Zomerspelen kwam het nog niet zo vaak voor. Want wist je dat een Nederlands 'één-tweetje' op de Zomerspelen pas vier keer eerder voorkwam tot gisteren?

In 1920 waren de Nederlandse teams bij het zeilen met de 12-voets jol de eersten die voor ons land eerste en tweede werden. In 1928 in eigen huis werden Charles Pahud de Mortanges en Gerard de Kruijff de besten bij het eventing. Bij de Spelen van 1936 in Berlijn legden Nederlandse dames beslag op de belangrijkste medailles. Nida Senff won daar de 100 meter rugslag voor haar landgenoot Rie Mastenbroek. En tot gisteren waren Jeroen Dubbeldam en Albert Voorn, die goud en zilver verdeelden bij het springconcours in 2000 in Sidney, de laatsten in dit illustere rijtje.

Gerard de Kruijff (links) en Charles Pahud de Mortanges (midden) tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam (WikiCommons/Elsevier)
Gerard de Kruijff (links) en Charles Pahud de Mortanges (midden) tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam (WikiCommons/Elsevier)

Taliban rukt verder op, Nederland en VS adviseren burgers Afghanistan te verlaten

In Afghanistan hebben de Taliban een tweede provinciehoofdstad veroverd.

Verschillende regionale autoriteiten hebben bevestigd dat het om de stad Schiberghan in het noorden van het land gaat. Volgens de informatie hebben de islamisten de belangrijkste regeringsgebouwen onder hun controle, zoals de gouverneurszetel, het hoofdbureau van politie en de gevangenis.

Gisteren heeft de Taliban al de provinciehoofdstad Saranj ingenomen. Een politiewoordvoerder gaf de schuld aan het gebrek aan versterking en ondersteuning van de centrale regering in Kabul. Sinds het begin van de terugtrekking van internationale troepen hebben de Taliban steeds meer gebieden in het land veroverd. Volgens de VN zijn alleen al de afgelopen maand meer dan duizend burgers gedood. 

Na de oproep van Nederland aan burgers om Afghanistan te verlaten op een internationale vlucht, eerder deze week, doen de Verenigde Staten dat nu ook. De Amerikaanse ambassade in Kabul adviseert Amerikanen om zo snel mogelijk te vertrekken met een commerciële passagiersvlucht. 

OS: Hassan pakt ook titel 10.000 meter

Sifan Hassan heeft de tweede olympische titel in de pocket. Naast de 5.000 meter won de Nederlandse zojuist goud op de 10.000 meter. Gisteren pakte Hassan ook nog brons op de 1.500 meter. Susan Krumins, de andere Nederlandse, liep de wedstrijd niet uit.

Krumins had het na zeven minuten lopen lastig en liep in de achterhoede. Hassan, gisteren nog brons op de 1.500 meter, zat nog wel goed vooraan. Het tempo werd wel langzaam opgevoerd. Hassan schoof naar de derde plaats terwijl Krumins uitstapte. De kopgroep, aangevoerd door wereldrecordhoudster Gidey, bestond inmiddels nog maar uit vier vrouwen. Hassan leek nog prima te kunnen volgen. Obiri, zilver op de 5.000 meter, moest vooraan lossen.

Hassan, Gidey en Gezahegne waren nu de drie koplopers. Het tempo werd inmiddels gedrukt door Gidey, maar Hassan nam niet over. Hassan ging in de laatste bocht Gidey voorbij en door haar sterke eindsprint pakte ze haar tweede olympische titel. Het zilver was Kalkidan Gezahegne, brons ging naar Letesenbet Gidey.

10 gewonden bij steekpartij Tokio; dader wilde doden zodra hij een gelukkige vrouw zag

Tien mensen raakten gewond bij een mesaanval op een trein in Tokio. Eén vrouw liep ernstig rugletsel op bij de steekpartij in een trein in het westen van de Japanse hoofdstad. De dader vluchtte in eerste instantie, maar werd later gearresteerd, volgens berichten in de media. 

De treinmaatschappij liet op zijn website weten dat sommige verbindingen waren onderbroken door een "aanval in een wagon". In de trein zijn een mes en een mobiele telefoon, die naar verluidt van de dader zouden zijn geweest, in beslag genomen.

De 36-jarige verdachte Yusuke S. is bewust op deze lijn gestapt, hij had in de middag boodschappen gedaan in een supermarkt waar hij onenigheid kreeg met een medewerkster. "Ik werd boos op de vrouwelijke bediende en kreeg zin om te moorden. Maar omdat de winkel inmiddels gesloten was, wilde ik mensen in de trein in plaats daarvan doden." verklaarde de verdachte. "Er zijn maar weinig stations waar gestopt wordt zodat je onderweg niet kunt ontsnappen. Ik mikte op hoge snelheid." gaf de dader aan. De Metropolitan Police Department onderzoekt de details van de verklaring maar heeft duidelijk dat de verdachte veel slachtoffers wilde maken. De verdachte erkende alle beschuldigingen; "Het is geen vergissing dat ik een vrouw heb neergestoken die in de treinwagon zat omdat ik haar wilde vermoorden." Verder verklaarde hij: "Ongeveer zes jaar geleden voelde ik voor het eerst dat ik vrouwen wilde vermoorden die er gelukkig uitzagen."

