OS: Opnieuw Brits vijfkampgoud

Na eerder het goud bij de vrouwen is nu ook het goud bij de mannen op de Moderne Vijfkamp naar de Britten gegaan. Joe Choong pakte een grote leiding bij het schermen en gaf deze niet meer af. Ahmed El-Gendy pakte zilver voor Egypte na een van de snelste laser runs, terwijl de Koreaan Jung Woo-Tae nergens opviel, maar altijd bij de beteren zat en zo het brons pakte.

Na het schermen had Choong zijn leiding uitgebreid bij het zwemmen en geconsolideerd bij het derde onderdeel, het paardrijden. Achter hem leken enkele Koreanen kansrijk, waaronder Woo-Tae, die over het algemeen een prima loper is. Ook de Tsjech Jan Kuf en Hongaar Adam Marosi zaten er goed bij.

Choong had tijdens de laser run een ruime voorsprong die niet direct in gevaar leek te komen, maar hij startte wat rustig en met wat moeite op de schietbeurten. Kuf en Jung konden zo dichterbij komen en zo leek het spannend te gaan worden om het goud. Marosi kon zijn draai niet vinden en haakte snel af: goud voor de wereldkampioen zat er dus niet in. El-Gendy had wel een erg goede dag en liep naar de kop. Na de laatste schietbeurt had hij Choong zelfs achterhaald, en de conclusie dat El-Gendy als vandaag betere loper Choong kon inhalen was een logische. Het bleek echter anders: Choong had zich ingehouden en snelde op het laatst toch weer weg van El-Gendy. Daarachter had Woo-Tae de rest afgeschud en kon naar het brons lopen.

Als alles doorgezet wordt zal het de laatste Olympische moderne vijfkamp worden in dit format, over drie jaar gaat de sport voor alweer de zoveelste keer in recente jaren op de schop. Het is de bedoeling dat alle onderdelen in anderhalf uur worden afgewerkt in Parijs.