Volgens de politie ging Yusuke van het Keio Yomiuri Land Station, dat het dichtst bij zijn huis is, naar het Noborito Station en stapte daar over op de Rapid Express op weg naar Shinjuku op de Odakyu-lijn.

De eerste treinwagon waarin hij stapte was de vijfde wagon vanaf het begin. Onmiddellijk stapte hij door naar de vierde wagon, en stak in de rug van een 20-jarige studente  die hierdoor ernstig gewond raakte, hierna stak hij snel achter elkaar nog drie passagiers met zijn mes.

Terwijl hij in de wagon rondliep en hij met het mes zwaaide, raakten nog eens zes passagiers gewond. Daarna brak het handvat van het mes af, de dader gooide het mes weg en liep door naar de 3e wagon. Daar pakte Yusuke frituurolie, die hij op de vloer van het voertuig gooide en probeerde aan te steken met een grote aansteker, wat mislukte.

Hij liep hierop naar de tweede wagon, toen de trein een noodstop maakte. Toen passagiers de deur van de wagon openden om te ontsnappen, ging de verdachte ook naar buiten en gooide zijn smartphone naar de passagiers en maakte zich uit de voeten.

De verdachte liep later een supermarkt binnen en vertelde het personeel dat hij "de verdachte was in het incident dat door de nieuwsmedia werd gemeld" en geen zin meer had om te vluchten.

De verdachte had voor de aanval naast een koksmes, frituurolie en een grote aansteker ook een schaar als reserve meegenomen.

Uit de verklaringen van de aangehouden verdachte en ooggetuigen heeft de politie het incident in kaart kunnen brengen

Negen van de tien gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling van hun steekwonden.

Dergelijke gewelddaden zijn uiterst zeldzaam in Japan. Momenteel zijn de veiligheidstroepen in de hoofdstad Tokio alert vanwege de huidige Olympische Spelen.

Onderstaande video is gemaakt in de buurt van de ticketpoort van Soshigaya-Okura Station op de Odakyu-lijn rond 21.30 uur op de 6e. Voor de toegangspoort staat een regellijn en je kunt zien hoe een gewonde op een brancard weg wordt gedragen.

OS: Waterpolosters VS pakken eenvoudig goud, Nederland zesde

De waterpolosters van de Verenigde Staten hebben in een doodsaaie finale tegen Spanje het goud gepakt op het olympisch vrouwentoernooi. Al meteen in de eerste minuten liet de VS zien waarom zij als favoriet op het toernooi golden: er is geen moment in de wedstrijd geweest dat Spanje echt mee deed om de overwinning. De Amerikanen wonnen de finale met 5-14 (1-4, 3-3, 0-5, 1-2).

De wedstrijd om het brons ging een herhaling worden van die in Rio, waar Rusland na penalty's ten koste van Hongarije het brons pakte. In het eerste deel van de wedstrijd namen beide ploegen nog veel risico om snel tot scoren te komen, waardoor er in tegenstelling tot eerdere wedstrijden al vroeg de nodige doelpunten gemaakt werden. Aan deze situatie zou tot rust niks meer veranderen: aan het einde van een doelpuntrijke tweede periode stond het 7-5 en leek de wedstrijd vooral uit te draaien op de vraag welke ploeg de focus er het best bij kon houden.

Na rust kon deze vraag al vrij snel worden beantwoord: Hongarije begon fouten te maken en kreeg zelfs in de eerste minuut al een penalty tegen. Rusland wist weliswaar te profiteren door de derde periode met 0-3 te winnen, waarmee ze op 7-8 voorsprong kwamen te staan. Richting het eind van de derde periode begon Rusland echter steeds slordiger te worden, wat Hongarije in het laatste deel van de wedstrijd de kans gaf om weer op voorsprong te komen. De moegestreden Russen slaagden er niet meer in om de leiding over te nemen, terwijl Hongarije geen risico meer nam op een tegendoelpunt. Met de 11-9 in de laatste seconden werd de wedstrijd bezegeld met een overwinning voor Hongarije.

Ook Nederland kwam nog in actie tegen Australië om de vijfde plek op het toernooi. Al na enkele minuten spelen werd echter duidelijk dat eerherstel na de eerder weggeven groepswedstrijd er niet in zat: Australië sloeg direct een gat van 4 doelpunten en bracht de stand na de tweede en derde periode zelfs naar 4-11. Nederland leek nog in de laatste periode nog een klein succes te boeken door op 3-1 te komen, maar door twee Australische doelpunten laat in de wedstrijd zat ook een periodewinst er niet in. Het olympische avontuur voor Nederland eindigt zo met een 7-14 verlies.

OS: Ook Chinees springgoud op toren

Op de een na laatste dag van de Olympische Spelen heeft schoonspringer Cao Yuan de titel op toren gepakt. De Chinees won eerder deze Spelen zilver bij het synchroonspringen. Vandaag was hij in de finale zijn landgenoot Yang Jian en de Brit Tom Daley de baas.

Het leek er aanvankelijk op dat Daley op weg was naar zijn tweede goud. Eerder won hij met Lee Matty de titel op de toren synchroon. De Chinezen hadden echter hun moeilijkste sprongen voor het laatst bewaard. Deze werden door beide schoonspringers met zoveel perfectie uitgevoerd dat Daley genoegen moest nemen met brons.

China heerst in Tokio bij het schoonspringen. Alleen de titel bij het eerder genoemde toren synchroon ging niet naar het land.

Noord-Korea getroffen door overstromingen

Ongeveer 5.000 mensen zijn geëvacueerd in Noord-Korea vanwege ernstige overstromingen. Zoals de staatsomroep KCTV meldde, werden meer dan duizend huizen verwoest na hevige regenval en kwamen grote delen van de landbouwgrond in de provincie South Hamgyong in het oosten van het land onder water te staan.

Op bewakingscamera-opnamen van het station waren huizen te zien waar het water tot aan de daken stond. Bruggen werden beschadigd en "honderden hectaren landbouwgrond" kwamen onder water te staan toen de rivierdijken het begaven, aldus KCTV.

Nu de bodem al verzadigd is, kan meer regenval nog meer schade aanrichten, zegt Ri Yong Nam, plaatsvervangend hoofd van het weerbureau van Noord-Korea. "We verwachten zware regenval in verschillende regio's, vooral aan de oostkust, tegen 10 augustus", zei Ri. De Noord-Koreaanse president Kim Jong Un benadrukte dat "alle sectoren en eenheden" maatregelen moeten nemen om "natuurrampen in de toekomst te voorkomen", volgens het dagblad Rodong Sinmun.

Natuurrampen hebben een grote impact op het geïsoleerde land vanwege de gebrekkige infrastructuur. Bovendien heeft ontbossing het land kwetsbaar gemaakt voor overstromingen. Een reeks tyfoons veroorzaakte afgelopen zomer ook overstromingen die landbouwgrond beschadigden en duizenden huizen verwoestten.

In juni gaf Noord-Korea toe dat het land worstelde met een voedselcrisis. Staatshoofd Kim zei destijds dat de voedselvoorziening van het land "onder steeds meer druk" staat door de aanhoudende tyfoons. Vorige maand voorspelde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN dat het totaal verarmde Noord-Korea dit jaar te maken zou kunnen krijgen met een voedseltekort van ongeveer 860.000 ton. Noord-Korea heeft zich in de nasleep van de coronapandemie volledig geïsoleerd om zich tegen het virus te beschermen. Zelfs de handel met Peking - de economische levensader van het land - is tot een minimum beperkt.

OS: Geen medaille voor Nederland op ploegkoers, goud voor favorieten Denemarken

In de olympische ploegkoers is het Nederland niet gelukt om een medaille te behalen. Het goud ging naar favoriet Denemarken dat in de ploegkoers net wat sterker was dan Groot-Brittannië en Frankrijk.

Jan Willem van Schip en Yoeri Havik begonnen nog goed aan de olympische ploegkoers. Ze deden steeds goed vooraan tijdens de sprints en halverwege de wedstrijd reden ze nog op een derde plaats, maar na een aanval van Frankrijk, waar de Fransen een hoop punten pakte, zakte Nederland een plek in de stand.

Frankrijk werd weer ingelopen, dankzij het werk van vooral Groot-Brittannië en Denemarken. Ook Nederland was actief in de achtervolging en dat zou ze later opbreken. Ze kwamen nooit meer echt in de wedstrijd en Oranje was kansloos voor de medailles.

Toch werd het nog wel spannend wie welke medailles kreeg. België ging in het slot ten aanval en de Belgen leken op weg naar een bronzen medaille, maar werden uiteindelijk nog bijgehaald door de Britten, die dankzij winst in de slotsprint nog naar het zilver gingen. Denemarken pakte het goud en het brons was voor Frankrijk, net voor België. Nederland moest genoegen nemen met een vijfde plaats.

OS: Franse basketbalsters nemen revanche voor Rio met brons

De Franse basketbalvrouwen hebben het olympisch brons gepakt. Frankrijk versloeg Servië met 91-76. Het was een herhaling van de troostfinale van Rio. Toen wonnen de de Servische vrouwen.

Frankrijk, dat in de halve eindstrijd verrassend verloor van Japan, leek in het begin van de wedstrijd nog niet helemaal hersteld van die domper. Na het eerste kwart stonden ze met 19-23 achter. Ze wisten zich echter te herpakken en vooral in het derde kwart waren ze erg sterk. Frankrijk wist in dat kwart een voorsprong van elf punten te pakken. In het laatste kwart kwam die niet meer in gevaar.

OS: Brons voor Argentijnse volleybalheren

De Argentijnse volleybalmannen hebben olympische brons gepakt in Tokio. In de strijd om de derde plaats werd Brazilië, de kampioen van Rio, met 3-2 verslagen (25-23, 20-25, 20-25, 25-17 en 15-13).

In de beslissende vijfde set serveerde het slordige Brazilië drie keer in het net. Hiervan wist het lager geklasseerde Argentinië te profiteren. Met het pakken van brons trad Facundo Conte in de voetsporen van zijn vader Hugo. Die veroverde bij de Spelen in 1988 in Seoel brons met Argentinië bij het volleybal.

OS: Lavreysen via herkansingen door naar volgende ronde keirin, Büchli uitgeschakeld

Ook op de voorlaatste dag van het sprintkansen is er een medaillekans voor Nederland. Jan-Willem van Schip en Youri Havik komen in actie. Ook worden de achtste finales en kwartfinale van het sprinttoernooi gehouden met Shanne Braspennincx en wordt er een start gemaakt met het keirintoernooi met Matthijs Büchli en Harrie Lavreysen.

Vrouwensprint
Braspennincx heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het olympisch sprinttoernooi. De Nederlandse rekende in de achtste finales af met de Oekraïense Olena Starikova. De Oekraïense begon de sprint op kop, maar de Nederlandse had duidelijk wat meer snelheid en won met een halve wiel voorsprong.

Update 12.38 uur
Braspennincx is er niet in geslaagd om de halve finales te bereiken van het sprinttoernooi, want de Duitse wereldkampioene Emma Hinze is over twee heats te snel voor de olympisch kampioene in de keirin. 

Keirintoernooi
In het keirintoernooi verloopt het nog niet voorspoedig voor de Nederlandse sprinters. Lavreysen kwam er niet aan te pas en Büchli werd teruggezet, waardoor beide renners zich niet direct wist te plaatsen voor de volgende ronde. Beide renners moeten zich nu via de herkansingen plaatsen voor de tweede ronde.  

Update 9.58 uur
In de herkansingen wist Büchli zich niet te plaatsen voor de volgende ronde. Voor de Nederlander, die op de vorige Olympische Spelen nog zilver won op dit onderdeel, zit het baantoernooi erop. Voor Layreysen gaat het baantoernooi nog wel door. De olympisch kampioen won zijn herkansingen met overmacht en plaatst zich voor de volgende ronde, die zondag van start gaat.

De Keuken Kampioen Divisie is weer begonnen!

Gister is de bal weer gaan rollen in de Keuken Kampioen Divisie met 3 nieuwe clubs die zijn gedegradeerd uit de Eredivisie. FC Emmen, dat gister al speelde, ADO Den Haag en VVV Venlo in plaats van Kampioen SC Cambuur, Go Ahead Eagles en NEC. FC Emmen speelde in de eerste wedstrijd op bezoek bij Telstar 1-1 gelijk in een tweederde gevuld stadion. 

FC Dordrecht kreeg Jong PSV op bezoek en speelde ook met 1-1 gelijk. FC Den Bosch won met 2-0 van Helmond Sport en Excelsior verloor thuis van TOP Oss. FC Volendam, dat net als FC Emmen titelkandidaat is liet ook punten liggen, bij FC Eindhoven werd het 2-2.

Vandaag om 16:30 trapt De Graafschap af tegen Roda JC, ook De Graafschap is een van de vele titelkandidaten. Zondag komen de twee andere nieuwe clubs in actie: ADO Den Haag krijgt om 12:15 Jong Ajax op bezoek en VVV Venlo ontvangt NAC Breda om 14:30, ik denk dat dit het mooiste affiche zal zijn deze week. Maandag om 20:00 sluiten we de eerste ronde af met Jong FC Utrecht - MVV Maastricht en Jong AZ ontvangt de laatste titelkandidaat; Almere City FC.

FOK! Wat een weer: geluk of pech?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo allemaal!

Geluk of pech? Dat is een vraag die mij deze dag erg bezig hield. Ik zei het gisteren al dat de buien met name meer landinwaarts zouden gaan vallen, maar het is echt een stuk heftiger geworden dan ik en misschien ook andere weerkundige hadden kunnen vermoeden. Ik vind het zelf echt wel schrikbarend hoe snel die buien zich ontwikkelden tot echt heftige onweersbuien. De omstandigheden waren wel vrij gunstig in de atmosfeer, maar je ziet het de laatste tijd ook steeds vaker gebeuren in gebieden die tot de droogste van ons land behoren.

Neem nou de Kop van Noord-Holland. Het is al vaker raak geweest daar dit jaar, maar ook vandaag ging dat weer zo makkelijk. Dit is echt totaal onlogisch voor het in de lente en deels zomer zo zonnige en droge gebied. Het was daar wel vrij lokaal, doch echter ook behoorlijk heftig.

In de rest van het land met uitzondering van het zuidwesten en deels westen was het ook goed raak. Heel heftige buien met ook erg agressief onweer trokken vanaf het midden van het land naar het noordoosten. Zowel voor de hoofdlijn als daarachter ontstonden ook nog spontaan nieuwe buien. Het enige 'geluk' dat veel mensen hebben gehad is dat de treksnelheid erg hoog was. Anders waren er echt serieuze problemen gekomen.

Ondanks die hoge vaart van de buien viel er toch op sommige plaatsen 20 mm of nog wat meer. Ook het onweer was erg actief met voornamelijk CG-ontladingen wat het nog eens extra gevaarlijk maakte.

In het zuidwesten bleef het op veel plaatsen droog of viel er slechts een enkele bui. Ik heb hier in Haarlem een korte bui gehad waar in 10 minuten 5 mm uit viel. Daarna stabiliseerde de atmosfeer snel. Sterker nog, het werd buitengewoon onaangenaam zo hartje zomer. Het was een paar uur helemaal bewolkt en donker. Ook stond er dus die nare zuidelijke wind en was het maar 18 graden. Nee mensen, dit was voor mij het absolute dieptepunt van deze zomer.

Ik zeg het niet snel, maar toen de zon er doorheen begon te breken was dat echt even een opluchting. Inmiddels begint het weer een beetje bewolkt te worden. Zo donker en grauw als vanmiddag is het echter niet.

Ook vermeldenswaardig is het heel zware onweerscomplex dat vanuit Engeland de Noordzee oversteekt. Ook daar ligt de snelheid vrij hoog in, maar in dat complex waren gigantische neerslagintensiteiten te zien en ook enorme bliksemactiviteit. Dit had je niet boven land moeten hebben, alleen voor de fanatiekelingen misschien.

Ook de komende dagen zal ik misschien nog wel met dit soort verhalen komen. Het blijft tot en met maandag erg onrustig in de atmosfeer.

De komende uren zullen de buien geleidelijk aan toch moeten gaan afnemen. Het complex boven de Noordzee lijkt de Wadden te gaan missen. In de nacht is het ongeveer 14 graden. In het zuiden van het land zou er wel wat regen kunnen vallen. Ik denk echter wel dat de grootste activiteit ten zuiden blijft. Aan het einde van de nacht kan er aan zee een bui vallen.

Morgen ook weer zo'n dag. We beginnen wel met zonnige perioden, maar die bui aan zee is in de kustprovincies ook mogelijk. In de middag passeert er dan een nieuwe gebied met mogelijk fikse buien. Dit hangt ook weer samen met een trog. Uiteraard is onweer mogelijk en ook weer vrij veel neerslag. Daarna klaart het wel weer even op, want ik verwacht dat ook morgen de treksnelheid vrij hoog is. Aan het einde van de avond nadert een nieuwe trog in combinatie met kustconvergentie de westelijke stranden. Dit kan ook best wel weer pittige buien gaan brengen. Dit bespreek ik morgen wel.   Ook morgen is het rond de 20 graden en de wind is wel iets minder uit een zuidwestelijke richting.

Genoeg gesproken. Morgen ben ik er weer.  

Fijne avond!

Oplossende bui (Foto: Pukeko)
Deze wolk gaf de geest op dit moment. Hij bereikte wel het buienstadium, maar dan ook maar net. Heel mooi. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

OS: Honkbalbrons voor Dominicaanse Republiek

De honkballers uit de Dominicaanse Republiek hebben olympisch brons veroverd. In de  strijd om de derde plaats waren ze titelhouder Zuid- Korea met 10-6 de baas. 

De Dominicanen piekten in de eerste en de achtste inning. Mede dankzij twee homeruns van Rodríguez en Francisco stond het na de eerste inning 4-0. Na vijf innigs had Zuid-Korea de achterstand echter omgebogen in een 5-6 voorsprong.

Vervolgens liet de Zuid-Koreaanse catcher Yang een wilde worp van Oh glippen. Guzmán wist vervolgens gelijk te maken. Een tweehonkslag van Francisco zorgde voor 8-6 en tenslotte liet Mieses Pérez scoren met zijn homerun.

Na dertien jaar afwezigheid keerde honkbal deze editie terug op de Spelen.

OS: Wederom goud voor Amerikaanse basketballers

De Amerikaanse basketbalmannen hebben voor de zestiende keer de olympische titel gepakt. Frankrijk werd in de finale met 87-82 verslagen.

De Fransen begonnen sterk aan de wedstrijd. Mede door NBA'ers Gobert en Fournier liepen ze uit naar 12-6. Daarna was het Kevin Durant die zijn land op sleeptouw nam en de VS op voorsprong bracht. Frankrijk mocht blijven hopen op een ommekeer, maar dat gebeurde nlet.

Frankrijk miste in de slotfase veel de basket. De VS met Durant, goed voor 29 punten, gooide de wedstrijd in het slot en pakten zo voor de vierde maal op rij het goud. 

OS: Dramatische slotronde voor golfster Van Dam, goud naar Amerikaanse Korda

Anne van Dam heeft het olympisch golftoernooi zaterdag niet met een goed gevoel kunnen afsluiten. De Nederlandse had in de laatste ronde maar liefst 77 slagen nodig, zes boven par. De olympische titel ging naar de Amerikaanse Nelly Korda.

De 25-jarige Van Dam begon de slotdag goed met birdies op de eerste twee holes maar gaf het daarna uit handen. Met zes bogeys en een double bogey eindigde ze op zes boven par. Ze eindigde als 57e van de 60 deelnemers.

Het goud in Tokio ging naar de Amerikaanse Korda. De nummer één van de wereld deed het in de slotronde met een score van twee onder par minder dan de Japanse Mone Inami en de Nieuw-Zeelandse Lydio Ko (ieder -6), maar ze had de voorbije dagen een ruime marge opgebouwd en hield haar naaste belagers net achter zich.

Inami en Ko eindigden beiden op een score van -16 en moesten een play-off spelen om te bepalen wie het zilver zou krijgen. De Japanse had op een par 4 een slag minder nodig dan de Nieuw-Zeelandse en eindigde als tweede achter Korda.

De slotronde van het olympisch golftoernooi bij de vrouwen lag nog enige tijd stil vanwege gevaar voor bliksem, maar de ronde kon gewoon worden afgemaakt. De mannen kwamen eerder deze week in actie en daar ging het goud eveneens naar een Amerikaan: Xander Schauffele werd olympisch kampioen.

OS: Duitser kajakt na 17 jaar weer naar goud, Hongaarse dames winnen toch nog

De Olympische Spelen in Tokyo hebben afgescheid genomen van de Sea Forest Waterway. Na het roeien van week één stond er in week twee vlakwaterkanoën op het programma, met zaterdag als laatste finaledag. Het weer leek even roet in het eten te gooien, maar onweer bleef uit en in de regen kon er gewoon gevaren worden.

C-2 500m vrouwen
China lag in de race met wereldkampioenen Sun Mengya en Xu Shixiao, Canada had dubbel wereldkampioenen Laurence Vincent-Lapointe en Katie Vincent in de boot. Vanaf de start was China het sterkst en dat bleef zo: overtuigend goud voor Xu en Sun bij het debuut van de 500m in de dubbele kano.

Liudmyla Luzan en Anastasiia Chetverikova uit Oekraïne domineerden de strijd om het zilver, er werd vooral om brons geknokt. Dat ging naar Vincent-Lapointe - misschien wel de hardste vechter om het vrouwenkanoën op de Spelen te krijgen - en Vincent, die de Duitser boot nét voor wisten te blijven.

C-1 1000m mannen
Na goud in 2012 en 2016 moest de Duitser Sebastian Brendel het doen met een figurantenrol in de B-finale, in de strijd om goud zaten wel onder meer wereldkampioen Isaquias Queiroz uit Brazilië en de Fransman Adrien Bart. In Rio pakte Queiroz twee keer zilver en één keer brons, maar in Tokyo was hij niet te verslaan: goud voor de op één nier varende Queiroz - de andere nier verloor hij als kind - en dat bekroonde hij, voor de kenner, door met een heuse kamehameha het podium op te stappen.

De Chinees Liu Hao probeerde alles, maar moest genoegen nemen met zilver. Dat hield hij nog nét van de Moldaviër Serghei Tarnovschi af, terwijl Bart op een dikke tiende precies naast de medailles greep. Het brons was door voor Tarnovschi, en dat is wel bijzonder: in Rio won hij ook brons, tot zijn plasje niet zo schoon bleek en dat brons ingeleverd diende te worden. De Moldaviër werd vier jaar geschorst en zou de Spelen in Tokyo missen, tot nota bene een pandemie de boel met een jaar vertraagde en hij alsnog mee kon doen.

K-4 500m vrouwen
Hét onderdeel waar Hongarije de hoop op had gevestigd, na goud in Londen en Rio en een hoeveelheid wereldtitels in de laatste vijftien jaar waar je bang van wordt. De Hongaarse dames leken er in Tokyo echter niet lekker bij te zitten, met vooral Wit-Rusland en het door fenomeen Lisa Carrington aangevoerde Nieuw-Zeeland als grote concurrentie.

In een zinderende finale gingen Danuta Kozak, Tamara Csipes, Anna Karasz en Dora Bodonyi er volle bak in en dat betaalde zich uit. Wit-Rusland vocht voor wat het waard was, en dat bleek zilver te zijn, achter de triple van Hongarije. Het brons was voor Polen, dat Nieuw-Zeeland en Duitsland achter zich wist te houden.

K-4 500m mannen
Het olympisch debuut van de 500 meter, van 1964 tot en met Rio voeren de mannen in de K-4 een volle kilometer. De gehele top-7 van het vorige WK was van de partij, plus Australië, aangevoerd door meervoudig wereldkampioenen Duitsland. Het werd een zinderende strijd om goud tussen Duitsland en Spanje, waarbij Max Rendschmidt, Ronald Rauhe, Tom Liebscher en Max Lemke nét te sterk waren: goud voor Duitsland, vlak voor Spanje, terwijl Slowakije nipt voor de Russen met brons eindigde.

Voor Rauhe was het een extra bijzondere prestatie. De 39-jarige Duitser was van 2001 tot en met 2009 met afstand 's werelds beste kajakker en won in de K-2 in 2000 al olympisch brons en in 2004 olympisch goud. In Rio was er individueel brons en nu heeft Rauhe, zeventien jaar na dato, dus zijn tweede olympische titel te pakken. Hij verbreekt daarmee het record van zwemmer Anthony Ervin, die in 2016 - zestien jaar na zijn tot dan enige titel - goud pakte op de 50m vrije slag, waarbij Rauhe uiteraard werd geholpen door de COVID-19-pandemie.

OS: Noren simpel naar beachvolleybalgoud na voetblessure tegenstander

Anders Mol en Christian Sorum hebben beachvolleybalgoud binnen. Het Noorse duo was de beste in twee sets tegen Viacheslav Krasilnikov en Oleg Stoyanovskiy. Het begon spannend, maar na een voetblessure bij Krasilnikov was het feitelijk wel gespeeld. De Rus kon verder, maar miste sprongkracht.

De Russische tegenstanders van Mol en Sorum, de Noren die in de achtste finale Brouwer en Meeuwsen versloegen, begonnen sterk aan de eerste set en kwamen snel met 4-8 voor. De Noren begonnen daarna met scoren en bovendien sloeg het noodlot toe: bij 7-8 stonden Mol en Krasilnikov aan het net, en bij de landing landde de voet van Mol bovenop de enkel van Krasilnikov. Een ongelukkige botsing, maar de Rus had serieus last van de enkel en kon daardoor moeilijker springen. Hierdoor werd het al snel 18-14, de Russen konden gewoon niet echt meer scoren en de Noren toonden een aantal goede blocks. Uiteindelijk eindigde de eerste set in 21-17.

Het Russische duo probeerde nog terug te komen in de tweede set, en de eerste helft van de set ging weer gelijk op met 11-11. Daarna was het beste er toch wel weer af: de Noren konden uitlopen naar 17-13 en kwamen nooit meer echt in gevaar. De winst was een feit na 21-18.

De wedstrijd om het brons ging naar een duo uit Qatar, met twee geboren Afrikanen uit Senegal en Gambia. Ook zij wonnen in twee sets: alle medaillewedstrijden zijn zo in twee sets beslist en brachten helaas maar weinig spanning.

OS: Handbalfinale herhaling van vijf jaar geleden

Net als in het handbal mannentoernooi wordt de olympische finale in Tokio een herhaling van die van vijf jaar geleden. Dan spelen Frankrijk en Rusland opnieuw tegen elkaar.

In het Yoyogi National Stadium nam Frankrijk het in de eerste halve finale op tegen Zweden. In de kwartfinale zorgden de Franse handbalsters nog voor de uitschakeling van Oranje. In de halve finale werd het een spannende wedstrijd tussen Frankrijk en Zweden, waar Frankrijk uiteindelijk net wat sterker was. Ze wonnen met 29-27 van Zweden.

In die finale treffen ze opnieuw Rusland. De Russische handbalsters begonnen nog moeizaam aan het toernooi, maar komen er steeds beter in. De titelverdedigers wonnen in hun halve finale van Europees kampioen Noorwegen. Bij rust was het al 14-11 voor Rusland en in het begin van de tweede helft liep de Russische ploeg alleen maar verder weg en was het verschil opgelopen naar zes doelpunten verschil (22-16). Noorwegen kwam in de slotfase nog gevaarlijk dichtbij, maar uiteindelijk won Rusland met 27-26, waardoor we inderdaad een herhaling krijgen van vijf jaar geleden.

OS: Britse wint moderne vijfkamp na paardblunders van Duitse

Het is altijd een van de meest bijzondere onderdelen op de Spelen: De moderne vijfkamp. Eerst een dagje schermen, tegen iedereen één keer. De dag erna 200 meter zwemmen, dit keer kortebaan, gevolgd door nog een keertje schermen voor extra punten, paardrijden op een vreemd paard en een rondje hardlopen op een cross-country parcours, waarbij er tussendoor ook nog geschoten moet worden. Dit jaar werd het evenement bij de vrouwen gewonnen door de Britse Kate French.

Na het schermen leek het daar niet op. De Duitse Annika Schleu had na het schermen de favorietenrol op zich genomen door maar liefst 29 treffers te scoren. Een enorm hoog aantal, waarmee haar voorsprong groot was. Bij het zwemmen was Schleu niet de sterkste, maar het zwemmen is over het algemeen het onderdeel waar de minste verschillen kunnen worden gemaakt. Het paardrijden ging echter volledig fout voor de Duitse - haar paard was totaal niet onder controle en dus ging het helemaal mis, iets wat wel vaker gebeurt bij de mindere atleten, maar slechts zelden bij toppers. Schleu was weg en de strijd lag open. Omdat het veld dicht bij elkaar lag was het op het laatste onderdeel aan de goede lopers.

Uliana Batashova uit Rusland had een kleine voorsporong, maar het was de hele tijd te zien dat het lopen bij haar niet ging. Haar schieten was wel snel, maar de concurrentie ging er elke keer op en over tijdens het lopen. French, Sarolta Kovacs uit Hongarije en Alice Sotero uit Italië waren zo de atleten die de medailles gingen verdelen, zo leek het althans voor iemand die de sport niet volgde - het grootste deel van de wereld, waarschijnlijk. Op ongeveer 50 seconden was namelijk de Litouwse favoriete, Laura Asadauskaite, gestart. Zij is verreweg de beste loopster van het veld, en dat liet ze ook zien. Zij haalde één voor één iedereen in. Intussen was French weggelopen bij Kovacs en Sotero, maar die zagen Asadauskaite nog angstig dichtbij komen. Voor French was het goud dus binnen, maar Asadauskaite kon nog wel een ultieme jump plaatsen, zodat zij nog naar het zilver ging. Kovacs won de strijd om brons.

OS: Eerste Keniaanse dubbelslag ooit op vrouwenmarathon

De olympische marathon bij de vrouwen in Sapporo is een flinke slijtageslag geworden. Vanwege de warmte werd de start zelfs nog een uur naar voren gehaald, maar ook om zes uur 's ochtends was het al warm in de Japanse metropool.

Het beeld in het eerste deel van de wedstrijd was lekker overzichtelijk: een grote groep, waar achteraan langzaam de één na de ander af begon te wapperen, resulterend in vooral een zeer langgerekt lint van tientallen loopsters.

Na een dikke 25 kilometer moest Europees kampioene Volha Mazuronak uit Wit-Rusland langzaam afhaken, met de dertig kilometer in zicht wapperde ook de Keniaanse wereldkampioene Ruth Chepngetich uit de kopgroep van inmiddels nog negen dames.

Namens Kenia zaten Peres Jepchirchir en wereldrecordhoudster Brigid Kosgei nog in de kopgroep, Lonah Chemtai Salpeter zat er voor Israël in, Molly Seidel namens de VS, Roza Dereje voor Ethopië, met ook nog de Duitse Melat Kejeta, de Japanse Mao Ichiyama, Eunice Chumba uit Bahrein en de Namibische veterane Helalia Johannes.

Kort na de dertig kilometer haakte Johannes af bij de kopgroep, al snel werd ze - net als Chepngetich - opgeraapt door de nog keurig lopende Mazuronak. Chepngetich hield het een paar kilometer later voor gezien, ook Kejeta en Dereja haakten af en Ichiyama moest het ook laten gaan - zo waren er nog vijf dames over in de kopgroep.

Chumba waaide er met dik zes kilometer te gaan ook beetje bij beetje af, Seidel hield nog knap stand bij Jepchirchir, Kosgei en Salpeter. De Amerikaanse moest er twee kilometer later ook af, net als Salpeter iets later, maar voor de Israëlische ging het fout: het motortje was totaal opgeblazen en ze stond ineens aan de kant, waardoor Seidel toch op brons liep.

Met minder dan twee kilometer te gaan kreeg Kosgei het in rap tempo zwaar en moest ze lossen bij Jepchirchir, die hard op weg ging naar goud. In 2:27.20 uur pakte de Keniaanse het olympisch goud, Kosgei finishte zestien seconden later - de eerste Keniaanse dubbelslag ooit op de vrouwenmarathon - en een dolgelukkige Seidel pakte op 26 seconden het brons, ruim voor Dereje, Mazuronak en Kejeta.

In 2:37.05 uur finishte de Nederlandse Andrea Deelstra als 44e, Jill Holterman zat daar nog een stuk achter.

Laatste reviews en specials
review
Mario & Luigi: Brothership
special
Random Pics van de Dag #1429
review
Call of Duty: Black Ops 6
special
Random Pics van de Dag #1428
special
Random Pics van de Dag #1427
special
Random Pics van de Dag - Halloween Special #1426
©FOK.nl e.a.